brachol 17.05.2007 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witammam takie pytanie:Dzialke posiadalem przed slubem pozwolenie dostalem takze przed natomiast budowa zaczela sie po slubie jednak materialy budowlane kupuje na swoje imie i nazwisko. I teraz mam problem jakie sa prawa wlasnosci do domu czy po polowie czy tez dom jest moja wlasnoscia? Bo z tego co wiem to dzialka w calosci jest moja wlasnoscia ale co z domem to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 17.05.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jeśli nie macie rozdzielności to budujecie za wspólne. W razie rozwodu trzeba będzie spłacić żonę przy podziale majątku. No chyba, że posiadasz środki z darowizny, ze spadku - bo te stanowią Twój majątek osobisty. Jeśli budujecie ze środków wspólnych czyli zarobionych w trakcie małżeństwa to żona należy do domu choć nie jest współwłaścicielem działki. To samo dotyczy kredytu. Jeśli zrobisz rozdzielność i weźmiesz na siebie - dom jest Twój. Jeśli weźmiecie razem - dom wspólny. Jesli chcesz żeby żona była współwłaścicielem działki to musicie zrobić umowę małżeńską rozszerzającą wspólność ustawową. Jeśli nie mam racji, to proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 18.05.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Tzn. działka jak i budynek są tylko Twoją własnością, jedyne do czego żona może mieć prawo w przypadku rozwodu to roszczenie o zwrot nakładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpaul 23.05.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witam. Mam podobny problem. Żyjemy w tzw. wolnym związku. Moja kobieta jest właścicielką działki budowlanej. Zamierzamy na tej działce się wybudować. Co musimy zrobić aby dom i działka były naszą wspólną własnością? Zawarcie małżeństwa przed budową załatwia sprawę? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.05.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam. Mam podobny problem. Żyjemy w tzw. wolnym związku. Moja kobieta jest właścicielką działki budowlanej. Zamierzamy na tej działce się wybudować. Co musimy zrobić aby dom i działka były naszą wspólną własnością? Zawarcie małżeństwa przed budową załatwia sprawę? Pozdrawiam Paweł Sprawa wygląda jak wyżej. Jeśli chcesz należeć po ślubie do działki musicie zrobić umowę majątkową rozszerzającą wspólność ustawową. Wtedy budowę zaczniecie już na wspólny rachunek. Możesz też kupić udział w nieruchomości od kobitki i wtedy koszty będą po połowie - jeżeli nie zamierzacie się pobierać. Jeśli wybudujecie wspólnie na jej nieruchomości, Tobie będzie należała się spłata przy rozstaniu (czego oczywiście wam nie zyczę). Pozdrawiam i proponuję zasięgnąć opinii prawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts