Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - czy naprawde warto?

Recommended Posts

Do niedawna bylem duzym zwolennikiem GWC, do czasu, gdy dostalem wycene na jego wykonanie. Okazuje sie, ze polozenie 50 metrow rury Rehau, to koszt okolo 10tys. zl (materialy, wykopy, robocizna). To duzo wiecej niz zakladalem. W zwiazku z tym zastanawiam sie czy to sie w ogole oplaca. Czy ktos obliczal juz zwrot z takiej inwestycji? Czy to ma w ogole szanse sie zwrocic?

Wiadomo, ze GWC wspomaga zima prace reku, ale wzrost wydajnosci jest rzedu ledwo 10%, o ile nie mniej. Latem mamy darmowa "klime". Tylko czy ta klima jest w ogole wydajna? Czy to sie sprawdza w praktyce?

Chetnie wyslucham opinii osob uzytkujacych GWC. Ile wydaliscie? Czy jestescie zadowoleni? Czy wam sie to oplacilo?

Ja odszedłem od GWC. Ze względów ekonomicznych. GWC u mnie przy wysokim poziomie wody musiałoby być szczelne. I to tak naprawde. Do tego w Polsce jest całkiem sporo dni z temp. 7-15st. czyli takimi gdzie nie wiadomo czy używać GWC czy lepiej nie. A sterować ręcznie i monitorować czy lepiej włączyć obieg przez GWC to już mi sie odechciało.

Są na forum wyznawcy GWC za wszelką cene ;-) I oni polecac będą. Rozsądek i rozum musi pracować zawsze.

Podchodzę do tej sprawy nieco inaczej. Obecnie stać mnie przy jakimś poziomie wyrzeczeń na budowę GWC. Nie wiem czy kiedyś te wspomniane wyżej 10% wzrostu wydajności rekuperatora nie będzie znaczącą kwotą w moim budżecie. A jeżeli ma mi to dodatkowo latem choć trochę schłodzić powietrze w czasie upałów a zimą zabezpieczyć rekuperator przed zamarzaniem to nie licząc ile lat będzie mi się zwracać inwestycja zdecydowałem się na budowę GWC.

Niestety o efektach nie mogę jeszcze nic napisać bo dopiero w przyszłym tygodniu będą wylewane ławy.

Jeżeli planujesz wentylację mechaniczną to na GWC popatrz z innej strony: bez niego gdy temperatura powietrza będzie ujemna, będzie ci się włączała grzałka przed rekuperatorem (oczywiście, taka grzałka nie zawsze jest). Sporo prądu ona zużyje.

Poza tym 10tys to dużo - jeżeli nie chcesz sam się bawić w ziemi, to wynajmij dwóch chłopa - rury kupisz za 3tys, chłopom zapłacisz tysiąc i będziesz miał GWC za mniej niż pół ceny.

Podchodzę do tej sprawy nieco inaczej. Obecnie stać mnie przy jakimś poziomie wyrzeczeń na budowę GWC. Nie wiem czy kiedyś te wspomniane wyżej 10% wzrostu wydajności rekuperatora nie będzie znaczącą kwotą w moim budżecie. A jeżeli ma mi to dodatkowo latem choć trochę schłodzić powietrze w czasie upałów a zimą zabezpieczyć rekuperator przed zamarzaniem to nie licząc ile lat będzie mi się zwracać inwestycja zdecydowałem się na budowę GWC.

Niestety o efektach nie mogę jeszcze nic napisać bo dopiero w przyszłym tygodniu będą wylewane ławy.

Podchodzę do sprawy identycznie

Ja odszedłem od GWC. Ze względów ekonomicznych. GWC u mnie przy wysokim poziomie wody musiałoby być szczelne. I to tak naprawde. Do tego w Polsce jest całkiem sporo dni z temp. 7-15st. czyli takimi gdzie nie wiadomo czy używać GWC czy lepiej nie. A sterować ręcznie i monitorować czy lepiej włączyć obieg przez GWC to już mi sie odechciało.

