Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szlifowanie scian

Recommended Posts

Chcialbym wyszlifowac sciany pokryte tynkiem CW przed polozeniem gladzi gipsowej. Mam kilka pytan:

- czym najlepiej to szlifowac

a) recznie

b) szlifierka oscylacyjna

c) szlifierka tasmowa

Zeby sie nie zmeczyc za bardzo (mam 500 m2 scian) myslalem o szlifierce, tylko ktora lepsza?

- jaka ziarnistosc papieru sciernego przyjac do tynku CW a nastepnie przy szlifowaniu nalozonej gladzi

nie szlifierka, tylko wiertarka z przegubową głowicą taką do polerki, gdzie papier ścierny łapie się na rzep,

ale i tak się zmęczysz niziemsko a efekt będzie mizerny

To jak w takim razie przygotowac sciany przed gladzia? Chodzi o delikatne wyrownanie (tynk jest calkiem prosty) i obsypanie delikatnego piasku. A dlaczego wiertatka jest lepsza od szlifierki?

Denes,

Kolejnosć taka (w przypadku gdy masz krzywe tynki):

1. Grunt

2. Goldband lub VG - tak aby wyrównać ściany

3. Grunt

4. Gładź

5. Szlifowanie

6. Jeśli jeszcze raz masz kłaść gładź to najlepiej grunt i

7. gładź + szlifowanie

Jeśli ściany są proste to :

1. Grunt

2. Gładź i reszta jak wyżej

Nawet nie mysl o szlifowaniu tynku cementowo wapiennego

Podsumowujac:

1. miotla, zwalenie luznego piasku (nie szlifowac)

2. zagruntowanie

3. gładź gipsowa

4. Szlifowanie

5. Malowanie

Sciany sa proste, jest natomiast kilka ubytkow po roznych uderzeniach, itp.

Operacja ma za zadanie zmniejszyc ziarnistosc na scianie (ma byc gladko).

Teraz pytanie do punktu 4.

Rozumiem, ze spokojnie moze byc szlifierka oscylacyjna, tasmowa nadawac sie nie bedzie. I taraz jaka ma byc szlifujaca powloka? Papier scierny? Jezli tak, to jaka ziarnistosc. Siatka scierna? Jesli tak, to jaka bedzie najlepsza, jakie oczka itp?

Szlifierek bym nie męczył przecież żaden papier ścierny ani siatka tego nie wytrzyma - szkoda kasy. Ja zrobiłem taką operację ręcznie przy użyciu kamienia szlifierskiego - wygląda jak tarcza do szlifierki do ostrzenia np noży i jest dość tani. Na kilkaset m2 zużyłem ich kilka. To była najbardziej efektywna metoda chociaż i tak się narobiłem. Ale uzyskałem to co Ty chcesz - wygładziłem powierzchnię przed gładzią, usunąłem luźny piasek, starłem większe nierówności. Tylko nie naciskaj zbyt mocno bo zrobisz "wżery"

Nie używaj żadnych szlifierek do szlifowania gładzi (zwłaszcza jak nie masz wprawy). Ręcznie, packą okrągłymi i miękkim ruchami zmieniając kierunki. Inaczej narobisz okropnych nierówności. Gładzie gipsowe są miękkie i łatwo się szlifują.

Jezeli w takim razie po ruchach packa zostana nierownosci jak je zniwelowac? Reczna szlifierka (papier scierny na pace)?

Nie można trzeć w jednym miejscu za długo. Używaj papieru o granulacji 100 – 120 w zależności od twardości szpachli. Ta praca naprawdę nie jest trudna, najlepiej zapytaj w składzie budowlanym, sprzedawca z pewnością wytłumaczy Ci jak szlifować.

PS.

Nie kupuj najtańszej szpachli ( jest tak miękka, że możesz ją wypłukiwać gruntując ściany przed malowaniem)

Pozdrawiam.

Nie można trzeć w jednym miejscu za długo. Używaj papieru o granulacji 100 – 120 w zależności od twardości szpachli. Ta praca naprawdę nie jest trudna, najlepiej zapytaj w składzie budowlanym, sprzedawca z pewnością wytłumaczy Ci jak szlifować.

PS.

Nie kupuj najtańszej szpachli ( jest tak miękka, że możesz ją wypłukiwać gruntując ściany przed malowaniem)

Pozdrawiam.

Ale pozostajemy przy pracy recznej, nie szlifierka?

Ale pozostajemy przy pracy recznej, nie szlifierka?

Tynk cementowo-wapienny możesz przeszlifować, ale nie nadaje się do tego większość szlifierek

dostępnych na rynku. Taśmowa odpada. Obrotowe mają za duże obroty i sztywną oś, oscylacyjną

można próbować ale na ostrym tynku c-w papier poleci w mgnieniu oka, siatek do tej pracy w ogóle nie polecam.

Miałem pewien problem i musiałem sobie z nim poradzić, nie było innego wyjścia.

Kupiłem ściernicę do betonu i zrobiłem prosty przegub cardana, jeden wałek do wiertarki,

na drugim ściernica. Najtańsza wiertarka na rynku zrobiła naprawdę sporo pracy i dalej chodzi :D

Przegub musisz mieć, bo inaczej przy pierwszej próbie dostawienia ściernicy, wyrwie ci wiertarkę

z rąk. Wiertarka ma regulowane obroty, ale nie ma przekładni. Lepsza by była taka z biegami,

dajesz I bieg, wrzeciono chodzi wolno, ale wirnik z wentylatorem obraca się szybko i przez to

wiertarka jest lepiej chłodzona, mam taką ale szkoda mi było dwubiegowej do tej pracy używać ;)

Obroty ustawiasz wolne, mały docisk i całkiem nieźle idzie :D

http://img521.imageshack.us/img521/6761/szlifierkaka8.jpg

• 13 years później...

witam

Nigdzie nie znalazlem info na ten temat wiec moze tu kots mi udzieli odpowiedzi

szlifowanie gladzi zyrafa jakie obroty szlifierki do poszczegolnych gradacji papierow sciernych

np papiery od 80 do 150 wyzsze obroty czy nizsze i to samo tyczy sie od 180 do 240 wyzsze obroty czy nizsze

pozdro