Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwanie do sądu/roszczenia wobec wykonawcy.

Senser

Recommended Posts

Jesli przyjąć, że nie załatwiona reklamacja jest zobowiazaniem spółłki jawnej (cywilnej) - a tak mozna przyjąc w opisywanym przypadku, to zgodnie z prawem, tak czy inaczej odpowiedzialność ponosi właściciel (właściciele, wspólnicy) bo prowadził działalność gospodarczą na własny rachunek i ryzyko - tyle że w ramach organizacyjnych spółki jawnej (cywilnej) i w odróznieniu od innych podmiotów posiadających odpowiedzialność prawną zamknięcie (likwidacja, zmiana "branzy") nie powoduje, ze zobowiazań nie ma od kogo uzyskać. Za skutki "działalności gospodarczej" w spółce jawnej (cywilnej) zawsze odpowiada właściciel (wspólnik) a nie podmiot w ramach którego prowadzona była działalność gospodarcza (ściślej ujmując ta odpowiedzialność jest mocno ograniczona w tym zakresie).

Jesli w Krajowym Rejestrze Sądowym spółka nie została wykreslona, to bez wzgledu na rodzaj prowadzonej działalności jest to "ta sama spółka"

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli przyjąć, że nie załatwiona reklamacja jest zobowiazaniem spółłki jawnej (cywilnej) - a tak mozna przyjąc w opisywanym przypadku, to zgodnie z prawem, tak czy inaczej odpowiedzialność ponosi właściciel (właściciele, wspólnicy) bo prowadził działalność gospodarczą na własny rachunek i ryzyko - tyle że w ramach organizacyjnych spółki jawnej (cywilnej) i w odróznieniu od innych podmiotów posiadających odpowiedzialność prawną zamknięcie (likwidacja, zmiana "branzy") nie powoduje, ze zobowiazań nie ma od kogo uzyskać. Za skutki "działalności gospodarczej" w spółce jawnej (cywilnej) zawsze odpowiada właściciel (wspólnik) a nie podmiot w ramach którego prowadzona była działalność gospodarcza (ściślej ujmując ta odpowiedzialność jest mocno ograniczona w tym zakresie).

Jesli w Krajowym Rejestrze Sądowym spółka nie została wykreslona, to bez wzgledu na rodzaj prowadzonej działalności jest to "ta sama spółka"

Pozdrawiam.

Powtórze jeszcze raz prośbę o podanie źródeł prawnych jeśli chodzi o twoją na ten temat opinię (chodzi o odpowiedzialność jaką cały czas ponosi wspólnik/właściciel).

I przy okazji pytanko...myślisze/wiesz, że spółka cywilna/jawna jest wpisana w KRS-ie?? a nie we wpisie od ewidencji w gminie??

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 15 września 2000 r. kodeks spółek handlowych

Tytuł II Dział I zajmuje się uregulowaniami dotyczącymi spółki jawnej a ściślej art.22 (cały) oraz art. 31 par. 1 i 2

Tekst ujednolicony DU nr 208 poz. 1540 z 18 paźdiernika 2006r.

Jeśli jest to spółka jawna - a tak napisałeś - to musi być w KRS.

Jesli nie jest jawną a "tylko" cywilną" to reguluje to Kodeks Cywilny tytuł XXXI a dokładnie art. 864.

A w Ewidencji w gminie i tak musi być "zapisany" jako prowadzący działalność gospodarczą, bo wymienione spółki nie posiadaja osobowości prawnej.

Jesli nie jest jawną a "tylko" cywilną" to reguluje to Kodeks Cywilny tytuł XXXI a dokładnie art. 864.

Bardzo ci dziękuje za pomoc...

Ale trochę mi namieszałeś :-) J jednym z postów podałeś "ścieżke dostępu" do odpowiedniej ustawy...teraz piszesz , że "reguluje to" KC....

Faktycznie w moim przypadku chodzi o spółkę jawną...więc mnie to nie dotyczy, ale pytam dla porządku :-) co reguluje??