Są na forum wyznawcy GWC za wszelką cene ;-) I oni polecac będą. Rozsądek i rozum musi pracować zawsze.

Przy wysokim poziomie wód gruntowych GWC przeponowe ( rurowe ) jest najbardziej efektywne. Trzeba tylko wykonać studzienkę do okresowego wyciągania skroplin latem.

A po jakiego czorta chcesz to robić z rur Rehau??? Może jeszcze złotem sobie oszameruj! ;-) I narzekaj, że to się nie zwróci :lol:

Jest sens ale trza iść po taniości. Pare godzin pracy minikoparki po 70zł/h i 50m zwykłej rury i tyle.

Rehau.. W żyć niech się poacałują!

GWC nie ma się zwrócić. Gwc ma zapewnić komfort i wygodę. Dlatego moim zdaniem bez autoprzepustnicy nie ma co w ogóle go robić. Nikt normalny nie będzie latał co chwile przełączać. Nawet latem przecież lepiej jest na noc czerpać powietrze z obejściem (choćby po to, żeby zregenerować złoże). O szybkich zmianach pogody stających się normą nawet nie wspomnę.

A po jakiego czorta chcesz to robić z rur Rehau??? Może jeszcze złotem sobie oszameruj! ;-) I narzekaj, że to się nie zwróci :lol:

Jest sens ale trza iść po taniości. Pare godzin pracy minikoparki po 70zł/h i 50m zwykłej rury i tyle.

Rehau.. W żyć niech się poacałują!

GWC nie ma się zwrócić. Gwc ma zapewnić komfort i wygodę. Dlatego moim zdaniem bez autoprzepustnicy nie ma co w ogóle go robić. Nikt normalny nie będzie latał co chwile przełączać. Nawet latem przecież lepiej jest na noc czerpać powietrze z obejściem (choćby po to, żeby zregenerować złoże). O szybkich zmianach pogody stających się normą nawet nie wspomnę.

ja GWC nie wybuduję, bo nikt mnie nie przekona, że w zawilgoconych rurach pod ziemią będzie sterylnie"- pojęcie "rury antybakteryjne" mnie nie przekonuje.

Zwirowy również mnie nie przekonuje.

A wwiewać sobie grzyba do chaty to dla mnie nieporozumienie.

A wentylację mechaniczną będziesz mieć? Tam przecież też są rury.

Chyba, że preferujesz grawitacyjną, a podobno wtedy łatwiej o grzyba.

W gwc powietrze schładza się do temperatury w której grzybki podobno nie rosną.

A czy znajdzie sie tutaj ktos, kto juz uzytkuje GWC? Ciekaw jestem opinii "nieteoretycznych".

Jesli sie ktos znajdzie, to niech napisze ile go kosztowal GWC, jak zostal wybudowany, jakie sa wrazenia z jego uzytkowania.

No i co nie ma żadnych użytkowników GWC czy nie ma się czym pochwalić.

]w której grzybki podobno nie rosną.

to niby jakiej?

minus ile?

grzyb to pasqd. potrafi przetrwać skrajne warunki

a wentylacje prawdopodobnie zdecyduję się zrobić hybrydową.(przy wywiewie średnio mnie interesują grzybki na dworze)

więcej nic nie moge powiedzieć, bo nie jestem i nie będę uzytkownikiem GWC.

Nie mam GWC. Podjąłem tą decyzję już dawno temu. Niedawno z kolei dowiedziałem się od mojego dobrego kolegi, który ma GWC rurowe, że owo mu "zgniło" :o Fakt, że w czasach kiedy funkcjonowało można było wyraźnie odczuć tegoż zalety. Niestety, po ok. dwóch latach z anemostatów zaczął płynąć coraz bardziej natrętny smród. Nie wiem, jakie są tego przyczyny. Wykonawca zwinął bajzel. Nowy wykonawca za remont łącznie z czyszczeniem instalacji wewnątrz domu zawołał coś pond 20 tys. o ile pamiętam :o