Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termiczna izolacja pozioma ścian?

Recommended Posts

Witam.

O budownictwie mało wiem więc może palne głupstwo, ale chciałbym zapytać o izolację poziomą ścian.

Chodzi mi o to, że gdzieś przeczytałem, że domy pasywne powinno się ocieplać od wewnątrz, ponieważ dużo ciepła ucieka ścianą w kierunku fundamentów i/lub nieocieplonego poddasza.

Nie zamierzam budować domu pasywnego, ale dość ciepły to jednak bym chciał. Nie bardzo podoba mi się też pomysł ocieplania od wewnątrz - po pierwsze ze względu na pozbawienie budynku akumulacyjności cieplnej, po drugie - nie bardzo widzę możliwość wieszania czegoś na wełnie mineralnej.

W planach mam dom parterowy o powierzchni użytkowej ok. 200 m2, częsciowo podpiwniczony z nieużytkowym poddaszem. Myślałem o ścianie 3W z silikatów z ociepleniem 15-20 cm. Takie ściany mają wpółczynnik U w okolicach 0,2 - 0,25.

Ale cóż z tego, kiedy ścian zewnętrznych może być (zależnie od kształtu domu) w okolicach 60-70 mb.

Jeśli ściany nośne zrobię z silki 18cm to będę miał jakieś 10-13 m2 bardzo zimnego mostu termicznego odprowadzającego ciepło w kierunku fundamentów/ścian piwnicznych i drugie tyle w kierunku ścianki kolankowej na zimnym strychu.

Czy są jakieś sposoby żeby temu zaradzić?

Czy można np. 2 ostatnie warstwy pod sufitem wymurować z BK?

Tylko BK 18cm to chyba stropu nie utrzyma (betonowego) a jak będzie szerszy to znów most termiczny utworzy, bo połączy ścianę nośną z elewacyjną. Oj nie, gadam bez sensu bo nawet jak będzie szerszy to i tak opierał się będzie tylko na silce 18cm, więc i tak nie utrzyma stropu.

Jeszcze gorzej widzę wstawienie czegoś cieplejszego na ostatnie warstwy ścian piwnicznych/fundamentowych. BK będzie za słaby i za bardzo nasiąkający.

Czy fachowcy rozwiązli już jakoś ten problem czy raczej go bagatelizują?

Czytałem też o wieńcach z keramzytobetonu, które coś w tej kwestii mogłyby pomóc, ale to chyba nadal niewiele.