Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam niewielki, stary domek. Buduję przy nim przybudówkę. I mam pytanie : jak i czym łączyć nowe krokwie dachowe z przybudówki z tymi ze starego budynku ?? Jestem teraz na etapie łączenia tych dachów, i jak narazie stanełem z budową, bo po prostu nie wiem jak to zrobić. Niech ktoś pomoże. Z góry dziękuję :wink:

Acha, i jak jest to może ważne, to będę kład blachodachówkę.

https://forum.murator.pl/topic/79277-jak-%C5%82%C4%85czy%C4%87-nowe-i-stare-krokwie-ze-sob%C4%85/

• 2 weeks później...
Witam. Łączenie krokwi będzie zależało od tego w którym miejscu ono będzie. Czy nowy dach będzie tylko przedłużeniem starego, czy też krokwie będą nowe od szczytu starego dachu do końca przybudówki.

Ja przedłużałem dach na budynku gospodarczym. Oczywiście, to nie jest szczyt piękności, ale chodziło mi o solidność.

Nowe krokiewki (krótkie, długość ok. 1,5 m, szerokość - 5 cm) przykręcałem dwoma wkrętami do drewna (fi 6, długość 13 cm) do boku starej krokwi. Czyli nowa ze starą stykały się na odcinku ok. 40 cm. Rozstaw wkrętów - ok. 30 cm.

Oczywiście pod łeb wkęta podkładka, no i uprzednie nawiercenie otworów odpowiednio cieńszym wiertłem w starej - fi 5 (to na część wkręta z "gwintem"), a w nowej swobodny otwór przelotowy.

Można oczywiście zastosować przelotowe skręcanie śrubami. I też moim zdaniem dwie wystarczą.

A kiedyś odpowiednio przyciętą nową krokiew po prostu przybijało się od góry do starej gwoździem. tzw. krokwiowym. Miał on coś ok. 25 - 30 cm długości i trzymał, że hej!