Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jedowarstwowa przeprojektowanie.

Recommended Posts

Witam,

Mam w projekcie domku ścianę zewnętrzną jednowarstwową Ytong 36.5cm o przewodności 0,29.

Chciałbym dokonać zmiany na dwuwarstwową.

Wariant A)

Koszt zmian w projekcie /ściana, układ pomieszczeń/ około 3000+Vat.

Wycena architekta.

Wariant B)

Ocieplenie ściany takiej jak w projekcie, styropianem np: 10-15cm.

Robię to bez zmian projektowych.

Czy Ktoś z Was, tak zrobił?

Pzd,

Artur

Warto rozważyć wariant 3 - zmiana architekta (może nie wie jak to zrobic wiec daje zaporową propozycję :) )

pozdr - Krzysiek

PS uważam ze zmiana 36.5 cm 1-W na 2-W (24 cm + 12 cm ocieplenia) nie jest skomplikowana -> jakby budowali przytomni goście (+ kierownik budowy & inspektor nadzoru inwestorskiego) to zbudują to bez zmian w projekcie

U mnie w takim trybie zmienilismy 2-W w 1-W i jest git :)

Witam,

Mam w projekcie domku ścianę zewnętrzną jednowarstwową Ytong 36.5cm o przewodności 0,29.

Chciałbym dokonać zmiany na dwuwarstwową.

Wariant A)

Koszt zmian w projekcie /ściana, układ pomieszczeń/ około 3000+Vat.

Wycena architekta.

Nie trzeba robić zmian w projekcie jeśli budujesz z materiału zastępczego o takich samych właściwościach wytrzymałościowych. Taką informację uzyskałem od mojego architekta. Miałem w projekcie sciane 2W MAX29+12cm steropianu, chciałem zrobić 1W z porothermu 44p+w i pytałem architekta. W końcu buduje z MAXa29+12cm steropianu.

Aha układ pomieszczeń przecież ci sie nie zmieni, ściany z ytonga budujesz przecież tylko zewnętrzne.

Prawo budowlane

Art. 36a.

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

Można dowlonie zmieniać ścianę, tzn możesz np z 44 jednowarstwowej zrobic 24 + 10 styro, albo z 50 zrobić 38 + 12 ocielpenia, gdyż nie zmienia to grubości muru, a tym samym kubatury. W praktyce możliwe są odstępstwa, tzn +-2 cm styropianu nie robią większej różnicy bo geodeta przy koncowym mierzeniu zawsze bierze jakieś +-10%.

Prawo budowlane

Art. 36a.

[...]

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

Można dowlonie zmieniać ścianę, tzn możesz np z 44 jednowarstwowej zrobic 24 + 10 styro, albo z 50 zrobić 38 + 12 ocielpenia, gdyż nie zmienia to grubości muru, a tym samym kubatury. W praktyce możliwe są odstępstwa, tzn +-2 cm styropianu nie robią większej różnicy bo geodeta przy koncowym mierzeniu zawsze bierze jakieś +-10%.

Co nie zmienia faktu ,że każda zmiana teoretycznie wymaga podpisu projektanta - architekta.

Dzięki,

Jeszcze wczoraj wieczorem rozmawiałem wykonawcą i Architektem, który z nim współpracuje. Wygląda mi na to, że kupię gotowy projekt i lokalnie wprowadzę zmianę.

Odnoszę duże wrażenie, że pewne duże biuro projektowe z pewnej dużej miejscowości troszkę chce oskubać klienta.

Wygląda, na to że żart z postu 1.

"Zmień architekta"

jest jak najbardziej na czasie.

:)

he, he, niedawno podobny wątek zakładam i odpowiedzi forumowiczów były zgoła inne.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539&highlight=odchudzenie

w końcu raczej zaby uniknąc mimośrodu przesuniemy oś ław o 6,5 cm :) i wtedy wszystko jest cacy, pomieszczenia o tych samych wumiarach, długośc belek stropowych ta sama, wytrzymałóśc ok. Wszystko bedzie potwierdzone odpowiednimi wpisami w dzienniku.

he, he, niedawno podobny wątek zakładam i odpowiedzi forumowiczów były zgoła inne.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539&highlight=odchudzenie

w końcu raczej zaby uniknąc mimośrodu przesuniemy oś ław o 6,5 cm :) i wtedy wszystko jest cacy, pomieszczenia o tych samych wumiarach, długośc belek stropowych ta sama, wytrzymałóśc ok. Wszystko bedzie potwierdzone odpowiednimi wpisami w dzienniku.

Przesuwacie "sami" w uzgodnieniu z ekipą i kerownikiem czy zgodnie z PB wprowadzacie zmiany do projektu ?

Pytam bo mam taki sam dylemat (uczestniczyłem w tamtym wątku).

Ostatnio już byłem u architekta i prawie się dogadałem i architekt prawie zaczął już rysować.....ale cały czas mój kierownik mówi aby dał sobie siana.

Aby geodeta i ekipa się nie machnęli on rzuci jeszcze raz fundamenty na rysunek biorąc pod uwagę nowy materiał (wymiary wewn. pomieszczeń pozostaną identyczne) aby wiedzieć jak przesunąć ławe w celu uniknięcia mimośrodu.

No i nie wiem czy zgodnie z PB wywalić dodatkowy tysiączek czy ufać kierownikowi ?????