daimen 17.05.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Ostatni 2 z moich kwiatków domowych z dziwnej przyczyna zaczął mi marnieć nie wiedziałem z jakiej przyczyny ostatnio podczas podlewania zauważyłem w ziemi malutkie białe mikroskopijne robaczki czy też bardziej pajączki coś w tym stylu bym dorzucił zdjęcie jednak sa one takie malutkie że mój sprzęt wymięka dlatego tylko z opisu moge wskazać czy wiecie może co to może byc i jak się tego pozbyć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 18.05.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Nie piszesz o jaki kwiatek chodzi. Przyczyn zamierania rosliny może być kilka.Może za dużo podlewasz, korzenie są przyduszone, roslina nie ma czym oddychać. Stwarzasz warunki do rozwoju ziemiórek. Ich larwy są białe z czarna głową. Żeruja na korzonkach. Mogą też pojawić się skoczogonki takie małe białawe robaczki, jak sama nazwa wskazuje podskakują jeżeli są niepokojone, też lubią wilgoć. Co do tych pajączków to nie przychodzi mi do głowy żadne inne skojarzenie jak skoczogonki. Bezpośrednia wizja byłaby lepsza, albo jakieś zdjątko co by można postawić właściwa diagnozę. Ogranicz podlewanie, przesusz glebę, może objawy ustąpią. Potem powoli zasil roślinkę nawozem dolistnym, bo prawdopodobnie ma zniszczony system korzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 18.05.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Zastosuj pałeczki nawozowo-owadobójcze - albo jakiś mały oprysk - pomoże pani w każdej kwiaciarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts