Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak kupić dachówkę w Niemczech

Recommended Posts

Zachorowałem na dachówkę RuppCeramika Rubin 13 kasztanowy.

Żadna inna dachówka nie ma takiego odcienia koloru kasztanowego.

Niestety do końca roku 2007r dachówka nie będzie już dostępna w Polsce.

Jest produkowana tylko w Niemczech przez Braasa dlatego wpadłem na szalony pomysł ze sam sprowadzę to dachówkę z Niemiec.

Tylko nie wiem jak ten temat wogóle rozpocząć.

Macie jakieś pomysły.

A może ktoś mieszkający w zachodniej Polsce jest w stanie załatwić taką transakcje to sie piszę oczywiście nie za darmo.

Albo może ktoś widział gdzieś w Polsce tą dachówkę do kupienia to pojadę po nią nawet na drugi koniec Polski

jechac do niemiec zaplacic w euro i po problemie

No właśnie ale gdzie konkretnie jechać

Najbliżej granicy masz miejscowość:

15345 Hoppegarten

Rudolf-Brass-Strasse 1

Tel 033432 8080

Jak chcesz to w poniedziałek dam ci telefon do gościa z Konina, który nob stop wozi teraz z Niemiec mat bud.

jechac do niemiec zaplacic w euro i po problemie

No właśnie ale gdzie konkretnie jechać

Najbliżej granicy masz miejscowość:

15345 Hoppegarten

Rudolf-Brass-Strasse 1

Tel 033432 8080

Ten adres to co to jest?

Rudolf Brass??

Jak chcesz to w poniedziałek dam ci telefon do gościa z Konina, który nob stop wozi teraz z Niemiec mat bud.

No pewnie że chcę pisz na priva.

Może ktoś jeszcze ma podobne znajomości :lol:

W ubiegłym roku szukaliśmy wełny w Niemczech. Oczywiście była dostępna za 10-14 dni, kiedy u nas po 4 miesiącach od zamówienia ciągle przesuwali termin realizacji. Sprawdzaliśmy ceny w kilku hurtowniach blisko granicy i w każdej zgadzali się na zaliczkę ( 15-20% ) i reszta przy odbiorze. Teraz przelew zagraniczny kosztuje grosze. Towar do odbioru na granicy, tak więc dogadujesz się z jakimś kierowcą ze spedycji który wraca do kraju na pusto.

Nie przeprowadziliśmy jednak żadnej transakcji w Niemczech, bo wełna w Szwecji okazała się tańsza niż w Niemczech i stamtąd ściągnęliśmy.

Jest produkowana tylko w Niemczech przez Braasa dlatego wpadłem na szalony pomysł ze sam sprowadzę to dachówkę z Niemiec.

Macie jakieś pomysły.

A może ktoś mieszkający w zachodniej Polsce jest w stanie załatwić taką transakcje to sie piszę oczywiście nie za darmo.

Albo może ktoś widział gdzieś w Polsce tą dachówkę do kupienia to pojadę po nią nawet na drugi koniec Polski

Niemcy widzę z okna - mogę podjechać i zapytać

Macie jakieś pomysły.

bryta z grupy szczecińskiej kupuje w Niemczech Creatona. Może napiszesz do niej na priv?

Właśnie rozmawiałem z kolegą, który zaczął budowę domu, no i oczywiście okazało się, że jest problem z materiałem.... Więc kolega pojechał do Niemiec, mamy ok 100km... Do pierwszego, lepszego składu budowlanego i:

zamiast czekać trzy miesiące na porotherm, ma go w 3 dni od zamówienia. Przyjeżdża TIR z własnym dźwigiem, wypakuje gdzie trzeba i przelewik i po problemie... Co najciekawsze, jest taniej, nawet jak doliczy transport.... Zapytam jak wygląda temat dachówki. Z tego co wiem, to i te sprawy ma zamiar załatwić za miedzą...... Swoją drogą, chore to jest, że w kraju gdzie ludzie zarabiają trzy razy tyle co u nas, można kupić taniej wiele artykułów... i nie trzeba czekać !

dlaczego powinien zapłacić w Polsce?

Tam kupuje i tam płaci VAT. Gdy na granicy przy wywozie z np. Niemiec odbierało się podatek VAT (niemiecki), to w PL trzeba było zapłacić tenże podatek. W unii obowiązuje zasada wolnego handlu i uslug... więc płaci tam podatek gdzie mu wygodnie. A po drugie kto by się tym przejmował....? :)

dlaczego powinien zapłacić w Polsce?

Tam kupuje i tam płaci VAT. Gdy na granicy przy wywozie z np. Niemiec odbierało się podatek VAT (niemiecki), to w PL trzeba było zapłacić tenże podatek. W unii obowiązuje zasada wolnego handlu i uslug... więc płaci tam podatek gdzie mu wygodnie. A po drugie kto by się tym przejmował....? :)

Ale coz to za problem? Wywozisz z niemiec z 0% Vat niemieckiego. Przyjezdzasz do Polski i jak chcesz wszystko legalnie to zglaszasz, placisz 22%, a potem odzyskujesz 15%. Nawet jak nie odzyskasz to w tej chwli poroton 24 kosztuje 1471euro netto/ 1000szt czyli wychodzi za 1 w granicach 5,60 pln netto. Z Vatem to bedzie jakies 6.90 czyli nadal taniej niz w Polsce, bo teraz wolaja po 11pln.

.....bo przyznać trzeba,że naszym rodzimym producentom a zwłaszcza hurtownikom zdrowo się w głowach porypało..... Fakt, że popyt napędza tą machinę, ale pazerstwo w takim stylu powinno być karane..... Może kiedyś......

Szkoda, że tylko my, mieszkający bliżej granicy mamy takie komfortowe warunki.... Chociaż-wystarczy chcieć.....

W związku z tym, że mam mało czasu, wziąłem sobie wykonawcę wraz z materiałem, do stanu surowego zamkniętego. Z tego co wiem, to firma już od dawna ściąga materiały z za miedzy.... Właśnie umówiłem się na wybór dachówki.... i jedziemy do Niemiec...... TIRAMI TARGAJĄ MATERIAŁ Z NIEMIEC.... Nema Problema... ;)

Rozmawiałem z gościem, który postanowił się przeciwstawić takiemu stanowi rzeczy.... i zamówił porotherm w PL.... czekał trzy miesiące, zapłacił 30% więcej niż jak miało być w momencie zamówienia... (teraz to ONI stawiają warunki). Po ok.trzech miesiącach przyjechała łaskawie ciężarówka z pustakami i ZONK.... Potrzaskane, krzywe..... SYF! Oczywiście skład reklamację przyjął, wszystko wróciło do fabryki..... ale kolejka jest kolejką i kolo musi czekać następne trzy miechy na kolejną dostawę.... Budowlańcy się zawinęli.... Teraz ma problem, bo nawet jeśli zechciałby już nie być takim patriotą, to i tak nie ma już kasy, bo zapłacił za SYF.... i teraz może tylko czekać łąskawie, może następna dostawa nie będzie taka....zrypana... , no i oczywiście musi fachowców znaleźć, albo w du...ę całować tych co się zawinęli..... Znowu "robotnik" górą.... Czy wam to czegoś nie przypomina....?