edka_w 18.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam,w zeszłym roku kupiłam siedlisko z małym domkiem i przyklejonym do niego budynkiem inwentarskim (stajnią) oraz gromadą innych mniejszych i większych zabudowań...Teraz przymierzamy się do remontu. Po bliższym przyjrzeniu się okazało się, że ściany domku (powyżej fundamentów) zbudowane są z gliny mieszanej z ciętą słomą... Zaczęliśmy skuwać tynki, bo spuchły a przy podłodze były mokre (domek nie był ogrzewany przez kilka lat, podłogi na gruncie, wdała się wilgoć, pewnie brak izolacji jakiejkolwiek...), tynki poleciały miejscami do samego sufitu, miejscami trzymają się w miarę mocno... Zerwaliśmy też podłogę w izbie kuchennej, bo zbutwiała pod gumową wykładziną...Teraz stoimy przed taką grubą glinianą nierówną ścianą i zastanawiamy się, co dalej... Obrzucić to tynkiem, czy co z tym robić?Pomijam inne prace do wykonania jak komin, piec, izolacje wszelkiej maści, rynny, wylewki, doprowadzenie wody ze studni... Czy ktoś remontowal starą glinianą chałupę? Zakładamy, że chcemy w niej pomieszkać 1-3 lata i budować coś nowego (z bala). Jak to ogarnąć tanim kosztem, żeby się dało przezimować? Jaka kolejnośc prac? Chcemy jak najszybciej zamieszkać...pozdrawiam Edyta W. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/79195-dom-z-gliny-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.05.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Mam taki dom z gliny zmieszanej z sieczką. po zerwaniu odpadajacych tynków ściany wyglądały dokładnie tak jak opisałaś.Stare tyki trzymały się na wciśnięte w gliniane ściany kawałki cegieł. Po zerwaniu tynków zagruntowałem ściany unigruntem i położyliśmy tynk cementowo wapienny. Trzyma się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/79195-dom-z-gliny-pomocy/#findComment-1787541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts