Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jest z projektem, który chcę uznac jako mój przyszły dom..

wszędzie gdzie piszę aby ktos sie nt tego projektu wypowiedział nikt nic nie pisze..

az taki beznadziejny??

wybrałam go bo spełnia WZ i miesci sie na mojej wąskiej działce, do tego tworzy 2 lokale mieszkalne co jest u mnie koniecznością.. ale co jest z nim nie tak? Może problem w architekcie ? (Paweł Wład Kowalski)

Moglibyscie mi pomóc i wypowiedziec się nt tego projektu?

CZy ktoś może buduje, albo planuje?

SOSNÓWKA

WM03

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=232&IdKolekcji=

http://projekty.wm.com.pl/domy/W03.html

Z góry dziękuję za sugestie,

Nektarynka

Bardzo mi się podoba. Jest w nim wszystko, co powinno być, czyli:

- prosta bryła w formie prostokąta,

- dach dwuspadowy ( prosty w budowie), nie ma w dachu wykuszy, tylko są okna dachowe co jeszcze pomniejsza koszty budowy.

- kibelek i kuchnia są w "kupie' zarówno na piętrze jak i parterze, co pozwala rozplanować dobrze instalacje.

- jest wiatrołap który dobrze chroni wnętrze domu, i jest wystarczającej wielkości,

- jest spiżarnia.

Nie wiem czemu nie ma kotłowni (pomieszczenia gospodarczego), co ogranicza wybór ogrzewania, tu należy się zastanowić !!!

Jeśli chodzi o konstrukcje to na podstawie obrazków nic nie można powiedzieć, jest co prawda napisane że ściany są dwu warstwowe i dach krokwiowo-jętkowy (nie znam się na rodzajach dachów, ale po obrazkach które wyskoczyły w google nie jest to najmocniejszy wariant)

nie buduję takiego domu

ale pozwolę sobie napisać klika słów na temat tego projektu

warto byś napisała jakie masz oczekiwania względem domu, jakie środki finansowe itd. czy szukasz domu taniego i prostego w budowie (ten dom moim zdaniem spełnia te warunki)

może coś warto zmienić w projekcie, przesunąć jakieś ścianki

pytanie ile Ci jest potrzene sypialni?

od jakiej strony (chodzi o strony świata) jest wyjście na taras

czy potrzebna Ci jest spiżarka?

mi np. nie podoba się to, że z wejścia do domu, z korytarza widać kuchnię (zlew) tak jak jest to na tym rysunku

Planuję kotłownię zrobić z wejściem pod schodami w miejscu garderoby (potrzebuje na to 12 m sześciennych) ew. częsci pokoju - tam będzie mała sypalnia.

A może przenieśc kuchnię tam gdzie salon (dodając wentylację) a tam gdzie kuchnia i jadalnia zrobic salon z kominkiem? - wyeliminuje to widok na garki w kuchni, pozwoli na wejscie bezpośrednio na salon. Pozwoli na powiększenie łazienki - będe tam miec suszarke na ubrania. Czy te zmiany mozna zrobic w trakcie budowania?

Ciekawa jestem czy ktokolwiek buduje ten dom.. Fajnie byłoby zobaczyć jak to będzie wyglądało. Albo gdybym choc umiała robić wizualizację..

To był kiedyś mój faworyt !!!

Ale odpadł w przedbiegach bo nie miał garażu i za dużo przeróbek musiałbym wprowadzić. aby go tam zrobić. Później jeszcze ubzdurałem sobie, że chcę garaż na 2 auta i już było posprzątane :)

Ogólnie bardzo miły domek, ale nie ma w nim ani jednego pomieszczenia gospodarczego, a dla 2 rodzin gratów się nazbiera. Przemyśl to bo będziesz klęła do końca swoich dni :)

slawkin

Macie rację i z garażem i z pom. gosp. i z małym salonem, dlatego

garaz mam niedaleko domu z dużym pom. gosp. własnie na owe graty, kotłownie wygospodaruję z garderoby i pod schodami wejście, a salon powiększę zamieniając kuchnię i jadalnię na salon i nieco mniejszą kuchnie z salonem.

Wrzuciłabym poprawki tego projektu, ale nie wiem jak załączyć plik z rysunkiem w paincie..

Znalazłam sposób

Potrzeba matką wynalazku :)

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,652319.html

Czy teraz moge liczyc na sugestie mojej koncepcji?

(dodam, iż za kilka lat zamiast kotłowni na paliwo stałe będzie ogrzewanie gazowe, więc pom. będzie czyste i mogę je zagospodarowac jako gospodacze, gazociag w planach)

Odradzałabym Ci tak przeszklony wiatrołap .

W chwili obecnej mieszkam w szeregówce z tak wykonanym wiatrołapem .Od gorąca -jak w saunie-(strona wschodnia) wypaczają się drzwi wejściowe i stale mam problemy z klamką i zamkiem ,które pod wpływem wysokiej temp. po prostu się zacinają .