m1arta 16.05.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Pomalowaliśmy pokoje farbami dulux (pomimo ostrzeżeń). W jednym jest w porządku, a w drugim farba odchodzi dosłownie płatami. Nie wiem co moze być tego przyczyną. Nowe tynki wapienno-cementowe najpierw gruntowaliśmy mlekiem wapiennym. Proszę o podpowiedź, czy są jakieś preparaty, żeby usunąć tą spękaną emulsję ze ściany, czy zostaje mi tylko papier ścierny i szpachelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 16.05.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 moja wypowiedź nie wniesie nic merytorycznego, ale napisze tylko, że 3 lata temu również pomalowaliśmy duluxem, farba odchodzi tylko w 1 miejscu w pokoju, poprzednim właścicielom również odchodziła farba od ściany w tym samym miejscu mimo, że malowali farbą innej firmynie mam pojęcia jaka jest przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.05.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Pomalowaliśmy pokoje farbami dulux (pomimo ostrzeżeń). W jednym jest w porządku, a w drugim farba odchodzi dosłownie płatami. Nie wiem co moze być tego przyczyną. Nowe tynki wapienno-cementowe najpierw gruntowaliśmy mlekiem wapiennym. Proszę o podpowiedź, czy są jakieś preparaty, żeby usunąć tą spękaną emulsję ze ściany, czy zostaje mi tylko papier ścierny i szpachelka? Zastanawiałem się nad Duluxem, ale sprzedawca w sklepie powiedział mi, że trzeba przestrzegać dwóch zasad: 1. Gruntować gruntem Duluxa. 2. Absolutnie nie mieszać farby. I zrezygnowałem z Duluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 16.05.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Dokładnie tak. Mnie też przestrzegali przed Duluxem ale ja przewrotny jestem i pomalowałem. Ściany wyglądają super ale nie można z tą farbą kombinować i eksperymentować, malować tak jak jest napisane w instrukcji, łacznie z wałkami, nie mieszać, nie rozcieńczać, gruntować gruntem Dulux'a, efekt murowany, ja swoje fiolety ( tikkurilla ) bez najmniejszego problemu przemalowałem w beże, śladu po starym kolorze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 16.05.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Trzeba było gruntować gruntem przeznaczonym do wybranych farb - nie byłoby kłopotu. Na pocieszenie dodam że Dulux czasami tak ma - u mnie nie złazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 16.05.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ja tam gruntowałem tynki c-wap Uni-gruntem atlasa 2 razy, potem na to poszły 2 warstwy Duluxa i teraz, po 4 latach trzyma się on idealnie. Nie znalazłem najmniejszego kawałka gdzie odchodziłaby ta farba. A cały parter mam pomalowany Duluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 18.05.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Trzeba było nie gruntować mlekiem wapiennym, tylko unigruntem.ja mam cały domek duluxsem (kolega pracuje w fabryce duluxa),i wszystko jest oki. Chociaż jak gruntowałem ściany to niezbyt dokładnie zagruntowałem w jednym mjejscu gdzi nakładany był Goldband , i tam na drugi dzień farba odeszła.Po zdrapaniu,zagruntowaniu i ponownym pomalowaniu wszystko jest oki.Podstawa to dobrze przygotowane podłoże,aby nie było tłuste,zapylone,i nie może być bardzo chłonne np.gips, który zbyt szybko "wypjie" wodę z farby i ta się oddzieli od podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts