Beotia 19.05.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Mam fundamentalne pytanie do osób będących bardzo na bieżąco: jak jest w tej chwili z dostępnością materiałów budowlanych na rynku? Słyszałam plotki, że nie za dobrze, że długo się czeka na pustaki i takie tam...Od tego zależy, czy podejmiemy decyzję o zamianie mieszkania na większe, czy od razu, bez kombinowania, zabierzemy się za budowę domu. Gdybyśmy zaczęli wczesną wiosną'2008, to czy jest szansa, że do jesieni zrobimy stan surowy zamknięty? Będę niesamowicie wdzięczna za wszystkie opinie i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sitemaster 19.05.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Żeby kupić tanie pustaki trzeba czekać do października(cena nie gwarantowana). Od ręki sa te po 8 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 19.05.2007 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Wielkie dzięki za odpowiedź! A po ile są te tanie? O! Sitemaster! Ja też pochodzę z okolic Olkusza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 19.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 moje zdanie, wstrzymaj się do zimy aż wszystko się uspokoi i wówczas się decyduj nie teraz, nikt nie wie jak to się rozwinie, bo ludzie mami sobie ten los zgotowali a media to napedzają, sakłady budowlane to istne przechowalnie materiałów, a moim zdaniem szybko to się unormuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 20.05.2007 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Kris_pp, Twoja odp. sporo mnie podniosła na duchu. Też, prawdę mówiąc, po cichu liczę na jakiś przełom na rynku. Jeśli odłożę decyzje do zimy, to właściwie decyzja już będzie podjęta (właśnie do zimy chcieliśmy zmienić mieszkanie, o ile w ogóle, bo na zimę szykuje nam się nowy członek rodziny) - że nie wymieniamy mieszkania, może jakoś przetrwamy rok na naszym obecnym metrażu, a pod koniec '2008 przeprowadzimy się do domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sitemaster 20.05.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A po ile są te tanie? O! Sitemaster! Ja też pochodzę z okolic Olkusza! Tanie są po 4.5zł/szt Wstrzymać się do zimy ? Tak mi pol;ecali znajomi w listopadzie ubiegłego roku i czekałem. Wtedy były Maxy po 2.5 zł/szt a zimy nie było i ceny skoczyło do 5-7zł/szt. I na tym czekaniu straciłem kilkanaście tysięcy zł. Teraz czekam bo mnie nie stać na tak drogie materiały. Zbieram kase i zobacze co będzie. Albo cena spadnie labo kip[ie ten drogi materiał i zaczne budowę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 20.05.2007 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 A po ile są te tanie? Tanie są po 4.5zł/szt Wstrzymać się do zimy ? Tak mi pol;ecali znajomi w listopadzie ubiegłego roku i czekałem. Wtedy były Maxy po 2.5 zł/szt a zimy nie było i ceny skoczyło do 5-7zł/szt. I na tym czekaniu straciłem kilkanaście tysięcy zł. Teraz czekam bo mnie nie stać na tak drogie materiały. Zbieram kase i zobacze co będzie. Albo cena spadnie labo kip[ie ten drogi materiał i zaczne budowę później. No nieźle... Serio można jeszcze dostać pustak po takiej cenie? Gdzie? Bo wczoraj zaczęłam przekopywanie Interentu i widzę już nawet pustaki po kilkanaście zł Już zaczęłam wątpic, że mi się uda kiedykolwiek ten dom zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 20.05.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Zaklady nie nadązaja z produkcja.Materialy sa zlej jakosci.Dla przykladu kupilam bloczki fundamentowe w grudniu i na kazdym wycisniete bylo B20.Byly ciemno szare.niestety zabraklo i w kwietniu dokupilam ale juz to nie bylo ten sam material.Kolor żoltawo bezowy i kruszyly się- zwrocilam za buble nie bede placic.Ceny szaleja a jakośc podla .I tak wszystko sprzedadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 21.05.2007 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Eksploruję dalej i się poważnie zaczynam zastanawiać, czy sobie nie postawić domu drewnianego... Podobają mi się bardzo (oglądałam dokładnie u znajomych), a poza tym baaardzo mi zależy na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsylwek 21.05.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Pustaki po 4,5 czy 8 zł?? u nas nie ma szans W kwietniu były po 10-11 zł i to prosto od przewoźnika Teraz podobno i po 13...... Ale to już podobno wyhamowuje, nie sądzę żeby ceny nadal tak szaleńczo rosły, a co do ich obniżenia, cóż...trzeba mieć nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 21.05.