boguslawskia 16.05.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam,Mam w projekcie domku ścianę zewnętrzną jednowarstwową Ytong 36.5cm o przewodności 0,29.Chciałbym dokonać zmiany na dwuwarstwową. Wariant A)Koszt zmian w projekcie /ściana, układ pomieszczeń/ około 3000+Vat.Wycena architekta. Wariant B)Ocieplenie ściany takiej jak w projekcie, styropianem np: 10-15cm.Robię to bez zmian projektowych. Czy Ktoś z Was, tak zrobił? Pzd,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.05.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Warto rozważyć wariant 3 - zmiana architekta (może nie wie jak to zrobic wiec daje zaporową propozycję ) pozdr - Krzysiek PS uważam ze zmiana 36.5 cm 1-W na 2-W (24 cm + 12 cm ocieplenia) nie jest skomplikowana -> jakby budowali przytomni goście (+ kierownik budowy & inspektor nadzoru inwestorskiego) to zbudują to bez zmian w projekcie U mnie w takim trybie zmienilismy 2-W w 1-W i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 16.05.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam, Mam w projekcie domku ścianę zewnętrzną jednowarstwową Ytong 36.5cm o przewodności 0,29. Chciałbym dokonać zmiany na dwuwarstwową. Wariant A) Koszt zmian w projekcie /ściana, układ pomieszczeń/ około 3000+Vat. Wycena architekta. Nie trzeba robić zmian w projekcie jeśli budujesz z materiału zastępczego o takich samych właściwościach wytrzymałościowych. Taką informację uzyskałem od mojego architekta. Miałem w projekcie sciane 2W MAX29+12cm steropianu, chciałem zrobić 1W z porothermu 44p+w i pytałem architekta. W końcu buduje z MAXa29+12cm steropianu. Aha układ pomieszczeń przecież ci sie nie zmieni, ściany z ytonga budujesz przecież tylko zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 16.05.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Prawo budowlane Art. 36a. [...]5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, Można dowlonie zmieniać ścianę, tzn możesz np z 44 jednowarstwowej zrobic 24 + 10 styro, albo z 50 zrobić 38 + 12 ocielpenia, gdyż nie zmienia to grubości muru, a tym samym kubatury. W praktyce możliwe są odstępstwa, tzn +-2 cm styropianu nie robią większej różnicy bo geodeta przy koncowym mierzeniu zawsze bierze jakieś +-10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.05.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Prawo budowlane Art. 36a. [...] 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, Można dowlonie zmieniać ścianę, tzn możesz np z 44 jednowarstwowej zrobic 24 + 10 styro, albo z 50 zrobić 38 + 12 ocielpenia, gdyż nie zmienia to grubości muru, a tym samym kubatury. W praktyce możliwe są odstępstwa, tzn +-2 cm styropianu nie robią większej różnicy bo geodeta przy koncowym mierzeniu zawsze bierze jakieś +-10%. Co nie zmienia faktu ,że każda zmiana teoretycznie wymaga podpisu projektanta - architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 17.05.2007 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dzięki, Jeszcze wczoraj wieczorem rozmawiałem wykonawcą i Architektem, który z nim współpracuje. Wygląda mi na to, że kupię gotowy projekt i lokalnie wprowadzę zmianę. Odnoszę duże wrażenie, że pewne duże biuro projektowe z pewnej dużej miejscowości troszkę chce oskubać klienta. Wygląda, na to że żart z postu 1. "Zmień architekta" jest jak najbardziej na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 17.05.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 he, he, niedawno podobny wątek zakładam i odpowiedzi forumowiczów były zgoła inne. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539&highlight=odchudzenie w końcu raczej zaby uniknąc mimośrodu przesuniemy oś ław o 6,5 cm i wtedy wszystko jest cacy, pomieszczenia o tych samych wumiarach, długośc belek stropowych ta sama, wytrzymałóśc ok. Wszystko bedzie potwierdzone odpowiednimi wpisami w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.05.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 he, he, niedawno podobny wątek zakładam i odpowiedzi forumowiczów były zgoła inne. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539&highlight=odchudzenie w końcu raczej zaby uniknąc mimośrodu przesuniemy oś ław o 6,5 cm i wtedy wszystko jest cacy, pomieszczenia o tych samych wumiarach, długośc belek stropowych ta sama, wytrzymałóśc ok. Wszystko bedzie potwierdzone odpowiednimi wpisami w dzienniku. Przesuwacie "sami" w uzgodnieniu z ekipą i kerownikiem czy zgodnie z PB wprowadzacie zmiany do projektu ? Pytam bo mam taki sam dylemat (uczestniczyłem w tamtym wątku). Ostatnio już byłem u architekta i prawie się dogadałem i architekt prawie zaczął już rysować.....ale cały czas mój kierownik mówi aby dał sobie siana. Aby geodeta i ekipa się nie machnęli on rzuci jeszcze raz fundamenty na rysunek biorąc pod uwagę nowy materiał (wymiary wewn. pomieszczeń pozostaną identyczne) aby wiedzieć jak przesunąć ławe w celu uniknięcia mimośrodu. No i nie wiem czy zgodnie z PB wywalić dodatkowy tysiączek czy ufać kierownikowi ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 17.05.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 przesuwami "sami" jak to nazwałeś. Po konsultacji z architektem kierownikiem nie zmieniamy nic w projekcie, tylko już "live". Nawet nie planowalismy robic nowego rysunku fundamentów, ale pomyslę o tym - taki roboczy rys. dobrzeby było zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts