Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zarabia murarz?

płebla

Recommended Posts

Witam .

Czy wiecie ile zarabia murarz,ostatnio slyszalam od znajomego ze nawet 4.500 zl.Wiem ze to ciezka praca ale to chyba przyzwoita pensja.

No coz ja tyle w zyciu nie zarobie. :cry: :cry:

Wiec dlaczego nasze chlopaki murarze nie wracaja do Polski .Nie mam pojecia ile zarabiaja w Angli albo Belgi ale wydaje mi sie ze lepiej byc w swoim kraju i zarobic te 4500 .Chyba ze tam maja duzo wiecej.

Płebla

tak dużo to już chyba nie mają. znajomy murarz, 2 lata temu w uk zarabiał >8 funtów/h, teraz ciężko zarobić 5, czyli ok 29zł/h

u nas: 4500zł/24 dni/8h= 23,5zł/h

Będą wracać:))...i to już niedługo.

Ja bym liczył inaczej 4500zł/26/12 = 14,42 (i to bez żadnych podatków,składek itp)

U mnie murują ściany i zalewają strop, pięciu chłopa i robią to 2 tyg, czyli 12 dni, wezmą za to 10tys. 3 murarzy i 2 pomocników, pomocnicy wezmą pewnie z 2,5 tys im zostanie na trzech 7,5 tys czyli 2,5 tys na łebka za 12 dni. Wydaje się dużo ale jak popatrzyłem na ich pracę to niezazdroszcze, 12 godzin przy silnym wietrze i deszczu (deszcz musiał być porządny żeby ich zgonić do baraku a nie chcieli marnować czasu żeby się wyrobić w 2 tyg.), zero warunków socjalnych, jedzenie to kanapki albo zupki chińskie zalewane wrzątkiem. Taka praca napewno nie wyjdzie na zdrowie i jak ktoś ma ochotę na taki zarobek to radzę najpierw spróbować przez kilka dni być takim pomocnikiem i zobaczyć jak kto smakuje.

Nie wiem jakie warunki panują na zachodzie ale nie sądze że gorsze niż na naszych małych budowach.

tak dużo to już chyba nie mają. znajomy murarz, 2 lata temu w uk zarabiał >8 funtów/h, teraz ciężko zarobić 5, czyli ok 29zł/h

Ja bym liczył inaczej 4500zł/26/12 = 14,42 (i to bez żadnych podatków,składek itp)

U mnie murują ściany i zalewają strop, pięciu chłopa i robią to 2 tyg, czyli 12 dni, wezmą za to 10tys. 3 murarzy i 2 pomocników, pomocnicy wezmą pewnie z 2,5 tys im zostanie na trzech 7,5 tys czyli 2,5 tys na łebka za 12 dni. Wydaje się dużo ale jak popatrzyłem na ich pracę to niezazdroszcze, 12 godzin przy silnym wietrze i deszczu (deszcz musiał być porządny żeby ich zgonić do baraku a nie chcieli marnować czasu żeby się wyrobić w 2 tyg.), zero warunków socjalnych, jedzenie to kanapki albo zupki chińskie zalewane wrzątkiem. Taka praca napewno nie wyjdzie na zdrowie i jak ktoś ma ochotę na taki zarobek to radzę najpierw spróbować przez kilka dni być takim pomocnikiem i zobaczyć jak kto smakuje.

Nie wiem jakie warunki panują na zachodzie ale nie sądze że gorsze niż na naszych małych budowach.

Podpiszę się pod tym...

To jest akord i ciężary...niech któryś spróbuje popracować w tym tempie, przy dobrej pogodzie ( 12godz/dzień) tydzień, zwłaszcza jak ma żonę i rodzinę...nie mówie o innych kosztach np. dojazdu

czasami szanujmy ludzi :roll:

Podpiszę się pod tym...

To jest akord i ciężary...niech któryś spróbuje popracować w tym tempie, przy dobrej pogodzie ( 12godz/dzień) tydzień, zwłaszcza jak ma żonę i rodzinę...nie mówie o innych kosztach np. dojazdu

czasami szanujmy ludzi :roll:

popieram....w te upały chyba nikomu nie było do śmiechu :lol: sam dostałem w d.....e z chłopakami na murze :wink:

Ja się ze wszystkim zgadzam, praca murarza nie jest łatwa, warunki socjalne żadne, ,nie zazdroszczę, ale mimo wszysko 4,5 tys to olbrzymie pieniądze.

Może i nie żal byloby dać takie pieniądze rzetelnemu, solidnemu fachowcowi, ale większość tych co teraz stawia domy to ludzie z łapanki, gdzie jeden z ekipy ma jako takie pojęcie o kładzeniu cegieł - tym takie pieniądze na pewno się nie należą.

Ja wszystko rozumiem, prawa rynku, brak fachowców, ale ile lat musi pracowac, czym się zajmować i jaki staż pracy mieć osoba po studiach by na rękę jej wyszlo 4,5 tys? Jak porównać takie zarobki do zarobków np. lekarzy, pielegniarek i nauczycieli, pracowników slużb mundurowych ......., to nie sposób nie oprzeć się wrażeniu ze pewne proporcje zostaly zachwiane.

12 godz/dziennie - rzeczywiście niemało. Ale sam pracuje 9-10, do tego dochodzi 2 godziny dojazdu i robi sie ok. 12 (murarze nierzadko śpią na budowach).

Czas się chyba przekwalifikować.

Pozdrawiam

płacę 35000 fundamenty, sciany (do dachu) + działówki + lane schody + taras i sch. wejsciowe

bez kanalizy i izolacji pionowej

dom 120m2+60 (poddasze) + garaż z kotłownią (50m2)

jak szukałem ekipy to dostałem kilka wycen w okolicach 50000 za SSO (ale bez działówek) jedna wycena na 60000

teraz mam ekipę która zrobi mi dach za 12000 więc powinienem się zmieścić w kwocie 50000 za robocizne SSO

I powiem tak. dostaję dużo zapytań od forumowiczów o ekipę i z tego co się orientuję teraz ceny robocizny SSO są już wyższe...

a co do czasu pracy - grzebią się od początku kwietnia i teraz ukladają strop - ale było 3 tyg przerwy (nie robili u mnie wcale) - mówią że teraz będą robić u mnie aż skończą czyli pewnie jeszcze parę dni