adap 16.05.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 jak myślicie przy szalejących cenach mając 250 000 wybuduje taki domek gotowy do wprowadzenia się . bo zastanawiam się czy kupić mieszkanie czy na działce wybudować ten domek http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=17&nazwa_projektu=SASZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.05.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 słuchaj! mieszkanie na pewno będzie droższe niż domek, nie licząc działki. podaj sszczegóły, to będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 cóż... widziałem projekt i powiem szczerze, że wątpię w to, czy się uda... nie chcę ci robić nadziei, bo jeszcze się porwiesz z motyką na Słońce i będoą kłopoty... może jakiś tańszy projekkt? nigdy nie trać wiary w siebie i ochoty na dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adap 16.05.2007 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Miałam na myśli że działke mam media na działce też i zastanawiam sie czy warto inwestować w dom taki mając tylko 250 000 (oczywiście wliczony w to jest kredyt ) bym nie obudziła się z ręka w nocniku nie mając ani domu ani mieszkania jestem pelna obaw jak czytam forum muratora jakimi cenami operuja forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adap 16.05.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Miałam na myśli że działke mam media na działce też i zastanawiam sie czy warto inwestować w dom taki mając tylko 250 000 (oczywiście wliczony w to jest kredyt ) bym nie obudziła się z ręka w nocniku nie mając ani domu ani mieszkania jestem pelna obaw jak czytam forum muratora jakimi cenami operuja forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 16.05.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 jesli zapodasz mocne oszczednosci, to wydaje mnie sie, ze na styk, ale moze i starczy. Bez szalenstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 17.05.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ja już nie wiem jak Wy to liczycie? Buduję dom o podobnej bryle, też parterówkę co prawda o większej powierzchni użytkowej (143 m2) ale mniejszym kącie nachylenia dachu. Budowa systemem gospodarczym. Cały czas boję się że nie zmieszczę się w budżecie (400 tys. na sam dom, bez działki, mediów, ogrodzenia), tu widzę opinie że podobny (oczywiście trochę mniejszy) dom można wybudować i wykończyć za 250 tys Moim zdaniem - nie da się (polecam dzisiejszy artkuł na wp.pl: http://finanse.wp.pl/kat,69476,wid,8865996,raportwiadomosc.html?rfbawp=1179383469.093&ticaid=13c20 pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 17.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Wiiesz Magda, to w duzej mierze zalezy od kazdego szczegolu:1. Wielkosc domu. Dom adapa jest juz mniejszy od twojego2. Materialy. Nie wiem z jakiego budujesz i nie wiem z jakiego zamierza adap? Trzeba znalezc jeden z tanszych na dana chwile pod warunkiem jego dostepnosci3. System. Pewnie najtansza sciana to 1-warstwowa4. Robocizna. Nalezy znalezc jednych z tanszych budowlancow5. Wielu kolegow z forum gros prac wykonuje samemu. To znacznie obniza koszty budowy.6. Koszt wyposazenia. Najnizsza polka I tak dalej, i tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 17.05.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Moim zdaniem - nie da się (polecam dzisiejszy artkuł na wp.pl: http://finanse.wp.pl/kat,69476,wid,8865996,raportwiadomosc.html?rfbawp=1179383469.093&ticaid=13c20 pozdrawiam, No wysoka cene podali. Wychodzi ok. 3.000 brutto (przeliczylem...) za m2 w stanie deweloperskim (bez podlog). Pamietajmy jednak, ze to jest koszt liczony przez dewelopera! Oni naprawde nie maja 10 czy 15% marz... Szczegolnie w obecnych czasach. Budujac systemem gospodarczym wydaje mi sie, ze 250.000 powinno starczyc. Podkreslam, przy zalozeniu oszczednosci na kazdym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 17.05.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 nie wystarczy... ...nie porywaj się z motyką na słońce... ...WEź KREDYT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 17.05.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 napisal/a ze juz bierze ja bym nie budowal bo spac bym nie mogl po nocach mam kumpele, ktora za taka kase buduje i dobrze jej idzie zalezy wiec od Ciebie/samodyscypliny/standardu/etc etc pozdr pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiacior 17.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Za 250 tys. to stan surowy zamknięty i media podłączone- na pewno dasz radęi jeszcze coś na wykończenie zostanie, może nie na pełne wykończenie, ale zawsze coś. Można pożniej z czasem wykańczać. Przecież ludzie tak budują! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 28.05.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No to jest dopiero temat.... ja też się porywam na księżyc i to całkiem spory Moim zdaniem te oliczenia wstępne to najgorsza rzecz na początku dla każdego inwestora > każda Firma Ci liczy inaczej .Najważniejsze jak i przez kogo chcesz budowac.Ja niestety nie mogę sam i tylko sama a jakbym brała jakąkolwiek Firme to też każdy liczy inaczej.Jedni liczą za 1m2 pow użytkowej inni za 1m2 pow.całkowitej , a jeszcze zobacz jak to policzyc jak nie wiesz jakie materiały na każdym etapie.Ciężka to decyzja ,bo wiem sama , ale walcz....Jeśli będziesz kombinowac na każdym kroku to dasz rade, wykończysz potem stopiowo.Wartośc domu też CI wzrośnie tak jak rosną ceny materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczaki3 09.06.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 To ja się do tego dołącze. Chce zacząć budowę za 3 miesiące domu 111 metrowego i mam zamiar zmieścić się w 350 tyś do stanu developerskiego. Przeczytałam wiele opinii, rozmawiałam z wieloma osobami i .... opinie są tak różne, że nie wiem czy powinnam się tego podjmować czy nie. Pomóżcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.06.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 moim zdaniem nadal mozna postawic ten (link od adap`a) do za 250k pln. jednak ogromnym wkladem wlasnej pracy oraz przy zastosowaniu niedrogich materialow wykonczeniowych. ja, bedac na etapie prac wykonczeniowych oraz obserwujac budujacych znajomych, widze sporo mozliwosci oszczednosci, ktorych sam nie osiagne, poniewaz jestem zmuszony placic wykonawcom. ale jesli ktos dysponuje czasem i umiejetnosciami, albo tez ma kolegow ktorzy wespra go wykonujac cos za mniej niz rynkowa cene, to szanse na ograniczenie kosztow mocno rosna PS zawsze precyzujmy co wliczamy w budzet budowy. sa takie osoby, ktore kalkuluja koszt np nowych mebli do jadalni czy salonu, co znaczaco zaciemnia obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 09.06.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 To ja się do tego dołącze. Chce zacząć budowę za 3 miesiące domu 111 metrowego i mam zamiar zmieścić się w 350 tyś do stanu developerskiego. Przeczytałam wiele opinii, rozmawiałam z wieloma osobami i .... opinie są tak różne, że nie wiem czy powinnam się tego podjmować czy nie. Pomóżcie!!!! Za tą kasę będę miał ten standard ale przy powierzchni 2 razy większej - no moze mi troche zabaraknie, ale dach bedzie kosztował ponad 140 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 10.06.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Dach za 140 tys ???z czego to będzie zrobione ??? pozłacane dachówki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 10.06.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 dach 360 m24 x wole okowięźba będzie impregnowana ciśnieniowopełne deskowaniedachówką kapriówka creaton lub ruppceramikaokna dachowewykończenie dachu drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 11.06.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Drogo - nie drogoWażne aby było adekwatne do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 11.06.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Drogo - nie drogo Ważne aby było adekwatne do ceny. adekwatnie to to nie jest ale tak się podliczyło - większość kosztów pochałania materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts