denes 16.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Chcialbym wyszlifowac sciany pokryte tynkiem CW przed polozeniem gladzi gipsowej. Mam kilka pytan:- czym najlepiej to szlifowac a) recznie b) szlifierka oscylacyjna c) szlifierka tasmowaZeby sie nie zmeczyc za bardzo (mam 500 m2 scian) myslalem o szlifierce, tylko ktora lepsza? - jaka ziarnistosc papieru sciernego przyjac do tynku CW a nastepnie przy szlifowaniu nalozonej gladzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.05.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 nie szlifierka, tylko wiertarka z przegubową głowicą taką do polerki, gdzie papier ścierny łapie się na rzep,ale i tak się zmęczysz niziemsko a efekt będzie mizerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 16.05.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 nie szlifierka, tylko wiertarka z przegubową głowicą taką do polerki, gdzie papier ścierny łapie się na rzep, ale i tak się zmęczysz niziemsko a efekt będzie mizerny To jak w takim razie przygotowac sciany przed gladzia? Chodzi o delikatne wyrownanie (tynk jest calkiem prosty) i obsypanie delikatnego piasku. A dlaczego wiertatka jest lepsza od szlifierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 16.05.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 A dlaczego przed położeniem gładzi??Jaki to ma sens??!!Nie wiem który papier(choć przez chwile) wytrzyma taki eksperyment?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.05.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 dokładnie tynk cementowo wapienny szlifować ja bym uzył miotły żeby pozostałosci piasku luźne zetrzeć + grunt i tyle a nie szlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 16.05.2007 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 a pozniej? Od razu na to gladz gipsowa, po niej szlifowanie? Jesli tak, to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.05.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 po przygotowaniu ściany nakładanie gładzi szlifowanie ( np. szlifierka oscylacyjna z siatka o odp. oczkach) po wyszlifowaniu gładzi czyszczenie + gruntowanie pod malowanie ... tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 16.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Denes, Kolejnosć taka (w przypadku gdy masz krzywe tynki): 1. Grunt2. Goldband lub VG - tak aby wyrównać ściany3. Grunt4. Gładź5. Szlifowanie6. Jeśli jeszcze raz masz kłaść gładź to najlepiej grunt i 7. gładź + szlifowanie Jeśli ściany są proste to : 1. Grunt2. Gładź i reszta jak wyżej Nawet nie mysl o szlifowaniu tynku cementowo wapiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 16.05.2007 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Podsumowujac:1. miotla, zwalenie luznego piasku (nie szlifowac)2. zagruntowanie3. gładź gipsowa4. Szlifowanie5. Malowanie Sciany sa proste, jest natomiast kilka ubytkow po roznych uderzeniach, itp.Operacja ma za zadanie zmniejszyc ziarnistosc na scianie (ma byc gladko). Teraz pytanie do punktu 4. Rozumiem, ze spokojnie moze byc szlifierka oscylacyjna, tasmowa nadawac sie nie bedzie. I taraz jaka ma byc szlifujaca powloka? Papier scierny? Jezli tak, to jaka ziarnistosc. Siatka scierna? Jesli tak, to jaka bedzie najlepsza, jakie oczka itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 16.05.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Szlifierek bym nie męczył przecież żaden papier ścierny ani siatka tego nie wytrzyma - szkoda kasy. Ja zrobiłem taką operację ręcznie przy użyciu kamienia szlifierskiego - wygląda jak tarcza do szlifierki do ostrzenia np noży i jest dość tani. Na kilkaset m2 zużyłem ich kilka. To była najbardziej efektywna metoda chociaż i tak się narobiłem. Ale uzyskałem to co Ty chcesz - wygładziłem powierzchnię przed gładzią, usunąłem luźny piasek, starłem większe nierówności. Tylko nie naciskaj zbyt mocno bo zrobisz "wżery" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 16.05.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Nie używaj żadnych szlifierek do szlifowania gładzi (zwłaszcza jak nie masz wprawy). Ręcznie, packą okrągłymi i miękkim ruchami zmieniając kierunki. Inaczej narobisz okropnych nierówności. Gładzie gipsowe są miękkie i łatwo się szlifują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 16.05.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ale mu chodziło o szlifowanie tynków C-W Co do gładzi masz oczywiście rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 17.05.2007 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Nie używaj żadnych szlifierek do szlifowania gładzi (zwłaszcza jak nie masz wprawy). Ręcznie, packą okrągłymi i miękkim ruchami zmieniając kierunki. Inaczej narobisz okropnych nierówności. Gładzie gipsowe są miękkie i łatwo się szlifują. Jezeli w takim razie po ruchach packa zostana nierownosci jak je zniwelowac? Reczna szlifierka (papier scierny na pace)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 17.05.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Nie można trzeć w jednym miejscu za długo. Używaj papieru o granulacji 100 – 120 w zależności od twardości szpachli. Ta praca naprawdę nie jest trudna, najlepiej zapytaj w składzie budowlanym, sprzedawca z pewnością wytłumaczy Ci jak szlifować.PS.Nie kupuj najtańszej szpachli ( jest tak miękka, że możesz ją wypłukiwać gruntując ściany przed malowaniem)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 18.05.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Nie można trzeć w jednym miejscu za długo. Używaj papieru o granulacji 100 – 120 w zależności od twardości szpachli. Ta praca naprawdę nie jest trudna, najlepiej zapytaj w składzie budowlanym, sprzedawca z pewnością wytłumaczy Ci jak szlifować. PS. Nie kupuj najtańszej szpachli ( jest tak miękka, że możesz ją wypłukiwać gruntując ściany przed malowaniem) Pozdrawiam. Ale pozostajemy przy pracy recznej, nie szlifierka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 18.05.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Aleś się uparł tej szlifierki zapomnij o niej. Nie ma szlifierki. Nie ma czegoś takiego jak szlifierki do gipsów. Można kupić specjalistyczny sprzęt, koszt ok. 6000zł i prawdopodobnie nie dostaniesz w Polsce, nie znajdziesz również fachowca, który coś takiego używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 18.05.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ale pozostajemy przy pracy recznej, nie szlifierka? Tynk cementowo-wapienny możesz przeszlifować, ale nie nadaje się do tego większość szlifierek dostępnych na rynku. Taśmowa odpada. Obrotowe mają za duże obroty i sztywną oś, oscylacyjną można próbować ale na ostrym tynku c-w papier poleci w mgnieniu oka, siatek do tej pracy w ogóle nie polecam. Miałem pewien problem i musiałem sobie z nim poradzić, nie było innego wyjścia. Kupiłem ściernicę do betonu i zrobiłem prosty przegub cardana, jeden wałek do wiertarki, na drugim ściernica. Najtańsza wiertarka na rynku zrobiła naprawdę sporo pracy i dalej chodzi Przegub musisz mieć, bo inaczej przy pierwszej próbie dostawienia ściernicy, wyrwie ci wiertarkę z rąk. Wiertarka ma regulowane obroty, ale nie ma przekładni. Lepsza by była taka z biegami, dajesz I bieg, wrzeciono chodzi wolno, ale wirnik z wentylatorem obraca się szybko i przez to wiertarka jest lepiej chłodzona, mam taką ale szkoda mi było dwubiegowej do tej pracy używać Obroty ustawiasz wolne, mały docisk i całkiem nieźle idzie http://img521.imageshack.us/img521/6761/szlifierkaka8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 19.11.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 witamNigdzie nie znalazlem info na ten temat wiec moze tu kots mi udzieli odpowiedzi szlifowanie gladzi zyrafa jakie obroty szlifierki do poszczegolnych gradacji papierow sciernych np papiery od 80 do 150 wyzsze obroty czy nizsze i to samo tyczy sie od 180 do 240 wyzsze obroty czy nizsze pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts