Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu w Winorośli 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

podaj prosze gdzie kupowałas te bloczki- dokładnie nazwe firmy i telefon??i cena 3zł to netto czy brutto?

w Siedlcach są od 4,00 do 4,20zł z dowozem!! (ale skąd to nie wiem_, podobno mają być równe)!!!

Cena to 3 zł z dowozem, bez rachunku.

Firma to MakroBet Mrozy tel. 25 757 41 88.

Doliczają kaucje 10 zł za paletę. U mnie 1020 szt na 15 paletach.

Ale nie wiem czy można polecić te bloczki, bo jakieś kruche mi sie wydają, chociaż murarz specjalnie nie marudził.

Dzisiaj na budowie u jaro71 widziałem prawdziwie betonowe.

• 2 months później...

Jak widzę cały czas postępy.

Pamiętaj, aby przypadkiem budowlańcy nie związali Ci kominów ze stropem. Niech najlepiej zostawią jakąś dylatację na bokach.

Ja bym się nie zastanawiał nad dachówką. Brałbym betonową, Euronitu, albo Brassa. Blachodachówka mi się nie podoba. Jest taka.... płaska.

Pamiętaj, aby przypadkiem budowlańcy nie związali Ci kominów ze stropem. Niech najlepiej zostawią jakąś dylatację na bokach.

Bartek, u Ciebie jest komin systemowy a to inna bajka.

Wg portalu http://www.budujemydom.pl/abc/812_czy_strop_moze_opierac_sie_na_kominie/

Konstrukcja stropu może się opierać jedynie na kominie wymurowanym z cegieł, związanym ze ścianą nośną. Zależnie od wymaganej nośności, ścianka komina powinna mieć grubość 12 lub 25 cm. Elementy konstrukcyjne stropu nie mogą wchodzić w światło przewodów kominowych, a głębokość oparcia ich na kominie nie powinna być mniejsza niż 8 cm. Przed zabetonowaniem stropu, w miejscach przechodzenia kanałów kominowych należy umieścić wkładki z desek zapobiegające wlewaniu się betonu do kanałów.

Komin nie związany ze ścianą nośną nie może być połączony na stałe ze stropem. Utrudniłoby to swobodne odkształcanie się obu elementów i mogło doprowadzić do spękania stropu wokół komina. Aby temu zapobiec wokół komina trzeba pozostawić szczelinę dylatacyjną.

U mnie komin jest związany ze ściana nośną a poza tym jest murowany z cegieł, więc myślę, że jest OK :)

• 4 weeks później...

Yar65, piękna dachówka !

A cieśla jest w gotowości z tego co wiem - dzięki wielkie za namiar. Jestem umówiona zaraz po wykonaniu prac u Ciebie. Rozmawiałam z kilkoma cieślami i ten mimo, że nie najtańszy sprawiał bardzo dobre wrażenie, mam nadzieję, że zarówno Ty, jak i ja będziemy z Niego zadowoleni :)

Pogoda to Twoja branża - dzięki za dobre wieści.

Yar65 jak będziesz zadowolony z dekarzy i o ile dadzą radę u Ciebie w listopadzie (terminowość, niskie ceny za m2 i dobre obróbki blacharskie) to może byś mi ich polecił? Pewnie dopiero na przyszły rok, ale i tak nie mam namiaru na żadnego dekarza, więc może Ty będziesz zadowolony ze swoich. :wink: Załatwię wtedy szybko kredyt (być może w polecanym przez Ciebie Polbanku) i jadę ostro dalej :D. Ale chcę jednak zacząć od dachówki (mam chęć na robena - średzka falista plus)

Yar65 jak będziesz zadowolony z dekarzy i o ile dadzą radę u Ciebie w listopadzie (terminowość, niskie ceny za m2 i dobre obróbki blacharskie) to może byś mi ich polecił? Pewnie dopiero na przyszły rok, ale i tak nie mam namiaru na żadnego dekarza, więc może Ty będziesz zadowolony ze swoich. :wink: Załatwię wtedy szybko kredyt (być może w polecanym przez Ciebie Polbanku) i jadę ostro dalej :D. Ale chcę jednak zacząć od dachówki (mam chęć na robena - średzka falista plus)

Ja już mam umowę podpisaną, więc znam cenę. Za dach na gotowo, czyli:

łacenie, obróbki blacharskie, układanie dachówki i wstawienie 4 okien dachowych oraz wyłazu mam zapłacić 10,5 tys. Poza tym:

- dachówka 6,7 tys

- akcesoria 12,1 tys.

- orynnowanie stalowe 2,0 tys.

- okna fakro + wyłaz 3,9 tys.

- łaty i kontrłaty 1,6 tys.

Razem ma być 37 tys.

Wyceny miałem z 6 firm i ta okazała się najrozsądniejsza pod względem cenowo-terminowym.

Yar65, piękna dachówka !

Jestem umówiona zaraz po wykonaniu prac u Ciebie. Rozmawiałam z kilkoma cieślami i ten mimo, że nie najtańszy sprawiał bardzo dobre wrażenie

Wczoraj pisałem, że pewnie cieśla przyjdzie za 2-3 tygodnie a tu dzisiaj niespodzianka.

Sam zadzwonił, czy może dzisiaj przyjechać na budowę. Przyjechał, obejrzał na miejscu, coś pomierzył po swojemu, pocmokał, jak to trudno z terminami i na koniec: trzeba kupić gwoździe takie i takie, bo w poniedziałek przychodzi :)

Chyba potwierdza w ten sposób tzw. "dobre wrażenie" :)

37 tysiączków za dach nad głową :cry: Oby dobrze zrobili, opisuj wszystko, co cię gryzie, czy nie cieknie, czy równo, wklejaj fotki, będę czytał z uwagą. W razie czego napisz jak i gdzie szuka się dekarzy :wink: i w ogóle dobrych fachowców, bo pierwszych, do stanu surowego to wziąłem właściwie z ulicy 8)

ps. jaką masz powierzchnię dachu i długość krokwi?

Oby dobrze zrobili, jaką masz powierzchnię dachu i długość krokwi?

Ekipa jest związana ze sprzedawca dachówki - robi tylko tam, komu sprzedali towar. Firma to ZAPOLSKI- SKŁADY DACHOWE.

http://www.dachy.com6.pl/

Mają przedstawiciela m.in. w Wesołej. To akurat najmniej reprezentacyjny punkt sprzedaży, ale ogólnie firma jest OK. Wystawiają fakturę, dają gwarancję - akurat na tę robotę chyba o to chodzi.

Dach ma wg projektu 195 m2, krokwie 7,20m.

Żona znalazła gościa do docieplania (jego towar+robocizna) za 95-100zł/m2. Podobno robi teraz w Barczącej. Trochę dużo mi się wydaje, ale ma podobno terminy jeszcze w tym roku. Sam nie wiem, czy to dobrze, bo inna firma (sama robocizna za 35-37zzł/m2) ma najbliższy termin dopiero w lipcu :(

Może ten to jakiś "cienki bolek" skoro jeszcze ma terminy, hmmm...

Ekipa jest związana ze sprzedawca dachówki - robi tylko tam, komu sprzedali towar. Firma to ZAPOLSKI- SKŁADY DACHOWE.

http://www.dachy.com6.pl/

Mają przedstawiciela m.in. w Wesołej. To akurat najmniej reprezentacyjny punkt sprzedaży, ale ogólnie firma jest OK. Wystawiają fakturę, dają gwarancję - akurat na tę robotę chyba o to chodzi.

Dach ma wg projektu 195 m2, krokwie 7,20m.

Dzięki, poszperam w temacie (gwarancja - ważna rzecz). Pociecha że dach mam ciut mniejszy 170 m2 :lol:

A skoro bierzesz u nich towar to chyba liczą Ci całość jako usługa z 7-procentowym Vatem?

• 1 month później...