Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy zdarzyło sie komuś, kto wcześniej "dogadał" się z wykonawcą na wykonanie jakiejś pracy, podpisał umowę , wpłacił zaliczkę - czyli zrobił wszystko co można żeby zarezerwować sobie termin- żeby wykonawca przed przystąpieniem do pracy podniósł cenę wcześniej wynegocjowaną ?

Proszę zarówno o negatywne przykłady jak i o pozytywne .

och, naturalnie że podnoszą ceny za swoje usługi. Np. dekarz umowiony jesienią na 17.000 wiosna (podbudowany strasznymi podwyżkami materiałów) podniósł cenę na 21.000. I co? Nic, biore go bo co mam robić.

nie wiem ile będzie kosztować mój dom, bo od początku prac żadna cena ustalona długo nie utrzymała się, pomimo podpisania umowy. A więc architekt (projekt indywidualny) podniósł cenę, bo powiedział, że napisałam w umowie, że chcę dom o pow. 240 m.2 a wyszedl wiekszy. Sam mnie w to wpuścił, a potem nie powiedział, że jego zdaniem to co ja chce miec w tym domu to na 240 metrach nie zmieści się. Zaplanował większy, kazałam zmniejszyć, to powiedział, że się napracował dwa razy więcej i chce o 30 % większe honorarium. Przy okazji "dostałam nóż w plecy", gdyż straciłam jeden sezon budowlany, bo tak się grzebał z projektem, że zrobil sie kolejny rok, a ceny poszły w góre jak wiecie. Następnie miałam umówionego faceta do wycięcia drzew i zrobienia wykopu. Chcial za całość 5-6 tys. zł. Widzial miejsce i robotę, ale gdy pzyszło co do czego to powiedzial, że chce 10 tys. zł. Dogadalismy się z nastepnym. Powiedział, że on wycinki nie zrobi tylko sam wykop. Gminne przedsiebiorstwo wycięło drzewa i wykarczowało, co kosztowało 4700 zł. Poprzedni mówoli, że wykarczowanie nic nie bedzie kosztować, bo to dla spycharki drobiazg. Nastepnie facet od wykopu powiedział, że za wykop i odsypanie piachu (sam piach w wykopie) obok działki weźmie po 110 zl za godz. Za transport nie liczy, bo bedzie sypac obok działki na pustej drodze. Robota zajmie mu 3 dni. Po dwóch dniach powiedział, że nie wiedział, że to tyle piachu bedzie. On za takie pieniadze nie będzie robic i teraz chce kase za m3, a tego jest tyle, że jemu wychodzi 20 tys. zl. po mojej awanturze, że to on prowadzi firmę zajmująca sie wykopami i powinien wiedzieć co ma do zrobienia za ile od początku, a nie w trakcie roboty, to odpuścił z tych 20 tys. do 16 tys. (netto), a jak mu nie zapłacę to zasypie wykop - nadmieniam, że zrobil dotychczas 1/3 pracy. Ekipa budowlana zaś, znaleziona po 8 miesiącach poszukiwań, zażyczyła sobie zaliczki na budowę domu, chociaż to ja załatwiam materialy budowlane. W tej sytuacji nie wiem czy nie powinnam rzeczywiście zaczekać na to, jak ten facet zasypie wykopany przez siebie dół, a właściwie przez jego pracownika, któremu płaci raptem 10 zł za godzinę i po prostu postawić dom z drewna typu Łomianki i nie zawracć sobie głowy budowa domu, bo takiego chamstwa i oszustwa to nie spodziewałam się

Rena

Rena, jaki ty dom budujesz i gdzie? Wykop pod fundament - 16.000?! :o

Och, ja z p. architekt też miałam przejscia. Gdy o coś prosiłam - ona i tak robiła to po swojemu, twiedząc że to praca autorska. Ja w koncu zgodziłam się na jej wersję tylko po to by mi nie uciekł sezon budowlany, a kochany umówiony wczesniej murarz zwlekał, zwlekał i w końcu powiedział, ze się nie podejmie. Także ja tez w plecy cały rok (łącznie z podwyzkami i co gorsza brakiem materiałów)

Trzymaj się. natalia

Rena - nie ma co sie zalamywac. Trza twardym byc jak Roman Bratny !!!

Jak slusznie zauwazylas - to on prowadzi firme zajmujaca sie wykopami i on przed robota wycenil prace jak nastepuje :

110 PLN/h, 3 dni. Nawet jak policzysz dniowke jako 12h, to wychodzi - 110PLN/h * 12h *3 = 3960 PLN.

Na tyle sie umowiliscie za caly wykop. Jesli zrobil 1/3 roboty - to wykonal prace za 1320 PLN. Wiec sie z nim dogadaj :

a.) albo pracuje dalej na wczesnij ustalonych warunkach

b.) dajesz mu 1320 PLN i sie wiecej nie widzicie

c.) zasypuje wykop i sie wiecej nie widzicie

Podejrzewam ze wybierze b.). Komu by sie chcialo teraz zrezygnowac z 1320 pln i jeszcze tracic czas na zasypanie jakiegos wykopu.

Aha. Ten typ logiki wykorzystuje tylko wtedy gdy ktos mocno wobec mnie przesadza - a tak jest w Twoim przypadku. Czasami na budowie wychodza jakies niespodziewane rzeczy - i wtedy jesli widze ze budowlaniec nie mogl tego przewidziec to faktycznie czasami trzeba troche kasy dolozyc.

pozdrawiam