elania4 17.05.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam wszystkich, W niedalekiej przyszłości czeka mnie doprowadzenie mediów na działkę (woda i prąd). Mam pytanie dotyczące kwoty jaką muszę na to przeznaczyć. Jeśli chodzi o wodę to trzeba poprowadzić około 70 m rury. Jeśli chodzi o prąd to transformator znajduje się na sąsiedniej działce, należało by zatem przeciągnąć linię napowietrzną lub położyć kabel w ziemi (mniej więcej 35 m). Czy ktoś może mi powiedzieć ile trzeba zapłacić się za metr bieżący wodociągu oraz trakcji elektrycznej (napowietrznej i w ziemi)?; oraz czy ceny doprowadzenia mediów są mniej więcej równe w całym kraju czy może się różnią w zależności od województwa lub miasta.Z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 17.05.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jeśli chodzi o prąd (kablowe) to opłata zależała od mocy przyłączeniowej a nie od długości kabla. Za 12,5 kW przy sporządzaniu projektu przyącza przez nas anie przez ENERGĘ płaciłam ok. 1800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.05.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Właśnie za chwilę (dwa tygodnie max) będę robiła wodociąg- koszty:projekt- ok. 1100zł (wodociąg i przyłącze do domu), koszt za mb ok. 80zł netto. Do tego drobiazgi podaczas zdobywania papierów do pozwolenia na budowę (200-300zł).Buduję 3km od granic Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 17.05.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Jednak nie ma to jak prowincja Za projekty przyłaczy wodnego (z kawałkiem wodociągu) i elektrycznego płaciłam odpowiednio 300 i 400 (+ VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elania4 17.05.2007 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dzięki za wszystkie odpowiedzi.A czy ktoś wie jak to jest , gdy niezbędne jest postawienie nowego transformatora? Ile to kosztuje i czy całość płaci inwestor?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.05.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Gdyby inwestor musiał postawiń nowy transformato i w całości za to zapłacić to musiał by sprzedać i działke i dom i nerke...Więc albo ZE szybko się szarpnie (bo rozumiem że warunki wydał) albo będzie robił to wolno coby nazbierać nowych chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 18.05.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Opłata w ZE (ponad trzy tysiace), przynajmniej w moim przypadku, dotyczyła tylko przyłącza do granicy działki... Za doprowadzenie prądu od granicy do domu zapłaciłam dodatkowo prawie 3 tys A działka nie przesadnie duża, 27x39 m, mamy jakiś koszmarnie drogi kabel (duża moc przyłączeniowa) Za wodę, parę metrów dosłownie, bo wodociąg na działce, zapłaciłam też ponad 1700zł Po fakcie dowiedziałam się, że robotnicy zakupili za dużo materiałów i usiłowali je sprzedać ekipie budowlanej Ostatnio permanentnie czuję się robiona w bambuko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts