Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD JUKĄ 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam,

Zakupiliśmy projekt i ruszyliśmy z budową domu pod juką 2 ( lustrzane odbicie) z Archonu.

Nie znalazłam na forum nikogo budującego ten dom. A może jednak ktoś się odezwie? Zapraszam do komentarzy i opinii, na razie robimy fundamenty, może ktoś coś podpowie.

Z tego co zdążyłam się zorientować większość buduje wersję z jaskółką z przodu, my wybraliśmy wole oko.

Chętnie zobaczyłabym zdjęcie takiego domu z jaskółką, będę wdzięczna za wszelkie zdjęcia.

PS. Buduję w okolicy Krakowa.

Pozdrawiam!

http://www.archon.pl/index3.php?act=12_d&sid=m43ccb9cb273a4

• 1 month później...
  • 4 months później...
witam wszystkich serdecznie :D mam pytanko do was, czy ktos buduje wlasnie ten dom bo zakupilam z mezem ten projekt i jak narazie widze ze jestesmy sami :( a chcialabym miec z kim porozmawiac na temat tego domku, podzielic sie uwagami na temat budowy i calej reszty. Wedlug mnie dom jest wspanialy ale powoli zaczynam myslec ze sie wyglupilismy zakupujac ten projekt bo wykonanie napewno do najtanszych nalezec nie bedzie i juz sama nie wiem co myslec :( potrzebujemy grupy wsparcia :D :D milosnicy jukowicze odezwijcie się!!!!

• 4 weeks później...

Budujemy ten dom od czerwca 2007, jesteśmy na etapie dachu. Sprawdz forum Archonu, http://www.archon.pl/index.php?act=17&fact=1&fid=m43ccb9cb273a4budującyc, h jest sporo choć nie ujawniają się oni na tym forum, a szkoda.

Na szczęście zima jakaś słaba i od lutego znów ciągniemy dach. Zdecydowaliśmy się na wersję z wolim okiem dlatego będzie karpiówka. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie się podzielę swoimi doświadczeniami nt. budowy.

PS. Budujemy się koło Krakowa

Pozdrawiam wszystkich jukowiczów!

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...

U mnie w tej chwili jest zrobiona elektryka i tynki wewnętrzne, w tym tygodniu zakładam gwc i wentylację mechaniczną a za jakieś 3 tygodnie robimy podłogi ...

Mam jeszcze w planie w tym roku ocieplenie zewnętrzne, rolety, hydraulikę, kominek a przez zimę resztę wykończeniówki. Na wiosnę prace zewnętrzne typu podjazd i ogród. A jak u was? Budujący Jukę odezwijcie się!

Pozdrawiam!

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dziękuje za odpowiedź,ale w archonie nie znalazłam nic co by mnie interesowało. Na projekcie wysokość okien jest 60cm.od podłogi , zastanawiam się czy to nie za nisko . Ja mam projekt w przeróbce ,kominek przenoszę na przeciwną stronę aby było go też widać z jadalni,na dole powiększyłam łazienkę kosztem garderoby, zastanawiam się nad schodami czy mają być murowane czy z drewna .

Ja uważam że zmiana wysokości okien nie będzie korzystna. 60 cm to wprawdzie nisko ale z wyjątkiem kuchni gdzie musi zmieścić się blat kuchenny nie ma potrzeby wszędzie podnosić. Masz wtedy lepszy kontakt wzrokowy z ogrodem i elewacja wygląda ładnie.

Zwróć uwagę że teraz większość producentów mebli kuchennych oferuje standardową wys blatu 92 cm a parapet w kuchni u mnie wyszedł na 86.

Co do schodów przy drewnianych masz gwarancję że będą idealnie pasowały, stopnie będą równe, minus to wg. mnie większa hałaśliwość użytkowania.

Przy wylewanych musisz od razu wiedzieć jaka będzie grubość styropianu i wylewki oraz podłogi na parterze i na piętrze a wykonanie zawsze pozostawia wiele do życzenia.

Ja mam betonowe...

Szybka odpowiedź :D dziękuje . chciałabym jeszcze zapytać o okna dachowe ,mam zamiar zlikwidować w pokojach balkonowych ale zastanawiam się czy nie będzie za ciemno,oraz w garderobach.Na forum z archona napisał ktoś że okna dachowe są za duże jak uważasz ? Zrozumiałam z forum że jest już dach z wolim okiem ale nie doczytałam się o ścianie kolankowej,chciałam trochę podnieść ale architekt tłumaczył że okna będą bardzo wysoko i odstąpiłam od tego pomysłu.

• 1 month później...

Witam

Właśnie rozpoczynam na dobre budowę Domu pod Juką 2. Mam już wylane ławy fundamentowe i czekam na lepszą pogodę aby rozpocząć murowanie ścian fundamentowych :D

Będę oczywiście prowadził pełną dokumentację zdjęciową inwestycji. Jak ktoś z Was miałby jakieś zdjęcia z budowy to prosiłbym o przesłanie na adres [email protected].

Ciekawe ile będzie mnie kosztowała budowa, gdyż buduję systemem gospodarczym. Firma 2-osobowa Ja i mój ojciec :D

Ciekawy jestem z jakich materiałów budujecie, bo ja mam zamiar z POROTONU 24.

Pozdrawiam

Sławek

Mam nadzieję że uda mi się rozpocząć budowę w marcu . Jestem ciekawa ile wyniósł koszt materiałów na fundament ? Ja mam firmę która ma budować do stanu surowego otwartego bez materiałów za 85tyś. nie wiem czy drogo czy nie. Resztę będziemy kończyć systemem gospodarczym.

Witam. Zacząłem budowę domu pod juką2 tydzień temu są fundamenty i czekamy do połowy marca ze ścianami. Pochodzę z okolic Warszawy i po rozmowach z kilkoma wykonawcami ceny za budowę domu stan surowy bez dachu wachały się od 45000 do 95000zł. Zdecydowałem się na firmę bardzo solidną, czystą z dobrą opinią za 50000zł.