Sasha 20.05.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 CześćPomyślałem, że się Was poradzę.Czytałem kolejność prac i stworzyłem ogólny harmonogram prac dla całego przedsięwzięcia pt. "Budwa domu" legendaNiebieskim kolorem oznaczone są zadania prace do wykonania - połączone ze sobą pokazują kolejność pracNa czerwono są przerwy technologiczneNa zielono są zaznaczone zadania krytyczne dla powodzenia dalszych prac. http://img218.imageshack.us/img218/5412/harmonogrambodowadomuvk0.gif czekam na Wasze uwagi ... i czy ten harmonogram ma sens? Gdzieś się pomyliłem w kolejności prac lub czegoś ważnego nie uwzględniłem? PS Link - chyba będzie czytelniej jak każdy sobie samodzielnie otworzy na własnym PChttp://img99.imageshack.us/img99/6459/harmonogrambodowadomuha0.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.05.2007 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 ej.. no o co chodzi? Nie macie zdania? Sensowne to? PSSciana 1 warstwamam zamiar tak właśnie zlecać prace poszczególnym wykonawcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.05.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 "Zaprawde powiadam Ci" Za jakiś czas będziesz sie śmiał z tego harmonogramu. PS. Będziesz kładł 32 dachówki dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.05.2007 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Będziesz kładł 32 dachówki dziennie? No gdyby tak było polożenie dachówek (karpiówka - jakieś 12600 sztuk) trwałoby to ponad 393 dni więc raczej odpada dlatego harmonogram jest zwymiarowany w zadaniach w czasie i w budżecie - czego akurat tutaj nie widać pytanie jest o czas realizacji poszczególnych etapów i kolejność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.05.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Myślę, że Twój harmonogram nie wytrzyma zderzenia z rzeczywistością na naszym runku budowlanym Ale oczywiście życzę Ci, żeby Ci się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.05.2007 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Myślę, że Twój harmonogram nie wytrzyma zderzenia z rzeczywistością na naszym runku budowlanym Ale oczywiście życzę Ci, żeby Ci się udało nie chodzi o to aby zbudować harmonogram doskonały ale aby stworzyć bazę dla harmonogramu rzeczywistego w którym przesuwając jedno zadnie przesuwam cały harmonogram. Kluczowa jest kolejność działań. Taka zabawa pozwlala na: - stwierdzenie w jakim momencie projektu jesteś - co musisz kupić i na kiedy - jak daleko do końca - ile cię jeszcze będzie to kosztować - mozna skupić sie na łączeniu zadań podobnych i minimalizowaniu podwojonej pracy PS nasi fachowcy potrafią położyc kazde zadanie i tu pełna zgoda - ale przewiduję taki obrót sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.05.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 nie chodzi o to aby zbudować harmonogram doskonały ale aby stworzyć bazę dla harmonogramu rzeczywistego w którym przesuwając jedno zadnie przesuwam cały harmonogram. Kluczowa jest kolejność działań. Ja bym przede wszystkim przesunął montaż alarmu zaraz po montażu okien i drzwi wejściowych. Przyłącze energetyczne też by się wtedy przydało. Ogrodzenie sugeruję zrobić w miarę wcześnie. To tyle na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 21.05.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Tak patrzę i patrzę, ale za małe literki jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 21.05.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Plany planami, a życie Cię zweryfikuje. Traktuj to z grubsza jako zabawę przed budową, bo później to różnie bywa. Ale z jednym masz rację. Poumawiaj sobie ekipy dużo wcześniej. Pomoże Ci to w znacznym stopniu zbliżyć sie do Twojego harmonogramu. Wiem co piszę, bo za miesiąc się przeprowadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 21.05.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 nie wiem w jakim standardzie chcesz miec wykonczony dom, ale jesli ponad podstawowym, czyli jakies wneki podswietlanie w lazience(chociazby nad stelazem do wc), laczonerozne materialy an posadzkach, jakiekolwiek sufity podwieszanei itp to 56 dni jest za malo, chyba ze wpadnie 6 osobowa ekipa z bardzo dobrze rozpracowanym planem dzialania, wtedy moze, ale biada CI jesli nie bedziesz miec juz zgromadzonych wszystkich materialow do wykonczeniowki lacznie z fugami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 21.05.2007 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 jakiekolwiek sufity podwieszanei itp to 56 dni jest za malo, e to już mnie tak boleć nie będzie- bardziej zależy mi na tym aby w tym roku skończyć największe prace. Wykończeniówka moze się przedłużyć nawet o miesiąc - boje się natomast sytuacji że np z tynkami się nie wyrobię w roku 2007 i bez ogrzewania nie wejdzie ekipa wykończeniowa. Plany planami, a życie Cię zweryfikuje... Jak to w życiu - ale bez jakiegokolwiek planu po prostu się nie da. Wtedy dopiero zachowujesz się jak dziecko we mgle Tak patrzę i patrzę, ale za małe literki jak dla mnie tu masz większe liteki - po otworzeniu mozna jeszcze kliknąć na rys i się powiększy http://img99.imageshack.us/img99/6459/harmonogrambodowadomuha0.gif Ja bym przede wszystkim przesunął montaż alarmu zaraz po montażu okien i drzwi wejściowych. Montaż alarmu jest zaplanowany w tym samym czasie co okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.06.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 1. Proponowałbym najpierw zrobić tynki wewnętrzne, a póżniej zewnętrzne. Chyba by lepiej schły. Tym bardziej jesli z zewnątrz będzie styropian. 2. Nie wiem jak duży jest dom, ale chyba 7 dni to za mało na elektrykę i instalację alarmową. Proponuję pomyśleć o okablowaniu pod TV i LAN, do każdego okna kontaktron. 3. Elektryka przed tynkami zenwętrznymi - a wyprowadzenia na zewnątrz - będziesz wycinać ocieplenie - szkoda roboty. 4. Proponowałbym na czas tynkowania zrobić tymczasowy alarm. Szkoda brudzić nowych czujek. Okna "ozbroić" w kontaktrony magnetyczne i podpiąć pod alarm. 5. U mnie instalację centralnego odkurzacza montowali w 1 dzień - 10 punktów, dom z poddaszem użytkowym. Tynkarze połamali 1 rurę. 6. Kominek - 5-12(15) dni dla porządnego wykonawcy - krócej to zrobi tylko parciarz. Od połowy kwietnia do teraz:1. przeróbki ścianek na poddaszu i kominy z klinkieru (czas to żenada - kończę z tym majstrem przygodę - nie mam czasu na zabawę w budowanie), 2. przyłącze energetyczne (2 dni), 3. okna i drzwi zewn (1 dzień), brama garażowa (1 dzień), 3. alarm podstawowy (1 dzień), 2 dni po oknach.4. ogrodzenie 58 m (podmurówka i słupki - ostatni oddech majstra - czekałem 6 dni na beton z gruchy), 5. hydraulika 2-3 dni nie pamiętam, 6. elektryka (170 pkt - dla jednego min. ze 2 tygodnie roboty), 7. instalacja wodna (z 5 dni) jeszcze będą poprawki,8. odkurzacz (1 dzień),9. okablowanie (ze 4 dni), ]10. łacenie dachu, wszelkie obróbki, rynny, tynki wewnętrzne, układanie dachówki z Veluxami potrwa do połowy czerwca (przeszło 2 miesiące czekałem na dachówkę - więc trudno precyzyjnie określić czas na zrobienie dachu). Dachówka przyjechała do wszystkich na raz, dekarze w kwietniu nie mieli wiele roboty, a teraz mają urwanie yesyes.11. Jeszcze w czerwcu - instalacja cw (5 dni) i wylewki na podłogę - (2 dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 05.06.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 1. Proponowałbym najpierw zrobić tynki wewnętrzne, a póżniej zewnętrzne. Chyba by lepiej schły. Tym bardziej jesli z zewnątrz będzie styropian. 2. Nie wiem jak duży jest dom, ale chyba 7 dni to za mało na elektrykę i instalację alarmową. Proponuję pomyśleć o okablowaniu pod TV i LAN, do każdego okna kontaktron. 3. Elektryka przed tynkami zenwętrznymi - a wyprowadzenia na zewnątrz - będziesz wycinać ocieplenie - szkoda roboty. 4. Proponowałbym na czas tynkowania zrobić tymczasowy alarm. Szkoda brudzić nowych czujek. Okna "ozbroić" w kontaktrony magnetyczne i podpiąć pod alarm. 5. U mnie instalację centralnego odkurzacza montowali w 1 dzień - 10 punktów, dom z poddaszem użytkowym. Tynkarze połamali 1 rurę. 6. Kominek - 5-12(15) dni dla porządnego wykonawcy - krócej to zrobi tylko parciarz. Od połowy kwietnia do teraz: 1. przeróbki ścianek na poddaszu i kominy z klinkieru (czas to żenada - kończę z tym majstrem przygodę - nie mam czasu na zabawę w budowanie), 2. przyłącze energetyczne (2 dni), 3. okna i drzwi zewn (1 dzień), brama garażowa (1 dzień), 3. alarm podstawowy (1 dzień), 2 dni po oknach. 4. ogrodzenie 58 m (podmurówka i słupki - ostatni oddech majstra - czekałem 6 dni na beton z gruchy), 5. hydraulika 2-3 dni nie pamiętam, 6. elektryka (170 pkt - dla jednego min. ze 2 tygodnie roboty), 7. instalacja wodna (z 5 dni) jeszcze będą poprawki, 8. odkurzacz (1 dzień), 9. okablowanie (ze 4 dni), ] 10. łacenie dachu, wszelkie obróbki, rynny, tynki wewnętrzne, układanie dachówki z Veluxami potrwa do połowy czerwca (przeszło 2 miesiące czekałem na dachówkę - więc trudno precyzyjnie określić czas na zrobienie dachu). Dachówka przyjechała do wszystkich na raz, dekarze w kwietniu nie mieli wiele roboty, a teraz mają urwanie yesyes. 