Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zarabia murarz?

płebla

Recommended Posts

....Ja wszystko rozumiem, prawa rynku, brak fachowców, ale ile lat musi pracowac, czym się zajmować i jaki staż pracy mieć osoba po studiach by na rękę jej wyszlo 4,5 tys? Jak porównać takie zarobki do zarobków np. lekarzy, pielegniarek i nauczycieli, pracowników slużb mundurowych ......., to nie sposób nie oprzeć się wrażeniu ze pewne proporcje zostaly zachwiane.

12 godz/dziennie - rzeczywiście niemało. Ale sam pracuje 9-10, do tego dochodzi 2 godziny dojazdu i robi sie ok. 12 (murarze nierzadko śpią na budowach).

Czas się chyba przekwalifikować.

Pozdrawiam

Porównanie do lekarzy chyba jest trochę nie trafione, :roll:, porównaj może to do zarobków lekarzy z własymi gabinetami :wink: a wtedy wyjdzie Ci że lekarz zarabia 50 zł za 10 minut co równa się 300zł na godzinę. :wink: i tu można mówić o zachwianiu proporcji. :-?

Pozdrawiam

Patos

Witam .

Czy wiecie ile zarabia murarz,ostatnio slyszalam od znajomego ze nawet 4.500 zl.Wiem ze to ciezka praca ale to chyba przyzwoita pensja.

No coz ja tyle w zyciu nie zarobie. :cry: :cry:

Wiec dlaczego nasze chlopaki murarze nie wracaja do Polski .Nie mam pojecia ile zarabiaja w Angli albo Belgi ale wydaje mi sie ze lepiej byc w swoim kraju i zarobic te 4500 .Chyba ze tam maja duzo wiecej.

Płebla

W Irlandii murarz zarabia okolo 17 euro/godz

a ile wydajesz na tydzień na tzw "życie"?

inczej - ile jeseś w stanie odkłożyć tygodniowo?

100 eur na tydzien nalezy odliczyc, to jest na dom ,prad i jedzenie. wiadomo sa inne wydatki ,ale te juz wzaleznosci od potrzeb i sytuacji. ale to co wedlog mnie trzyma tam wielu fachowcow to wlasnie ten czas pracy osiem godzin dziennie+godzina na przerwy od godziny 17 jest sie wolnym wraca sie do domu i ma sie czas na wszystko. dlatego wielu polakow nie potrafi usiedziec na miejscu :) i pracuja po godzinach,w soboty ,a wtedy zarobki sa o wiele wieksze :) wiec ludzie nie dziwcie sie.

dziwne liczenie - na godziny

z murarzami to sie chyba umawia cene za 1 m2

w Polsce 30-35 zl

na zachodzie 100 zl

tak wiec ...... nikt nie powroci

poki co to przebitka jest 3 krotna

robota prosta jak drut, ale ile sie trzeba narobic

bloczek betonowy waży ok 30 kg

a nie zawsze jest sloneczko i 20 stopni

czasem jest deszcz i 5 stopni a czasem sloneczko i 32 stopnie

• 2 months później...
Witajcie ! Ostatnio bylem u Gorali w okolicy Podwilka 60 km za Krakowem. Tych to juz zupelnie pogielo!!!!! 300 pln robotnik 500 pln majster + calodziennne dobre wyzywienie + spanie w poscieli i lazienka z ciepla woda !!!!!! W bogatej Ameryce niemaja szans na takie zarobki!!1 Aha i terminy do 2-3 lat!! :evil: :roll:

Witajcie ! Ostatnio bylem u Gorali w okolicy Podwilka 60 km za Krakowem. Tych to juz zupelnie pogielo!!!!! 300 pln robotnik 500 pln majster + calodziennne dobre wyzywienie + spanie w poscieli i lazienka z ciepla woda !!!!!! W bogatej Ameryce niemaja szans na takie zarobki!!1 Aha i terminy do 2-3 lat!! :evil: :roll:

Ekipa 4-osobowa (2+2) za 16 dni pracy (w dni powszednie po 10 godz., w soboty po 8), co razem dało 154 godz. wzięła 8,5 tys..

Daje to 55zł/godz. dla całej ekipy. Nie pytałem o szczegóły, jak się podzielili, ale można chyba założyć, że było to dla:

- murarza (szefa ekipy) 20 zł/godz,

- murarza - 15 zł/godz,

a dla pomocników po 10zł/godz.