yar65 19.05.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Witam. Każde Wasze spostrzeżenia będą bardzo miło przyjmowane, więc zachęcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 27.05.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 No ja będę pierwszy. Idzie Ci bardzo szybko. Szybciej niż u mnie Powodzenia z kredytem a potem kontynuacją budowy. Jak coś to pytaj. Zawsze służę radą. Przynajmniej do czasu kiedy mój teść nie wyjedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 28.05.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Witaj, podaj prosze gdzie kupowałas te bloczki- dokładnie nazwe firmy i telefon??i cena 3zł to netto czy brutto? w Siedlcach są od 4,00 do 4,20zł z dowozem!! (ale skąd to nie wiem_, podobno mają być równe)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 28.05.2007 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Cena to 3 zł z dowozem, bez rachunku.Firma to MakroBet Mrozy tel. 25 757 41 88.Doliczają kaucje 10 zł za paletę. U mnie 1020 szt na 15 paletach.Ale nie wiem czy można polecić te bloczki, bo jakieś kruche mi sie wydają, chociaż murarz specjalnie nie marudził. Dzisiaj na budowie u jaro71 widziałem prawdziwie betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 28.05.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No, siema!!! Widzę że ruszyłeś z kopyta (z budową no i z dziennikem rzecz jasna ) Żona się chwaliła, że Cię spotkała. Podsyłam Ci info na priva. Pozdrawiamy rodzinnie i powodzenia życzymy Damy radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 20.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 No proszę... A jednak się kręci. Pozdrowienia z Ustanowa. Nieźle ruszyło od ostatnich wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.08.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Ooo, już ściany wyrosły! No to teraz już poleci z górki, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 26.08.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Jak widzę cały czas postępy. Pamiętaj, aby przypadkiem budowlańcy nie związali Ci kominów ze stropem. Niech najlepiej zostawią jakąś dylatację na bokach. Ja bym się nie zastanawiał nad dachówką. Brałbym betonową, Euronitu, albo Brassa. Blachodachówka mi się nie podoba. Jest taka.... płaska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 26.08.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Pamiętaj, aby przypadkiem budowlańcy nie związali Ci kominów ze stropem... ...tak jak mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 26.08.2007 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Pamiętaj, aby przypadkiem budowlańcy nie związali Ci kominów ze stropem. Niech najlepiej zostawią jakąś dylatację na bokach. Bartek, u Ciebie jest komin systemowy a to inna bajka. Wg portalu http://www.budujemydom.pl/abc/812_czy_strop_moze_opierac_sie_na_kominie/ Konstrukcja stropu może się opierać jedynie na kominie wymurowanym z cegieł, związanym ze ścianą nośną. Zależnie od wymaganej nośności, ścianka komina powinna mieć grubość 12 lub 25 cm. Elementy konstrukcyjne stropu nie mogą wchodzić w światło przewodów kominowych, a głębokość oparcia ich na kominie nie powinna być mniejsza niż 8 cm. Przed zabetonowaniem stropu, w miejscach przechodzenia kanałów kominowych należy umieścić wkładki z desek zapobiegające wlewaniu się betonu do kanałów. Komin nie związany ze ścianą nośną nie może być połączony na stałe ze stropem. Utrudniłoby to swobodne odkształcanie się obu elementów i mogło doprowadzić do spękania stropu wokół komina. Aby temu zapobiec wokół komina trzeba pozostawić szczelinę dylatacyjną. U mnie komin jest związany ze ściana nośną a poza tym jest murowany z cegieł, więc myślę, że jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 20.09.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Yar65, piękna dachówka ! A cieśla jest w gotowości z tego co wiem - dzięki wielkie za namiar. Jestem umówiona zaraz po wykonaniu prac u Ciebie. Rozmawiałam z kilkoma cieślami i ten mimo, że nie najtańszy sprawiał bardzo dobre wrażenie, mam nadzieję, że zarówno Ty, jak i ja będziemy z Niego zadowoleni Pogoda to Twoja branża - dzięki za dobre wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.09.