Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan surowy tego domu - do więźby 160m2 + garaż

Recommended Posts

witam

za taki domek http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m458277d34b693 bez lukarny + 3 okna połaciowe, dachówka cementowa

stan surowy otwarty 26 tyś.

Nie wierzę - chyba, że stawia stryj za jedzenie lub sam to zrobiłeś za 20tys i wypłaciłeś sobie premię w wys 6tys zł.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no zycze Ci tego zebyscie sie w tych 150tys zmiescili/ my ekipy mielismy 20tys/z tamtego roku umowa /bdowlanka/ dekarze i blacharze lacznie 12tys w sumie wychodzi podobnie 32tys- dom nieco mniejszy- 130m powierz. uzytkowej i 52 gospodarczej-/garaz i gospodarcze/ scianki na gorze murowane z cegly. bez balkonow - jednak zesmy sie nie wyrobili w 150tys i zabraklo nam ok.40/ fakt ze do tego dochoszla cala infrastruktura- barak dla ekipy wiercenie studni ect ect...dom budowany z maxa na dachu blachodachowka i deskowany caly dach pod blacha to troche podwyzszylo koszty...no ale moze jesli ekipa mam jakies uklady ze skladem to moze sie zamkniecie- trzymam kciuki...

3 miesiace od momentu gdy pierwsza lopata weszla w ziemie a bylo to zdaje sie 2 kwietnia

dom 3 poziomowy z 2 stropami teriva: piwnica z bloczkow, parter i poddasze.

razem z piwnica to chyba 217 metrow, dom ma wymiary okolo 9x9 metra + taras i pod nim jeszcze przedluzony garaz + wysunieta 1,5 metra klatka schodowa

schody lane, kominy z cegly, belki lane, sciany nosne BK24

1 muraz i 1 a czasmi 2 pomocnikow + ja w weekendy

pozostaly tylko szczyty poddasza do dokonczenia i kominy do podciagniecia bo na razie to tylko do polowy poddasza

ze wszystkimi papierami uczynilo nas to na razie 62 kola oczywiscie razem z robocizna. calosc cegly i bK juz mamy - pozostalo dokupic troche cementu i zwiru

Pewnie ktos pomysli ze niemozliwe - a jednak bo jaki mam interes w tym aby nie pisac prawdy

Nie mam jeszcze posadzki w garazu i nigdzie scianek dzialowych lecz materialy tez juz zakupione. mam tez spory taras

piwnica jeszcze nie ocieplona

w tych 62 kolach jest doslownie wszystko, wlacznie z najmniejszym gwozdzikiem

Ty chyba lepisz ten dom z gliny-

my za same materialy w tym cegla max jeszcze za 4,57 za szt. material na strop teriva zaplacilismy na dom o powieerzchni 180- nie licze fundamentow i innych 45tys-za same materialy- to nie wiem skad masz taka cene- w stropy piwnica- no chyba ze materialy kupowales 3 lata temu a umowe z robotnikami spisywales conajmniej rok temu- albo masz jakis murzynow.

Jeli to prawda co piszesz to Gratuluje ale ja osobiscie nie wierze

nie takier parametry i nie taki projekt jak opisujesz

Ty chyba lepisz ten dom z gliny-

my za same materialy w tym cegla max jeszcze za 4,57 za szt. material na strop teriva zaplacilismy na dom o powieerzchni 180- nie licze fundamentow i innych 45tys-za same materialy- to nie wiem skad masz taka cene- w stropy piwnica- no chyba ze materialy kupowales 3 lata temu a umowe z robotnikami spisywales conajmniej rok temu- albo masz jakis murzynow.

Jeli to prawda co piszesz to Gratuluje ale ja osobiscie nie wierze

nie takier parametry i nie taki projekt jak opisujesz

Dom nie jest z gliny tylko z materialow ktore po kolei wymienialem

Cene mam z rozpiski gdzie notuje absolutnie wszystkie wydatki - dzis nawet 30 zeta na przelacznik do wciagarki elektrycznej bo sie zepsul

materialy kupowalem na wiosne 2007

BK 24 - 1110 po 7,90

bloczki betonowe - 2100 po 2,20

cegla - 3000 - po 1,00

stal - okolo 2 tony - srednio po 2450

BK 12 - 7,00 niedawno

cement 440-560

zwir i piasem - 400-500 za 18 ton

woda i prad - jeszcze nie placilem

kompletna teriva na 1 poziom - nieca 3 koła

beton na lawy - chyba 17 metrow po 230 razem z pompa

deski - 450

wiezba po 650 lecz jeszcze nie kupiona

pomocnik murarza - 6,00 godzina + minimalne premie

murarz - tesc za darmo

inny pomocnik dorywczo - moj ojciec - za darmo

koordynator zakupowy i decyzyjny - JA za darmo

ostatnie pozycje sa moze najwazniejsze ale jak widac mozna tanio i solidnie budowac. na niczym nie oszczedzamy - robimy tak jak w projekcje albo i lepiej

no to co Ty sciemniasz?- z ta robocizna -jak masz ja zadarmo- tesc Ci chate buduje- to nie mow ze za wszystko 62tys. w tym robocizna- wlasciwie za materialy ze Cie tyle wyszlo to sie zgodze, ale nie za calosc w tym robocizna bo jakby ci przyszlo doliczyc naprawde robocizne za budowlanke i wiezbe to bys sie w 10000 moze zmeiscil przy dobrych wiatrach :lol:

Aż boję sie napisać;)

Wstępnie za postawienie Konkursowego M02a, od fundamentów po więźbę 13tys. (słownie: trzynaście tysięcy nowych polskich złotych ;))

Fakt, że jest w tym tylko robocizna murarza, musze do tego dodać wynagrodzenie dla pomocników (których z resztą załatwia wspomniany murarz - ok 5tys?). Ale to i tak chyba nieduże koszty:>

Uprzedzam pytania. Nie jest to rodzina, ale owszem, załatwione troche po znajomości. Druga sprawa. Widziałem domki wymurowane przez tego pana, więc nie mam sie czego obawiać.

Normalne ceny w Pile to ok 12tys za kondygnację. (parter+poddasze to już 24tys - a gdzie dach:>)

OK, więc należy chyba temat podzielić na 3 grup; na miasta powyżej 150 tys mieszkańców, ich okolice i pozostałe.

Też dziś spotkałem 80km od Wa-wy (jestem tu gościnnie) we wsi gminnej budowę, za którą murarz mierze 13 tys zł (sso-bez pokrycia dachowego). Ale to inny świat, niż ten Wrocławski :-?

Stan surowy, otwarty bez stolarki z dachówką... i oknami połaciowymi. Poroton, od geodety po rynny, ogrodzenie placu budowy, kibel itd 210 tyś bez tarasu netto materiały+ robota. Szczecin. Wystartowało na początku czerwca. Jestem na etapie stropu....... Wszystko cacy na razie. Żadnych zaliczek, płatne w etapach... http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/batuta/

• 5 months później...
  • 1 month później...