Jesli jest "cywilna", to reguluje Kodeks Cywilny, jesli jest "jawną" to Kodeks Handlowy. Spólka "jawna" musi być w rejestrze - inaczej jest "cywilna" - przy czym to nie ma znaczenia, bo zakres odpowiedzialności jest dokładnie taki sam, zmienia sie tylko podstawa prawna.

Pozdrawiam

wiele spółek jawnych to spółki przekstałcone ustawowo

wg zasady "przedsiębiorstwo większych rozmiarów"

wszyscy jednak maja zgłoszoną dzialalnośc gospodarcza i występują jako przedsiębiorcy

jezeli spółka jest niewypłacalna lub nie istnieje spokojnie mozesz pociągnąć ich współników z majątku prywatnego

sSiwy12, czy to na podstawie tego stwierdzenia:

Art. 31.

§ 1. Wierzyciel spółki może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika w przypadku,

gdy egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna (subsydiarna odpowiedzialność

wspólnika).

§ 2. Przepis § 1 nie stanowi przeszkody do wniesienia powództwa przeciwko

wspólnikowi zanim egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna.

Twierdzisz, że to właśnie mówi o odpowiedzialności przedsiębiorcy nie wygasającej nawet po zamknięciu firmy??

Właśnie przeszperałem wpis ewidencji dz. gosp. dla Warszawy.

Znalazłem tą firmę i....że jest to s.c!!!

Na FV mam jak byk s.j !!

Widniejąca tam data rozpoczęcia dz. to 1997 r., nie ma tam mowy na dzień dzisiejszy o zakończeniu!!

Więc może twierdzić, że wystawił złą FV??

Jeśli będzie to s.c to musiałbym pozywać firmę na podstawie kodeksu cywilnego??

sSiwy12, czy to na podstawie tego stwierdzenia:

Art. 31.

§ 1. Wierzyciel spółki może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika w przypadku,

gdy egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna (subsydiarna odpowiedzialność

wspólnika).

§ 2. Przepis § 1 nie stanowi przeszkody do wniesienia powództwa przeciwko

wspólnikowi zanim egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna.

Twierdzisz, że to właśnie mówi o odpowiedzialności przedsiębiorcy nie wygasającej nawet po zamknięciu firmy??

dokładnie tak

należy uwzględnic termin przedawnienia roszczeń

Właśnie przeszperałem wpis ewidencji dz. gosp. dla Warszawy.

Znalazłem tą firmę i....że jest to s.c!!!

Na FV mam jak byk s.j !!

Widniejąca tam data rozpoczęcia dz. to 1997 r., nie ma tam mowy na dzień dzisiejszy o zakończeniu!!

Więc może twierdzić, że wystawił złą FV??

Jeśli będzie to s.c to musiałbym pozywać firmę na podstawie kodeksu cywilnego??

nastąpił obligatoryjny wpis do rejestru sp prawa handlowego

faktury mają wystawone poprawnie

nastąpił obligatoryjny wpis do rejestru sp prawa handlowego

faktury mają wystawone poprawnie

Ty, ale ja w końcu nie wiem, jak mogę/mam traktować tą firmę..

Co w moim przypadku jest sprawą kluczową...

Czy jako s.c czy s.j ??

Przecież nie mogą (??!) być jednocześnie i s.c i s.j ??

piszesz do sj jako tej właściwej wg nazwy

Boże.... :-)

Jakim ty językiem piszesz... :-)

A nie możesz tak po ludzku... :-)

Jaka w moim przypadku "może być właściwa wg. nazwy"?? :lol:

wszystkie aktualne dane masz w KRS-ie , jezeli tam jest napisane ze ze sp jawna to piszesz do sp jawnej,

inaczej :jawna jest prawnym spadkobierca sc

KRS jest jawny więc nie ma problemu aby go dostac, masz tam udziały właścicieli oraz ich prywatne adresy