Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa PIWNICY !!!!!

Recommended Posts

Witam, planuje budowę domu w przyszłym roku około 150 m2 użytkowej powierzchni, wszyscy mi doradzają aby wybudować z piwnicą?, CZY ktoś wie mniej więcej jaki to jest dodatkowy koszt (robocizna + materiały na dzień dzisiejszy). Pozdrawiam :D

Ja np mam tak głęboko posadowione fundamenty że gdyby nie wysokie wody gruntowe wersja z piwnicą byłaby tańsza od tej co mam teraz.

Za piach do zasypania fundamentów wydałem około 8000zł. 20Manów piachu.

Tak że to zależy od waruków jakie masz na działce. Jak masz wysoką wodę gruntową to wcale nie zrobisz piwnicy albo będzie bardzo droga.

Przede wszystkim zorientuj się czy jet sens robić piwnice. Ja też chciałem budować piwnicę, ale okazało się, że mam wysoki poziom wód gruntowych i zrezygnowałem. Jeżeli masz gdzie odprowadzić wodę z drenażu to teoretycznie nie ma problemu bo z poziomem wody gruntowej sobie poradzisz. Jeżeli nie masz odprowadzenia to proponuję się nie pakować w piwnicę bo dużo kasy włożysz w izloację a pewności do koca nie będzie. Pozdrawiam

W jednym z katalogów firmy Atrium (http://www.studio-atrium.com.pl) z przed podwyżek gdzieś 2005/2006 były podane ceny m2 powierzchni domów w różnych konfiguracjach od systemu budowy, materiałów itp. Jeśli dobrze pamiętam "średni" koszt 1m2 powierzchni użytkowej wynosił 2000zł, 1m2 garaży i pomieszczeń gospodarczy "przyczepionych" do budynku około 1000zł, koszt 1m2 piwnicy około 3000zł! Obecnie proporcje pewnie są zbliżone. Dodatkowo koszt piwnicy wzrośnie jak będą mało przyjemne niespodzianki - wysokie wody, problemy geologiczne itp. Jak działka jest duża to lepiej dom niepodpiwniczony a piwniczkę ziemną wybudować osobno.