Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakład Energetyczny

Recommended Posts

Sam właśnie będę zaczynał sprawę podłączenia skrzynki prądowej, ale wiem że ta opłata 2600zł to za doprowadzenie skrzynki na działkę w granicy z reguły chyba min 2 metry od rogu działki. Czeka się około 10-12miesięcy. Chcę budować systemem gospodarczym, nie zależy mi na czasie,ale od momentu postawienia skrzynki płacisz abonament za prąd budowlany do czasu oddania domu do użytkowania. trzeba określić czy chce się mieć napięcie 230V i 380V czy tylko 230V. Jeśli ktoś planuje np. spawać transformatorowo to musi być zabezpieczenie 25A na skrzynce a 16A w domu. Spawarka potrzebuje przy max prądzie spawania około 7KW około 160A.

Myślę że 16KW to za dużo do domu, ale najlepiej zliczyć i zrobić bilans mocy, tylko należy pamiętać o urządzeniach które przy rozruchu pobierają 2 2,5 razy więcej mocy na starcie. ktoś tam pisze że betoniarka ma 0.8 KW, podczas uruchomienia ma prawie 2 KW.

Trzeba zliczyć wszystkie urządzenia , ogrzewanie , oświetlenie i wtedy podać ile potrzeba , raczej 10 KW wystarczy ale docelowo zależy kto co robi 16 powinno być.

Proszę o poprawienie mnie jeśli coś źle napisałem. Wynika to z z logicznego myślenia nie ze znajomości przepisów.

Pozdro.

Zapewne chodzi ci o opłaty zawarte na rachunkach za energię elektryczną i usługi dystrybucyjne. Nie wiem do którego oddziału Eneii należysz więc do porównania przyjałem poznań. Porównałem taryfę C11 czyli typowy prąd budowlany ztaryfą G11 czyli typową tryfą na prąd docelowy.

A oto składniki rachunków:

C11 - G11-

1 energia elektryczna [zł* kwh] C11 - 0.1505*kwh, G110.1548*kwh

2C składnik stały opłaty sieciowej [zł*kw*m-c] C11- 2.33*6kW*1m-c=13,98

2G składnik stały opłaty sieciowej [zł*m-c] G11- 3.76*1m-c=3.76

3 składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej [zł*kwh] C11- 0.1488*kwh , G11- 0.1636*kwh

4 składnik zmienny stawki sieciowej [zł*kwh] C11- 0.1132*kwh ,G11- 0.1280*kwh

5 stawka systemowa [zł*kwh] C11 - 0.0356*kwh G11- 0.0356*kwh

6 abonament [zł*m-c] C11 - 2.23*m-c ,G 11 - 2.23*m-c

Czyli płacisz:

- opłata stała niezależna od zużycia energii C11- 16.21/m-c , G11 - 5.99/m-c

-opłata zmienna zależna od energii C11- 0.4481*kwh, G11 - 0.482*kwh

Jak widzisz większość składników w tym energia elektryczna dla taryfy C11 jest niższaniż dlataryfy G11. To co wskazuje licznik mnożysz w taryfie C11 przez 0.4481 zł a w taryfie G11 przez 0.482zł.

Jednak na twoją niekorzyść dla prądu budowlanego tak jak pisałem jest fakt ,że w taryfie G11 składnik stały opłaty sieciowej nie jest zależny od mocy przyłączeniowej aw taryfie C11 jest stąd trzeba się ograniczać z mocą przyłączeniową dla placu budowy. W twoim przypadku miesięcznie zapłacisz około 10zł + vat więcej opłat stałych niż płaci się za prąd docelowy. Nie jest to zą tak wielka kwota aby wpadać w panikę.

Mam nadzieję ,że teraz jst już wszystko jasne

Nie rozumiem tej umowy z ENEA.

1. enea opracuje projekt przyłącza i decyzje w 8 mies.

2. klient opracuje i uzgodni z enea projekt instalacji

3. wykonanie przyg. instalacji zrealizuje klient

4. enea zrealizuje przyłącze w terminie 4 mies. od otrzyamnia pozwolenia na

budowę i pod warunkiem przyg. instalacji odbiorczej przez klienta

5. Opłata za przyłączenie 2600 zł

I nie rozumiem.. podpisuje umowę płacę 2600 zł i co dalej? Cos jeszcze mam

zrobić? O co chodzi z tą instalacją? Co mam z tym zrobić? Ile to kosztuje?

Gdzie z tym iść?

W moim przypadku wygląda to tak:

1. składam wniosek na zapotrzebowanie prądu i zrobienia przyłącza (ro rozdzielnika)

2. dostałem umowe do podpisu i odesłania. Po podpisaniu przez zakład energetyczny umowy jedna jest odsyłana do mnie wraz z rachynkiem na 1 wpłate 980zl

3. Jak kasa do nich dotrze to projektant bierze sie za wrysowanie mojego złącza. Po skonczeniu jest 14 badz miesiac tego juz nie pamiętam na uprawomocnienie sie projektu

4. energetyka ma 4 miesiace na zrobienie przyłącza i jesli skończa mam 14 dni na zaplacenie drugiej raty 980zl

Całośc moze trawć max 5 miesiecy. koszt 1960zl i to jeszcze nie koniec. Bo oni robią tylko skrzynkę przed działką (sa chyba po 2 działki do jednej skrzynki). A dalej juz ciagę sobie sam na działke. I ktos to tez z papierami musi póxniej odebrac.

W umowie mam 12kW ale tyle nie bede mial na czas budowy. Ile kW bede miał zależy jakie zapotrzebowanie złoże na licznik. Ważne aby wytrzymało na czas budowy czyli ok 6kW. Bo taryfa budowlana czy pobieram prąd czy nie to jest 4zł za każde kW na miesiąc czyli w moim przypadku 24zl plus to co uda mi się zużyć.

• 1 year później...
Wytłumaczcie mi po kolei jak to jest z tym prądem. Muszę uzyskać w ZE decyzję o warunkach przyłączenia potzrebną do pozwolenia na budowę. Czy we wniosku mam podawać ile chcę KW docelowo i ile na czas budowy? Czy wystarczy tylko docelowo a oni dadzą mi to będę przez czas budowy płacił jak za budowlany? Czy wydanie takiej decyzji jest równoznaczne z rozpoczęciem płacenia za przyłącze, abonament itp? Chcę na czas budowy "pożyczyć" prad od sąsiada (podlicznik) a po skończeniu budowy dopiero podłączyć prąd właściwy. Jak to zrobić po kolei żeby nie popełnić błędu?

Jeżeli zamierzasz przez całą budowę pożyczać prą od sąsiada to na razie wystąp tylko o warunki o takiej mocy jaka jest Ci potrzebna do pozwolenia na budowę i nie podpisuj na razie umowy o przyłączenie. Po zakończeniu budowy i uzyskaniu odbioru podpiszesz umowe na prąd docelowy.

W moim przypadku było to tak:

Wystąpiłem do ZE o warunki na prąd budowlany 6KW podpisałem umowę (960pln) ,potem wystąpiłem o warunki docelowe na 12kw bo tyłe było wymagane do uzyskania PnB. Przez czas budowy będe płacił opłaty stałe mniejsze od 6KW + za zuzycie, po wybudowaniu domu i odebraniu go podpiszę umowę na 12 KW docelowe.

No właśnie, żeby nie popełnić błędu. Po wybudowaniu domu do jego "odbioru" będzie ci potrzebne docelowe przyłącze elektroenergetyczne. Do zamieszkania zresztą też bo co to za dom bez prądu. Odwiedzisz więc ZE i wystąpisz o przyłączenie twojego nowego domu do sieci. Do 14 dni otrzymasz warunki techniczne przyłączenia i 3 kopie umowy przyłączeniowej do podpisania. A w tej umowie będzie napisane, że przyłączenie nastąpi w okresie do 24 miesięcy jeśli nie będzie jakiejś " siły wyższej" I wtedy się zacznie dopiero.

Więc żebyś długo nie czekał na prąd po wybudowaniu domu to radzę:

-Wystąpić już teraz o warunki przyłączenia

-podpisać umowęprzyłączeniową w wymaganym terminie (nie podpisanie takiej umowy oznacza nieważność warunków przyłączenia i nie ma cię w systemie)

-Wpłacić całość lub część opłaty przyłączeniowej wzależności od mody panującej w twoim ZE

-określić termin w którym będzie gotowa twoja instalacja do przyłączenia (teoretycznie oznacza to ,że wtedy obie strony powinny być gotowe zawrzećumowę sprzedaży energii elektrycznej. Nie martw się,że nie zdążysz bo narazie nikt za to nie każe a jest duża szansa, że to oni nie wyrobią sięna czas

-budować się i być w planach na przyłączenie kiedyś tam.

Przy tym nie będziesz za nic niepotrzebnego płaciła bo poprostu narazie nie będzie przyłącza.

To tak jak z ciązą. Żeby mieć dziecko za 9 miesięcy trzeba wcześniej się o nie postarać i czekać.

To chyba zależy też od ZE i położenia działki. My akurat mamy działkę na dużym osiedlu i ZE ich skrzynke (ZKP) postawił zanim jeszcze wystąpiliśmy o warunki, więc nie sądze gdybyśmy pożyczali prąd od sąsiada to by nam robili problemy z terminami, co innego jak nie ma tego przyłącza, ani sąsiadów w koło a linia jest gdzieś daleko.