11. Jeszcze w czerwcu - instalacja cw (5 dni) i wylewki na podłogę - (2 dni). Dlatego preferuje system gospodarczy. Wiazanie sie z firmami budowlanymi , niestety podraża koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.06.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Dlatego preferuje system gospodarczy. Wiazanie sie z firmami budowlanymi , niestety podraża koszty. A jaki to ma związek z tym co napisałem ??? Budując w systemie gospodarczym też wolę mieć lepszych wykonawców niż partaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 06.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Krycie dachówką 43 dni? Budujesz całe osiedle? Co do planu - widać że jesteś przed budową, skoro chce Ci się i widzisz sens w robienu takich rzeczy Z perspekltywy czasu przekonasz się że cały plan można o kant d* rozbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.06.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 nie buduję osiedla ale dach wielospadowy z 4 wolimi okami - 43 dni to wg ciebie za dużo? faktycznie jestem na początku budowy, ale plan sprawdza się świetnie. Np. wiem kiedy mogę zacząć tynkowanie i umówić się z ekipą odpowiednio wcześniej. Generalnie każdy kto realizował wielomiesięczny projekt w który jest zaangażownych wiele podmiotów czy podwykonawców robi dokładny plan takiego projektu aby wiedzieć kiedy skończy i jakim kosztem. Każdy plan podlega modyfikacji ponieważ nie da się przewidzieć wszystkich zdarzeń - choćby 30 dniowego deszczu, ale dzięki temu mozna przesunąć wszystkich podwykonawców na późniejsze terminy. Podsumowując: polecam każdemu dobry plan z rozpisaniem na zadania i ekipy realizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 06.06.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 nie buduję osiedla ale dach wielospadowy z 4 wolimi okami - 43 dni to wg ciebie za dużo? Zależy kto będzie układał. Jeśli zawodowi dekarze w ilości więcej jak jeden to o wiele za dużo. Podsumowując: polecam każdemu dobry plan z rozpisaniem na zadania i ekipy realizacyjne. Najpierw zbuduj dom, potem zweryfikujesz swoje poglądy. Owszem - ustalić kolejnośc robót warto, ale planowanie tyle na przód co kiedy będzie i ile potrwa to życie w wyidealizowanym świecie. Bo bedzie bardzo różnie i zdziwisz sie nie raz. Nie bierz do siebie tej krytyki - ja po porstu znam już rzeczywistość budowlaną i chcę Cię sprowadzić trochę na ziemię. Na początku budowy człowiek by chciał sobie zaplanować wiele, oszacować itd. Potem z ledwo starczy Ci czasu na zapisywanie wydatków. Zamiast tego grafiku co opracowałeś, zaprojektuj sobie lepiej wnętrza wszystkich pomieszczeń - szybko przychodzi moment, że trzeba wiedzieć co gdzie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 06.06.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Na początku plan się zawsze sprawdza a potem... potem to już połączenie możliwości zakupu, tępa prac, zmian i nowych pomysłów tworzą róznorakie zmiany... tak czy inaczej gdy zerkniesz na ten wątek i swój plan tuż przed końcem budowy parskniesz śmiechem to nie było złośliwe poprostu zobaczysz jak życie skoryguje plan i harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 06.06.2007 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Nie będę was przekonywać do rzetelnego planowania bo nie o to chodziło. Nie chodziło mi również o informacje CZY harmonogram prac to dobra rzecz czy też nie Proszę o wasze opinie dotyczące ilości dni przewidzianych dla poszczególnych prac, proszę Was również o opinię czy czegoś waznego nie zamieściłem i czy warto pozmieniać kolejność prac ze względu na ... no właśnie na co? To tylko model - ale pozwoli na sprawne zarządzanie moją budową Tak wiec czekam na wasze opinie gdyż jako osoby doświadczone macie więcej wiedzy niż ja w tej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.06.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Tak wiec czekam na wasze opinie gdyż jako osoby doświadczone macie więcej wiedzy niż ja w tej chwili W powodzi pustosłowia, a właściwie przed przybraniem wody pozwoliłem sobie na wpisanie swoich uwag powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts