Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt studni kopanej

Recommended Posts

Studnia do 30m głebokosci i poborze wody do 5m3 /doba nie potrzebuje pozwolenia na budowe tylko ewentualne zgłoszenie wiec nie potrzebuje projektu.

.

mozesz podać podstawe prawną ?

prawo budowlane!!!

w prawie budowlanym nie znalazłem takiego zapisu jak podałeś stąd moje pytanie. Chodzi mi o konkretny punkt, o który można oprzeć argumentację Skoro pokazałeś go palcem w urzędzie to pokaż i mnie. Chodzi o Art 29 ust 2 pkt 10 ?

a Ty wiesz co ja przeszedłem? (vide avatar)

i co to ma do rzeczy,

zapis o studni do 30m głębokości iiluśtam m3 na dobę "wyparował" z PB,

dlatego dyskusja

no i co tu ma KPA do tego?

Napisane jest że studnia podlega ZGŁOSZENIU chyba że , ale napewno kopanej nie będzie robił głębiej niż 30m, wydajność większa niż 5m3, przeciez to na potrzeby domowe. Więc to urząd ma obowiązek wykazać ze coś jest nie tak i własnie dlatego trzeba im podtykać KPA. :wink: :wink:

Napisane jest że studnia podlega ZGŁOSZENIU

A jeżeli można wiedzieć to gdzie taki zapis znalazłeś.

Ja znalazłem tylko zapis o zgłoszeniu budowy obudowy ujęć wód podziemnych.

W/g mnie sama studnia to dziura w ziemi. Dziury chyba nie zgłaszam. Przecież jezeli wykopię sobie dziurę 1m głęboką i będę wybierał z niej gromadzącą sie wodę wiaderkiem to mam gdzieś to zgłaszać? Przecież to też będzie studnia, bo chyba nie oczko wodne. Dopiero jak zacznę budować cembrowinę to będę to musiał zgłosić.

• 1 year później...

I jeszcze jedna sprawa. Muszą być zachowane odległości zarówno na twojej działce jak i działkach sąsiednich, licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.