Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z wlasnoscia?

brachol

Recommended Posts

Witam

mam takie pytanie:

Dzialke posiadalem przed slubem pozwolenie dostalem takze przed natomiast budowa zaczela sie po slubie jednak materialy budowlane kupuje na swoje imie i nazwisko. I teraz mam problem jakie sa prawa wlasnosci do domu czy po polowie czy tez dom jest moja wlasnoscia? Bo z tego co wiem to dzialka w calosci jest moja wlasnoscia ale co z domem to nie wiem.

Jeśli nie macie rozdzielności to budujecie za wspólne. W razie rozwodu trzeba będzie spłacić żonę przy podziale majątku. No chyba, że posiadasz środki z darowizny, ze spadku - bo te stanowią Twój majątek osobisty. Jeśli budujecie ze środków wspólnych czyli zarobionych w trakcie małżeństwa to żona należy do domu choć nie jest współwłaścicielem działki. To samo dotyczy kredytu. Jeśli zrobisz rozdzielność i weźmiesz na siebie - dom jest Twój. Jeśli weźmiecie razem - dom wspólny. Jesli chcesz żeby żona była współwłaścicielem działki to musicie zrobić umowę małżeńską rozszerzającą wspólność ustawową.

Jeśli nie mam racji, to proszę mnie poprawić.

Witam.

Mam podobny problem. Żyjemy w tzw. wolnym związku. Moja kobieta jest właścicielką działki budowlanej. Zamierzamy na tej działce się wybudować. Co musimy zrobić aby dom i działka były naszą wspólną własnością? Zawarcie małżeństwa przed budową załatwia sprawę?

Pozdrawiam

Paweł :D

Witam.

Mam podobny problem. Żyjemy w tzw. wolnym związku. Moja kobieta jest właścicielką działki budowlanej. Zamierzamy na tej działce się wybudować. Co musimy zrobić aby dom i działka były naszą wspólną własnością? Zawarcie małżeństwa przed budową załatwia sprawę?

Pozdrawiam

Paweł :D

Sprawa wygląda jak wyżej. Jeśli chcesz należeć po ślubie do działki musicie zrobić umowę majątkową rozszerzającą wspólność ustawową. Wtedy budowę zaczniecie już na wspólny rachunek. Możesz też kupić udział w nieruchomości od kobitki i wtedy koszty będą po połowie - jeżeli nie zamierzacie się pobierać. Jeśli wybudujecie wspólnie na jej nieruchomości, Tobie będzie należała się spłata przy rozstaniu (czego oczywiście wam nie zyczę). Pozdrawiam i proponuję zasięgnąć opinii prawnika.