Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałam na myśli że działke mam media na działce też i zastanawiam sie czy warto inwestować w dom taki mając tylko 250 000 (oczywiście wliczony w to jest kredyt ) bym nie obudziła się z ręka w nocniku nie mając ani domu ani mieszkania jestem pelna obaw jak czytam forum muratora jakimi cenami operuja forumowicze

Miałam na myśli że działke mam media na działce też i zastanawiam sie czy warto inwestować w dom taki mając tylko 250 000 (oczywiście wliczony w to jest kredyt ) bym nie obudziła się z ręka w nocniku nie mając ani domu ani mieszkania jestem pelna obaw jak czytam forum muratora jakimi cenami operuja forumowicze

Ja już nie wiem jak Wy to liczycie? :o Buduję dom o podobnej bryle, też parterówkę co prawda o większej powierzchni użytkowej (143 m2) ale mniejszym kącie nachylenia dachu. Budowa systemem gospodarczym. Cały czas boję się że nie zmieszczę się w budżecie (400 tys. na sam dom, bez działki, mediów, ogrodzenia), tu widzę opinie że podobny (oczywiście trochę mniejszy) dom można wybudować i wykończyć za 250 tys :o

Moim zdaniem - nie da się (polecam dzisiejszy artkuł na wp.pl:

http://finanse.wp.pl/kat,69476,wid,8865996,raportwiadomosc.html?rfbawp=1179383469.093&ticaid=13c20

pozdrawiam,

Wiiesz Magda, to w duzej mierze zalezy od kazdego szczegolu:

1. Wielkosc domu. Dom adapa jest juz mniejszy od twojego

2. Materialy. Nie wiem z jakiego budujesz i nie wiem z jakiego zamierza adap? Trzeba znalezc jeden z tanszych na dana chwile pod warunkiem jego dostepnosci

3. System. Pewnie najtansza sciana to 1-warstwowa

4. Robocizna. Nalezy znalezc jednych z tanszych budowlancow

5. Wielu kolegow z forum gros prac wykonuje samemu. To znacznie obniza koszty budowy.

6. Koszt wyposazenia. Najnizsza polka

I tak dalej, i tak dalej...

Moim zdaniem - nie da się (polecam dzisiejszy artkuł na wp.pl:

http://finanse.wp.pl/kat,69476,wid,8865996,raportwiadomosc.html?rfbawp=1179383469.093&ticaid=13c20

pozdrawiam,

No wysoka cene podali. Wychodzi ok. 3.000 brutto (przeliczylem...) za m2 w stanie deweloperskim (bez podlog).

Pamietajmy jednak, ze to jest koszt liczony przez dewelopera! Oni naprawde nie maja 10 czy 15% marz... Szczegolnie w obecnych czasach. Budujac systemem gospodarczym wydaje mi sie, ze 250.000 powinno starczyc. Podkreslam, przy zalozeniu oszczednosci na kazdym etapie.

• 2 weeks później...

No to jest dopiero temat.... ja też się porywam na księżyc i to całkiem spory ;)

Moim zdaniem te oliczenia wstępne to najgorsza rzecz na początku dla każdego inwestora > każda Firma Ci liczy inaczej .Najważniejsze jak i przez kogo chcesz budowac.Ja niestety nie mogę sam i tylko sama a jakbym brała jakąkolwiek Firme to też każdy liczy inaczej.Jedni liczą za 1m2 pow użytkowej inni za 1m2 pow.całkowitej , a jeszcze zobacz jak to policzyc jak nie wiesz jakie materiały na każdym etapie.Ciężka to decyzja ,bo wiem sama , ale walcz....Jeśli będziesz kombinowac na każdym kroku to dasz rade, wykończysz potem stopiowo.Wartośc domu też CI wzrośnie tak jak rosną ceny materiałów.

• 2 weeks później...
To ja się do tego dołącze. Chce zacząć budowę za 3 miesiące domu 111 metrowego i mam zamiar zmieścić się w 350 tyś do stanu developerskiego. Przeczytałam wiele opinii, rozmawiałam z wieloma osobami i .... opinie są tak różne, że nie wiem czy powinnam się tego podjmować czy nie. Pomóżcie!!!!

moim zdaniem nadal mozna postawic ten (link od adap`a) do za 250k pln.

jednak ogromnym wkladem wlasnej pracy oraz przy zastosowaniu niedrogich materialow wykonczeniowych.

ja, bedac na etapie prac wykonczeniowych oraz obserwujac budujacych znajomych, widze sporo mozliwosci oszczednosci, ktorych sam nie osiagne, poniewaz jestem zmuszony placic wykonawcom. ale jesli ktos dysponuje czasem i umiejetnosciami, albo tez ma kolegow ktorzy wespra go wykonujac cos za mniej niz rynkowa cene, to szanse na ograniczenie kosztow mocno rosna ;-)

PS

zawsze precyzujmy co wliczamy w budzet budowy.

sa takie osoby, ktore kalkuluja koszt np nowych mebli do jadalni czy salonu, co znaczaco zaciemnia obraz.

To ja się do tego dołącze. Chce zacząć budowę za 3 miesiące domu 111 metrowego i mam zamiar zmieścić się w 350 tyś do stanu developerskiego. Przeczytałam wiele opinii, rozmawiałam z wieloma osobami i .... opinie są tak różne, że nie wiem czy powinnam się tego podjmować czy nie. Pomóżcie!!!!

Za tą kasę będę miał ten standard ale przy powierzchni 2 razy większej - no moze mi troche zabaraknie, ale dach bedzie kosztował ponad 140 tys