Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie, mamy 2 sprzeczne opinie fachowców. Jak to u licha jest??!!! Jeden mówi że to w porządku, wziął od nas za to 400 zeta na materiały i zrobił, drugi przyszedł i powiedział że wystarczyłaby zwykła wylewka, tamten zrobił tylko żeby jemu było wygodnie i że już widać pęknięcia i że poodpadają płytki. Jak to jest????!!!

Ogrzewanie podłogowe już zrobione. Jak to jest?

https://forum.murator.pl/topic/79132-wylewka-samopoziomuj%C4%85ca-na-ogrzewanie-pod-teraktoe-pomocy/

Po twoich postach widać że nerwy Ci puszczają ale uspokój się i zacznij zadawać logiczne pytania.

Nie żartuje, przeczytaj swój post. Jeśli tak będziesz formułować pytania to nie licz na wiele odpowiedzi. Myśle że wiele osób się ze mną zgodzi.

Można i tak, i tak.

Samopoziomująca łatwiejsza ( = tańsza robocizna), ale droższa.

W obydwu przypadkach ważne jest, żeby wylewka nadawała się do ogrzewania podłogowego (jest o tym na pewno info producenta na opakowaniu).

Generalnie wylewka nadająca się na podłogówkę musi być elastyczna, a więc i tak stosunkowo droga.

A to, czy samopoziomująca, czy nie, to jest całkiem wtórna sprawa - bo dotyczy tylko łatwości jej wykonania, a nie przydatności do podłogówki.

ewoo, masz rację, jestem ZROZPACZONA, wiesz?

To jest nasza trzecia drużyna, do zwykłego remontu, jedna poprawia po drugiej i już naprawdę nie obchodzi mnie co kto myśli. Wydaliżmy już około 2 tys. ponad zamierzony koszt. Zresztą nie będę tłumaczyć. Jak ktoś ma naprawdę coś do powiedzenia na dany temat to nieważne jak pytanie jest sformułowane, odpowie.

Nie chcę bagatelizować problemu, ale tak z mojego doświadczenia 2 tys. złotych ponad zamierzenia to jest i tak baaaardzo malutko. Przy dzisiejszym galopie cen ja w pewnym momencie przestałem praktycznie bawić się w szacowanie kosztów dotyczących robót, które wykonane będą w przyszłości odległej o więcej niż 1 miesiąc.

Ponadto:

1. nie ma chyba ekipy, która by zrobiła wszystko tak, jak chcemy - powód prosty: jako laicy wielokrotnie nie jesteśmy w stanie przekazać ekipie naszych intencji na tyle dokładnie, żeby nie było nieporozumień

2. nie ma ekipy, która by nie narzekała na poprzednią ekipę - wynika to z tego, że nie istnieją jedyne słuszne i uniwersalne rozwiązania, a ile osób, tyle opinii. W praktyce zauważyłem, że np. dwa dość istotnie różniące się sposoby wykonania danej pracy mogą być jak najbardziej poprawne.

Dla pocieszenia - przy naszej budowie przekroczyliśmy nasze szacunki co do kosztów o ponad 150 tys. złotych ;) i zaczynamy się zastanawiać, czy na pewno wystarczy (chociaż już końcówka).

Nie chcę bagatelizować problemu, ale tak z mojego doświadczenia 2 tys. złotych ponad zamierzenia to jest i tak baaaardzo malutko. Przy dzisiejszym galopie cen ja w pewnym momencie przestałem praktycznie bawić się w szacowanie kosztów dotyczących robót, które wykonane będą w przyszłości odległej o więcej niż 1 miesiąc.

Ponadto:

1. nie ma chyba ekipy, która by zrobiła wszystko tak, jak chcemy - powód prosty: jako laicy wielokrotnie nie jesteśmy w stanie przekazać ekipie naszych intencji na tyle dokładnie, żeby nie było nieporozumień

2. nie ma ekipy, która by nie narzekała na poprzednią ekipę - wynika to z tego, że nie istnieją jedyne słuszne i uniwersalne rozwiązania, a ile osób, tyle opinii. W praktyce zauważyłem, że np. dwa dość istotnie różniące się sposoby wykonania danej pracy mogą być jak najbardziej poprawne.

Dla pocieszenia - przy naszej budowie przekroczyliśmy nasze szacunki co do kosztów o ponad 150 tys. złotych ;) i zaczynamy się zastanawiać, czy na pewno wystarczy (chociaż już końcówka).

ale zauważ:

wziął od nas za to 400 zeta na materiały i zrobił

za tyle zeta to flaszke wylejesz (no z zagrychą) a nie chałupe, nie ta skala

pewno łazieneczka 1,5x1,5m i remoncik pożarł już z 8.000 PLN