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Yar65 jak będziesz zadowolony z dekarzy i o ile dadzą radę u Ciebie w listopadzie (terminowość, niskie ceny za m2 i dobre obróbki blacharskie) to może byś mi ich polecił? Pewnie dopiero na przyszły rok, ale i tak nie mam namiaru na żadnego dekarza, więc może Ty będziesz zadowolony ze swoich. Załatwię wtedy szybko kredyt (być może w polecanym przez Ciebie Polbanku) i jadę ostro dalej . Ale chcę jednak zacząć od dachówki (mam chęć na robena - średzka falista plus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 20.09.2007 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Yar65 jak będziesz zadowolony z dekarzy i o ile dadzą radę u Ciebie w listopadzie (terminowość, niskie ceny za m2 i dobre obróbki blacharskie) to może byś mi ich polecił? Pewnie dopiero na przyszły rok, ale i tak nie mam namiaru na żadnego dekarza, więc może Ty będziesz zadowolony ze swoich. Załatwię wtedy szybko kredyt (być może w polecanym przez Ciebie Polbanku) i jadę ostro dalej . Ale chcę jednak zacząć od dachówki (mam chęć na robena - średzka falista plus) Ja już mam umowę podpisaną, więc znam cenę. Za dach na gotowo, czyli: łacenie, obróbki blacharskie, układanie dachówki i wstawienie 4 okien dachowych oraz wyłazu mam zapłacić 10,5 tys. Poza tym: - dachówka 6,7 tys - akcesoria 12,1 tys. - orynnowanie stalowe 2,0 tys. - okna fakro + wyłaz 3,9 tys. - łaty i kontrłaty 1,6 tys. Razem ma być 37 tys. Wyceny miałem z 6 firm i ta okazała się najrozsądniejsza pod względem cenowo-terminowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 20.09.2007 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Yar65, piękna dachówka ! Jestem umówiona zaraz po wykonaniu prac u Ciebie. Rozmawiałam z kilkoma cieślami i ten mimo, że nie najtańszy sprawiał bardzo dobre wrażenie Wczoraj pisałem, że pewnie cieśla przyjdzie za 2-3 tygodnie a tu dzisiaj niespodzianka. Sam zadzwonił, czy może dzisiaj przyjechać na budowę. Przyjechał, obejrzał na miejscu, coś pomierzył po swojemu, pocmokał, jak to trudno z terminami i na koniec: trzeba kupić gwoździe takie i takie, bo w poniedziałek przychodzi Chyba potwierdza w ten sposób tzw. "dobre wrażenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 20.09.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 No widzę kolejne postępy. Fajnie, fajnie. Tylko patrzeć jak się na zimę wprowadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 20.09.2007 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Tylko patrzeć jak się na zimę wprowadzisz Nie przesadzaj, zostało mi 11 miesięcy do planowanego zakończenia inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 37 tysiączków za dach nad głową Oby dobrze zrobili, opisuj wszystko, co cię gryzie, czy nie cieknie, czy równo, wklejaj fotki, będę czytał z uwagą. W razie czego napisz jak i gdzie szuka się dekarzy i w ogóle dobrych fachowców, bo pierwszych, do stanu surowego to wziąłem właściwie z ulicy ps. jaką masz powierzchnię dachu i długość krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yar65 20.09.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Oby dobrze zrobili, jaką masz powierzchnię dachu i długość krokwi? Ekipa jest związana ze sprzedawca dachówki - robi tylko tam, komu sprzedali towar. Firma to ZAPOLSKI- SKŁADY DACHOWE. http://www.dachy.com6.pl/ Mają przedstawiciela m.in. w Wesołej. To akurat najmniej reprezentacyjny punkt sprzedaży, ale ogólnie firma jest OK. Wystawiają fakturę, dają gwarancję - akurat na tę robotę chyba o to chodzi. Dach ma wg projektu 195 m2, krokwie 7,20m. Żona znalazła gościa do docieplania (jego towar+robocizna) za 95-100zł/m2. Podobno robi teraz w Barczącej. Trochę dużo mi się wydaje, ale ma podobno terminy jeszcze w tym roku. Sam nie wiem, czy to dobrze, bo inna firma (sama robocizna za 35-37zzł/m2) ma najbliższy termin dopiero w lipcu Może ten to jakiś "cienki bolek" skoro jeszcze ma terminy, hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ekipa jest związana ze sprzedawca dachówki - robi tylko tam, komu sprzedali towar. Firma to ZAPOLSKI- SKŁADY DACHOWE. http://www.dachy.com6.pl/ Mają przedstawiciela m.in. w Wesołej. To akurat najmniej reprezentacyjny punkt sprzedaży, ale ogólnie firma jest OK. Wystawiają fakturę, dają gwarancję - akurat na tę robotę chyba o to chodzi. Dach ma wg projektu 195 m2, krokwie 7,20m. Dzięki, poszperam w temacie (gwarancja - ważna rzecz). Pociecha że dach mam ciut mniejszy 170 m2 A skoro bierzesz u nich towar to chyba liczą Ci całość jako usługa z 7-procentowym Vatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 02.11.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 A skoro bierzesz u nich towar to chyba liczą Ci całość jako usługa z 7-procentowym Vatem? Hej, to mnie też ciekawi. I czy masz umowę na materiał wraz z robocizną? Czy tylko fakturę pro-forma. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts