Fumfol 16.05.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam!Mam doprowadzoną wodę do domu ze studni rurą (niebieską) która z niewiedzy zakopalem na niewłaściwej głębokości (około 0,8-1 m poniżej gruntu). Zdaje sobie sprawe, że to trochę za płytko, choć podczas zimy 2006/2007 nic się nie stało. Rura wchodzi do domu pod fundamentem. Mogę tą rurę w jakiś sposób ocieplić, jesli tak, to jak i czym? Drugie rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to poprostu zakopać rurę na wiekszej głebokości. Jedyny problem w tym rozwiązaniu to fakt, że rura od studniu do domu idzie w jednym kawałku i wolałbym jej nie łączyć. Będę wdzięczny za wszelkie rozwiązania i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 16.05.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Są takie izolacje do rur CO ( pianka + guma na zewnątrz ). Można użyć tego i wokół jeszcze jakieś odpady wełny, które na pewno zostaną po po ociepleniu poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.05.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Jeśli rura wychodzi pod lawą to jest poniżej poziomu przemarzania Z mego doświadczanie wynika że obniżenie poziomu rury elastycznej nie powinno wymagać jej przecięcia Właściwa izolacja powinna rozwiązać problem ale taka która nie zamoknie sa jeszcze dwa wyjścia nie zakręcać całkiem kranu z wodą w duże mrozy albo przewód grzejny samo regulacyjny firmy DEVI http://WWW.devi.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.05.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Teoretycznie nie powinna zamarznąć, ale co to była za zima ta ostatnia?U nas w Wawie konsultowałem sprawę położenia rury do zasilania woda z rurociągu z MPWiK aby jak przyjdzie na to czas (jeszcze rurociąg za daleko) nie rozkopywać ogrodu.Otrzymałem informację że rurę należy ułożyć na głębokości 170cm bo inaczej inspektor nadzoru z MPWiK nie odbierze instalacji.W Twoim przypadku nikt tego nie będzie odbierał, ale zadbałbym o to aby tą rurę głębiej zakopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 17.05.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dzięki za odpowiedzi! Bigsister: Gdzie można coś takiego zakupić, jaki koszt? Na pewno wystarczy to, żeby zabezpieczyć taka rurkę przez zamarznięciem? Pamietam zimę 2005/2006, to nie były przelewki niezły: Musze zakręcac wodę Mam szambo! Co rozumiesz jako własciwą izolację? może to, co zaproponował Bigsister? krzysztofh: Ostatnia zima w porównaniu do poprzedniej to było lato Mój instalator, który nie wkopywał tej rury, twierdzi, że zakopuje rury od wody na 2 m, bo z klientami nie chce mieć do czynienia Podsumowując: Co robić, przekopać czy ocieplać? Może jedno i drugie? Jaki jest koszt ocieplenia i gdzie odpowiednie ocieplenie zakupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 17.05.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Nie robić nic. Gdybyś był przed zakopaniem rury rada wyglądałaby inaczej. Jeżeli rura już zakopana to szkoda pracy. Jedynie rury metalowej nie warto zostawiać na takiej głębokości. U siebie mam rurę PP szarą na głębokości ~1m od 15 lat. Zamarzła tylko raz - ale nie w gruncie tylko w studni. Mróz był taki, że zamarzła woda w studni. Zamarzł odcinek rury wystający ponad lustro wody (lodu ). Gdyby wtedy studnia była jedynym moim źródłem wody pewnie postarałbym się aby do tego nie dopuścić ale bodaj od dwóch lat byłem już podłączony do wodociągu. Na twoim miejscu nie przejmowałbym się tą rurą. Mieszkam ~300-400 km na wschód od ciebie i warunki klimatyczne są trochę ostrzejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 17.05.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Nie robić nic. Gdybyś był przed zakopaniem rury rada wyglądałaby inaczej. Jeżeli rura już zakopana to szkoda pracy. Odkopanie to nie problem, działka nie jest zagospodarowana. Studnia jest jedynym źródlem wody w moim domu, więc raczej coś powinienem z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 17.05.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 a czyz to nie jest tak, ze 1 m pod ziemia juz powinno byc kolo plus 8 stopni?jesli juz bedziesz chcial odkopac rure to pewnie wystarczy tylko od gory docieplic ja styropianem - bo od gruntu bedzie ogrzewana a tylko od góry bedzie zimno ciągneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.05.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ja bym tez nic nie robił, nie jest najgorzej widziałem plyciej i było git . A jeśli już chcesz daj styropian gr. 5-10 cm o szer. 1 m z folią przeciwwilgociową nad rurą, albo ociepl zamiast styro- 0,3 m żużlem też będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts