Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki betonowe własnej roboty

Raton

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie robienia 20 form na bloczki betonowe.

Ceny szaleją a robiąc wykop pod piwnice będę miał piasku pod dostatkiem.

Piasek jest dość gruby więc chyba nie będę stosował żwiru.

Formy szykuję tak aby wymiar bloczka był taki jak zalecąją w projekcie przyszłego domku.

Skrupulatne przestrzeganie proporcji mieszanki betonowej, betoniarka w ruch i co 3 dni nowa partia.

Stolik do zawibrowania już mam po tym jak bawiłem sie w kostki brukowe.

Jak sie sprawdzi to podwoję ilośc form i do czasu zakończenia spraw papierkowych myślę że sporo ich zrobie.

Ktoś z was też tak się bawił ??

no to już chyba

lepiej będzie i zdecydowanie łatwiej

zrobić jedną tylko formę - szalunek ścian piwnicznych -

i w nią wlewać beton....

chociaż z betoniarni lepszy będzie NA PEWNO

i wcale znowu nie tak droższy 10 razy ???

przecież cement też musisz kupić - pewnie z 500 zł tona

starczy ta tona na jakieś 3 metry sześcienne betonu co najwyżej...

• 4 weeks później...

Też o tym myślałem ,tez robiłem stosowne obliczenia ile czego i za ile będę potrzebował , wychodziło taniej niż zakup bloczków gotowych , nie 10 razy taniej , ale taniej . Doszedłem jednak do wniosku , że po prostu się na tym nie znam , a dodatkowo niestety nie mam na to czasu .

Powiem tak , dom stanie od A do Z za kasę z kredytu , zanim zrobię te bloczki minie sporo czasu , bo niestety jak większość z nas go nie ma na tzw. "zrób to sam" , za kredyt chatę muszę postawić szybko , żeby ze starego mieszkania jak najszybciej się wyprowadzić i nie płacić podwójnie ( przez pewien czas oczywiście będę musiał ,ale im krócej tym lepiej). Pozdrawiam