Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie jak było u was kto płacił za skrzynke elektryczna podczas robienia przyłacza do domu wy czy elektrownia? Mi podczas robienia przyłacza kazali kupic taka skrzynke ja zakup jej zleciłem firmie która wygrala przetarg na zrobienie mojego przyłacza i dałem za skrzynke z fundamentem 500zl. Dzis elektryk przyłacza mi ta skrzynke do domu i mówi że część górna skrzynki należy do mnie a dolna z fundamentem nalezy do elektrowni wiec skoro tak jest ja powinieniem zapłacic tylko za górną część, a dolną część z funadamentem powinna kupić elektrownia. I teraz chciałbym sie dowiedzieć jak to było u was.
https://forum.murator.pl/topic/79115-skrzynka-elektryczna/

Mam pytanie jak było u was kto płacił za skrzynke elektryczna podczas robienia przyłacza do domu wy czy elektrownia? Mi podczas robienia przyłacza kazali kupic taka skrzynke ja zakup jej zleciłem firmie która wygrala przetarg na zrobienie mojego przyłacza i dałem za skrzynke z fundamentem 500zl. Dzis elektryk przyłacza mi ta skrzynke do domu i mówi że część górna skrzynki należy do mnie a dolna z fundamentem nalezy do elektrowni wiec skoro tak jest ja powinieniem zapłacic tylko za górną część, a dolną część z funadamentem powinna kupić elektrownia. I teraz chciałbym sie dowiedzieć jak to było u was.

Ja płaciłem za skrzynkę, ale mam przyłącze napowietrzne, więc skrzynka jest mała i wisi na ścianie domu. Kosztowała 460 zł.

https://forum.murator.pl/topic/79115-skrzynka-elektryczna/#findComment-1785447

ja kupowałem sam skrzynkę - ponoć też ważne jaka to ma być skrzynka gdyż różne zakłady różnych wymagają (zawsze można być bardziej upierdliwym dla klientów)

Ostatnio wzywałem pogotowie bo jedna faza padła - czerwona lampka na liczniku i brak prądu w gniazdku (przez telefon geniusz kazał mi szukać zwarcia na posesji bo to nie ich wina).

Skrzynka to u mnie plastyk z: fundament, część dolna, część górna.

W części górnej jest licznik. W dolnej nie wiem co jest bo mój kluczyk nie pasuje.

Pogotowie zaczęło od awantury dlaczego dolna część jest zamknięta, dlaczego ja nie mam kluczyka (oni uniwersalnego też nie mieli bo zapomnieli) dlaczego nie wisi kłódka bo wtedy mogą ją cęgami przeciąć i się dostać do środka.

A po co do środka chcecie się dostać? Bo tam są ważne rzeczy i mnie nic do tego. No zrobiło się faktycznie elektrycznie.

Zadzwoniłem do mojego elektryka i podałem i telefon - co powiedział mogę się tylko domyślać bo pogotowie stało się miłe.

Chodziło o to, że w dolnej części montują czasem zabezpieczenie przedlicznikowe (chyba dobrze powtarzam) i do grubych bezpieczników tylko energetyka ma dostęp. Ponieważ u mnie zabezpieczenie takowe jest w innej skrzynce przy ulicy - część dolną mogę sobie łaskawie używać jak chcę (łaskawcy)

https://forum.murator.pl/topic/79115-skrzynka-elektryczna/#findComment-1786534

Witam. To zależy od zawartej umowy. Najczęściej jest tak, że część dolna skrzynki (złącze kablowe) oraz fundament kupuje elektrownia (tzn. cena tej skrzynki jest wliczona do umowy przyłączeniowej). Część górną (skrzynkę licznikową) kupuje inwestor. Po zawarciu umowy następuje rozgraniczenie własności. Skrzynka licznikowa należy do inwestora, skrzynka kablowa do elektrowni.

Co za tym idzie ty zapłaciłeś tylko za skrzynkę licznikową (ta cena co podałeś nie jest wygórowana) :)

Hmm nie wiem czy za bardzo nie namieszałem :)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/79115-skrzynka-elektryczna/#findComment-1786710