Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O asertywno?ci s?ów kilka

Smok

Recommended Posts

Smoku, wielkie dzieki. Na troszkę się wyłączyłam z Forum i widzę, że dużo straciłam. A był to ten czas, w którym te wszystkie mądrości bardzo by mi pomogły.

Spokój i dystans do wszystkich spraw codziennych. To jest to.

Już nie będę zmieniała tego czego zmienić się nie da.

Drogi chyba jednak robić nie będę, chociaż działa już silna grupa sąsiedzka na czele z moim mężem i coś tam próbują poprawić w kwestii przejezdności, ponieważ jest to najprawdziwsza ulica Warszawy w gm. Białołęka.

• 3 weeks później...

Anam, zachowania asertywne mogą być trudne do zaakceptowania przez partnera, rozmówcę.

Zwykle , dzieci nie są przygotowane na to, więc daruj im doświadczeń które są dla dorosłych i odpowiedzialnych...

jeśli będziesz delikatnie i systematycznie stosować owe, możesz mieć efekty, ale pamiętaj , to są dzieci...

Jestem ciekaw co w pracy... ?

W pracy... mam koleżankę, której dałam szansę, użyczyłam jej nawet własnej instrukcji do programu, aby mogła zgłębić jego tajniki, a ja abym nie musiała jej sprawdzać 3 razy dziennie. Wytrzymałam 2 tygodnie, po kolejnym zwrocie faktur bez NIP ( na sumę około 800 000 PLN, za co szefowa wylądowała u Dyrektora) oraz setce pytań "dlaczego i po co" nie wytrzymałam i było gorąco. Najgorsze jest to, że ta dziwczyna pracuje u nas 8 lat ( jej matka jet kadrową :lol: ) i przychodzi tylko po to aby dostac wypłatę, wiem że nie uwierzycie ze w dzisiejszych czasach zdarzają sie takie przypadki ale niestety. Na dowód jej nieudacznictwa ( z wykształcenia technik informatyk) podam przykład: niedawno prosiłam o udostępnienie konkretnego katalogu z komputera , ona trzykrotnie wmawiała mi że to zrobiła, wiecie co udostępniła...skrót na pulpicie a jej komentarz to "o k...a"

Pozdrawiam i życzę mniej "blondynek" w pracy.

• 1 year później...

Kurcze, jaki fajny sposób! W teorii brzmi bardzo fajnie i przekonująco; ciekawy jestem tylko jak działa w praktyce? Chociaż może być skuteczny!

Nie uwierzycie ale bardzo dobrze działa gdy w urzędach swoją prośbę zaczynacie od: Czy byłaby pani tak miła i... Jest to sposób mojej koleżanki i dziś mogę powiedzieć: działa!

A co powiedzie na etap wrzeszczenia na siebie, po jednym zwróceniu uwagi , po jednym zdaniu...

jeśli wrzeszczenia ma jednakowoż intencje dialogu, to spróbuj włączyć mamrotka : ( za każdym razem zniżając głos aż do bezgłośnego porusznia aparatem mowy )

czy możesz mówić ciszej....

możesz ciszej...

powtarzaj to tak długo, aż osiągniesz satysfakcjonujący poziom decybeli

po 5 powinno zadziałać :), jeśli nie działa, znaczy rozmówca musi się wywrzeszczeć i tu :

a) w przerwie miedzy jednym wrzaskiem a drugim spokojnie poinformuj : będę z Tobą rozmawiać, jak przestaniesz krzyczeć

b) napisz to zdanie na kartce i pozostaw w zasięgu wzroku wrzaskuna

c) oddal się, nie trzaskając drzwiami :D