Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

/Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli temat jest nie w tym dziale :wink:

Mam możliwość zakupu działki z rozpoczętą w 2003r budową. Wyciągnięta jest tylko piwniaca.

Mam odnośnie tego pytania.

1. Czy pozwolenie na budowę jest ważne przez jakiś czas ??

2. Czy będę mógł zmienić coś w projekcie (zmiana położenia ścian działowych) itp.

3. Czy przez te 4 lata wymurowana piwnica może nadawać się do pociągnięcia ścian wyżej.

To na razie tyle.

Ps. Przepraszam Was za język ale nie wiem jak mam wytłumaczyć swoje wątpliwości co do zakupu tej działki.

https://forum.murator.pl/topic/79281-kupno-dzia%C5%82ki-z-rozpocz%C4%99t%C4%85-budow%C4%85/

Mialem niemal identyczna sytuacje.

Ad. 1

Pozwolenie wazne jest 2 lata od ostatniego wpisu w dziennik budowy. Jesli minal ten czas, masz dwie mozliwosci:

a) wystapic o nowe

b) dogadac sie z kierownikiem budowy, aby dokonal wpisu dokumentujacego prace <2 lat

Ad. 2

Tak, zawsze mozesz. To bedzie powodowalo koniecznosc wydanie przez gmine nowego pozwolenia.

Sa dwie szkoly dot. dokumentacji. Jednym wystarczy naniesienie zmian na projekcie oryginalnym. Inni chca miec od poczatku narysowany projekt.

Zawsze najlepiej jest, aby zmian dokonywal ten sam architekt

Ad. 3

Nie powinno byc problemow. Sugeruje, aby obejrzal to kierownik budowy lub znajacy sie na fachu budowlaniec

PS.

Zawsze pisz o watpliwosciach. Nie przepraszaj za nie...

https://forum.murator.pl/topic/79281-kupno-dzia%C5%82ki-z-rozpocz%C4%99t%C4%85-budow%C4%85/#findComment-1789519