Ardius 20.05.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Mam niewielki, stary domek. Buduję przy nim przybudówkę. I mam pytanie : jak i czym łączyć nowe krokwie dachowe z przybudówki z tymi ze starego budynku ?? Jestem teraz na etapie łączenia tych dachów, i jak narazie stanełem z budową, bo po prostu nie wiem jak to zrobić. Niech ktoś pomoże. Z góry dziękuję Acha, i jak jest to może ważne, to będę kład blachodachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekx 04.06.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam. Łączenie krokwi będzie zależało od tego w którym miejscu ono będzie. Czy nowy dach będzie tylko przedłużeniem starego, czy też krokwie będą nowe od szczytu starego dachu do końca przybudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.06.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ja przedłużałem dach na budynku gospodarczym. Oczywiście, to nie jest szczyt piękności, ale chodziło mi o solidność.Nowe krokiewki (krótkie, długość ok. 1,5 m, szerokość - 5 cm) przykręcałem dwoma wkrętami do drewna (fi 6, długość 13 cm) do boku starej krokwi. Czyli nowa ze starą stykały się na odcinku ok. 40 cm. Rozstaw wkrętów - ok. 30 cm.Oczywiście pod łeb wkęta podkładka, no i uprzednie nawiercenie otworów odpowiednio cieńszym wiertłem w starej - fi 5 (to na część wkręta z "gwintem"), a w nowej swobodny otwór przelotowy. Można oczywiście zastosować przelotowe skręcanie śrubami. I też moim zdaniem dwie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.06.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 A kiedyś odpowiednio przyciętą nową krokiew po prostu przybijało się od góry do starej gwoździem. tzw. krokwiowym. Miał on coś ok. 25 - 30 cm długości i trzymał, że hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts