Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam ORIONA w okolicach Warszawy

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam serdeczną prośbę do osób które zbudowały lub budują dom ORION w okolicach Warszawy. Zamówiłem juz projekt ale mam pewne pomysły co do zmian w projekcie. Jednak przed przystapieniem do realizacji moich pomysłów chciałbym zobaczyć ten dom w rzeczywistości.

Bardzo byłbym wdzięczny jeśli ktoś z Was dał by mi taką możliwość.

Bardzo proszę o kontakt na email: [email protected]

lub odpowiedż na tego posta

Z góry dziękuje za pomoc

Mariusz

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...

ORION stoi też przy trasie na Katowice tzn. przy drodze krajowej numer 8 na wysokości obwodnicy Mszczonowa

Jak będziesz jechał do Katowic to zaraz za wiaduktem/skrzyżowaniem dróg nr 8 i 50 (Żyrardów-Grójec) będziesz miał po lewej stronie frontem do drogi wspaniałego Oriona w budowie. Stan surowy zamknięty - aktualnie wykańczany wewnątrz. Z zewnątrz nieotynkowany z czerwonej ceramiki.

Po prostu patrz w lewo jak miniesz Radziejowice i na pewno nie miniesz.

Ja będę budował Oriona III ale dopiero w 2009

a kiedy Ty zaczynasz? i jakie masz pomysły? ja tez mam kilka

oto one:

my z żoną budujemy Oriona III - odbcicie lustrzane. to jest opcja bez garażu. Wybór zupełnie świadomy.

Celem było maksymalne ograniczenie kosztów. Budować będziemy po gospodarsku bez wielkich firm i rzeszy specjalistów co to znają się na wszystkim. Założenie 1: konieczny najlepszy kierownik budowy w okolicy bezwzględnie.

Żona się śmieje że traktuje kierownika jako naszą polisę od moich błędów więc na tym oszczędzać nie będziemy.

Założenie 2: zaadaptować i o ile to możliwe uprościć projekt zachowując jego bryłę i wygląd oczywiście

Projekt nabyliśmy zimą i do tej pory odwiedziłem już kilka budów tego domku.

Moje generalne uwagi to:

Uwagi ogóle:

OKNA - ujednolicić - w tej chwili są różne szerokości itp. - koszt będzie znacznie mniejszy jeśli kupimy hurtem tych samych niż po 1 lub 2 sztuki z rodzaju.

ŚCIANA FUNDAMENTOWA - zamiast lanej postawić z bloczków. Wychodzi znacznie taniej a jakośc jest odpowiednia.

FILARKI/PODPORY - na ich widok mordki nam się usmiechają inaczej niż w przypadku murarzy Oni zaraz że to trudne i że więcej będzie kosztować. Wcale nie są takie trudne nie dajcie sobie wmówić. Średnio rozgarnięty człowiek da sobie z nimi radę bez problemu. A każdy murarz szuka w każdym domu powodów do podniesienia ceny.

wyjścia są dwa: albo będą lane albo murowane. My wybieramy lane bo będzie taniej no i samemu można zrobić szalunek. Murarz nie będzie marudził że trudno a ja sam wykażę się przed żoną jaki to zdolny jestem (chyba że spartaczę) Zalanie nastąpi podczas zalewania stropu.

STROP nad parterem

Wahamy się tutaj ostatnio dość mocno czy nie wybrać tradycyjnego: zbrojenie + beton.

Nie robiliśmy jeszcze porównania kosztów ale specjaliści mówią że lany jest lepszy.

My spojżymy na ten temat tylko i wyłacznie od strony kosztów bo każda z tych opcji ma wady i zalety.

STROP nad piętrem - w oryginale jest drewniany i w sumie to by nawet i wystarczył ale w przyszłości dobrze by było wstawić gdzieś rekuperator i to by było idealne miejsce. Zresztą nie tylko na rekuperator ale na poręczny schowek itp. Dlatego myślimy nad zrobieniem w tej samej technologii co ten strop nad parterem.

PARTER

Kuchnia - aby rozwiać wątpliwości tych co je mają to napiszę, że jest mała jak na dom jednorodzinny

dużo miejsca na szafki zabiera spiżarnia.

Tutaj przeprowadziliśmy z żoną rzeczową dyskusję z tysiącem argumentów z mojej strony i jednym argumentem z jej strony. Ja byłem za likwidacją ona że chce mieć spiżarkę, koniec i kropka... No i spiżarka zostaje

Łazienka na dole - przesuwamy ściankę (tą z drzwiami do łazienki) do przodu. Powoduje to, że z WC mamy ładną łazienkę na dole. Korytaż się zmniejsza co prawda ale to jest korytaż prowadzący do pomieszczenia gospodarczego więc nie musi być szeroki. Z tego co widziałem to i tak niewiele można tam postawić.

Pomieszczenie gospodarcze/kotłownia - robimy z niej drzwi na zewnątrz, dzięki czemu będziemy mogli na przykład nanieść sobie na zapas drewna do kominka. Zwłaszcza zimą to komfortowa opcja.

PIĘTRO

- ścianka kolankowa - w górę KONIECZNIE - ale uwaga aby nie zbudować domu-rakiety podniesienie ścianki można częściowo zrekompensować zmniejszeniem podniesienia poziomu domu ponad poziom gruntu. W oryginale dom jest wypuszczony w góre o prawie 50 cm. Oczywiście powoduje to też "plusy ujemne" Kwestia wyboru każdego z nas

- okna dachowe - zminimalizować o ile to możliwe tak jak piszą w powyższym poście, raz ze względu na koszty, dwa że jeśli już chcesz je mieć to pomyśl o większych bo te są za małe i dają mało światła.

- na piętrze 2 pokoje obok siebie mają dostęp do balkonu nad wykuszem ale drzwi są w metrowym wgłębieniu co powoduje, że ogranicza to dostęp światła do pokoju. Pomyślcie o tym koniecznie! Ja to widziałem i aby zwiększyć ilość światła w tych pomieszczeniach zrezygnuję z małych okien w dachu i wstawię je w szczytach.

To chyba tyle na początek. mam nadzieję że wielkość postu was nie przeraża

Miłoby było poznać też wasze opninie na zadane tematy

• 3 weeks później...