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 nie dostalam gwarancji zamawiajac Ytonga na sierpien - a zamawialam w kwietniu chodzi oczywiscie o caly material zaczelam dzwonic po hurtowniach - okazalo sie ze jakis klient zrezygnowal i kupilam material na raty: najpierw 26 palet, potem w innej hurtowni kolejne 6....z prywatnych budow kupilam resztki ktore pozostaly....i mam juz parter. Ceny - jak z cennika Okazuje sie ze materialy sa - trzeba miec odrobine szczescia i samozaparcia - dzwonic, dzwonic, dzwonic... Materialy skompletowalam w troszke wiecej niz tydzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsylwek 23.05.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 najświeższa cena z Radomia-13,5 U nas skompletowanie suporeksu trwało niecały miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 23.05.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Jak masz kase i materialy to w 3 miesiace postawisz chalupe.. tylko ze przed tym calym cyrkiem musisz wybrac proj zaadaptowac go uzyskac pelno pozwolen i uzgodnien ale da sie to wszystko zalatwic prze 6-7 mies wiec szczerze polecam... budowanie... na swoim to sie dopiero zaczyna zyc a nie cholerne mieszkania w blokach jak chcez zaczac budowac to juz zapisz sie w kolejke po pustaki cegly cement i wszystko inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 23.05.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Od zakupu projektu do rozpoczęcia prac (legalnych, z prawomocnym pozwoleniem i zgłoszeniem robót na tydzień przed) - 2 miesiące. Uważam, że to sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 24.05.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 u mnie niecaly miesiac, w tym pozwolenie na budowe w 4 dni roboczezalezy od gminy, pewnych rzeczy ktos, gdzies w Polsce nie przeskoczy i tylenie ma co ludzi stresowac swoimi pseudosukcesami ... zawsze znajdzie sie ktos lepszy i gorszy ale jesli sobie zyczy ... GRATULUJE pozdrpawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DENTA 24.05.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Warszawa - Pustaki Max 6.50 brutto bez transportu. Porotherm 11.50 brutto z transportem Wiec Max przestał sie opłacać - bo na metr trzeba 22 sztuki! Wszyscy o tym wiedzą , a cena na Maxa nie spada! co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 25.05.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Warszawa - Pustaki Max 6.50 brutto bez transportu. Porotherm 11.50 brutto z transportem Wiec Max przestał sie opłacać - bo na metr trzeba 22 sztuki! Wszyscy o tym wiedzą , a cena na Maxa nie spada! co o tym myslicie? Jest wielu tradycjonalistów, którzy będą budowali z Maxa mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotaf 26.05.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 moje zdanie, wstrzymaj się do zimy aż wszystko się uspokoi i wówczas się decyduj nie teraz, nikt nie wie jak to się rozwinie, bo ludzie mami sobie ten los zgotowali a media to napedzają, sakłady budowlane to istne przechowalnie materiałów, a moim zdaniem szybko to się unormuje Czekanie do zimy nie jest chyba najlepszym pomysłem. Zacząłem szukać suporexu w grudniu i wówczas składy budowlane przy cenie 5-6 PLN/szt radziły mi poczekać do lutego na 20% promocje. Wszystko się przedłużyło, teraz kupuję po 16 pln/szt. Praktycznie nie ma rozmów o cenie, liczy się dostępność i termin. Zimą może jest szansa na wyhamowanie wzrostów, ale na pewno ceny nie zaczną wyraźnie spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DENTA 26.05.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 również podzielam zdanie, że nie ma co się oszukiwać - że będzie taniej jak kiedyś... 5 lat temu działki były po 80 zł/ metr i wszyscy och jak drogo! Warszawa teraz po 100 EUR min. co bedzie za 5 lat? Materiały budowlane zatrzymają się na jakims poziomie cenowym , ale nie spadną o 100% w cenie... przynajmniej nic na to nie wskazuje. Porotherm 25 jakie macie ceny ?? bo jak słysze 11-12 zł za szt. to nie robi to na mnie wrażenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 26.05.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Porotherm 25: I partia 1320 sz. - 8,20 brutto za szt. (połowa kwietnia) II partia 960 szt. - 11,00 brutto za szt. (20 maja) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts