Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze prady - czy taka erbetka jest ok? akt.watku.ZABY

.ZABA.

Recommended Posts

Witam,

Chcialabym sie dowiedziec, co myslicie o cene robocizny za wykonanie fundamentow, scian wew i zew, konstrukcja i pokrycie dachu, ocieplenie z zewnatrz za 80 tys.? To nasza pierwsza wycena i nie mamy porownania. Budujemy w okolicy Obornik Slaskich...

Nie mam linka do projektu, tylko moj szkic:

http://lh4.google.pl/image/BudujemySie/RlA3iQMOiLI/AAAAAAAAABs/hUvdBWixT6g/s400/Rzuty.JPG

+fundamenty szer. 60cm,

+sciana 2.-warstwowa pustak ceram. 24 +ocieplenie styropian 12.

+dachowka ceramiczna (najprawdopodobniej)

Z jakim kosztem robocizny realnie powinnismy sie liczyc w tej chwili? Nie wiemy, jak sie rozklada wycena na poszczegolnych etapach, z Waszego doswiaczenia - ile procent calosci stanowi kazdy z etapow (jesli chodzi o robicizne)?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Chcialabym sie dowiedziec, co myslicie o cene robocizny za wykonanie fundamentow, scian wew i zew, konstrukcja i pokrycie dachu, ocieplenie z zewnatrz za 80 tys.? To nasza pierwsza wycena i nie mamy porownania. Budujemy w okolicy Obornik Slaskich...

Nie mam linka do projektu, tylko moj szkic:

http://lh4.google.pl/image/BudujemySie/RlA3iQMOiLI/AAAAAAAAABs/hUvdBWixT6g/s400/Rzuty.JPG

+fundamenty szer. 60cm,

+sciana 2.-warstwowa pustak ceram. 24 +ocieplenie styropian 12.

+dachowka ceramiczna (najprawdopodobniej)

Z jakim kosztem robocizny realnie powinnismy sie liczyc w tej chwili? Nie wiemy, jak sie rozklada wycena na poszczegolnych etapach, z Waszego doswiaczenia - ile procent calosci stanowi kazdy z etapow (jesli chodzi o robicizne)?

wg mnie to przyzwoita cena pod warunkiem ze będziesz miała załatwioną kwestię tarasów kanalizacji, wykończenia dachu.

Dom jest parterowy, poddasze nieuzytkowe

Zalozylam dodatkowy watek, bo znalazlazlam same wyceny bez ocieplenia i bez scian wew. i nie wiem jak to zmienia koszt robocizny. :(

Dzieki za pomoc :)

A z poddaszem, to uważam, że całkiem OK :)

Taras jest wliczony, kanalizacja tez, oraz wykonczenie i orynnowanie dachu... ale pelna wycene dostalabym pod koniec tyg. (nie wiem, czy nic sie nie zmieni)

Porownujac ceny z innych watkow, sadzilam, ze wyszla spora kwota... skoro stan surowy otwarty (srednia z wielu tematow) - to 40tys?

ale nie wiedzialam jak liczyc sciany wew. i ocieplenie? to pochlonie drugie tyle kwoty?

Taras jest wliczony, kanalizacja tez, oraz wykonczenie i orynnowanie dachu... ale pelna wycene dostalabym pod koniec tyg. (nie wiem, czy nic sie nie zmieni)

Porownujac ceny z innych watkow, sadzilam, ze wyszla spora kwota... skoro stan surowy otwarty (srednia z wielu tematow) - to 40tys?

ale nie wiedzialam jak liczyc sciany wew. i ocieplenie? to pochlonie drugie tyle kwoty?

weź pod uwagę, że te wyceny są za mniejsze domy, średnio 150m2, do tego są sprzed pół roku.

teraz ciężko kogoś znaleźć do tego zaczeli się cenić.

miałem wycenę za surowy otwarty = 400.000 brutto z materialami :o

u mnie 300m2

100 piwnice

100 parter

100 poddasze

bez ocieplenia = 90.000.

ale z dachem- blacha z posypką ceram., drenażem opaskowym i kanalizacją w płytach

w stosunku do mojej, twoja cena podobna

Twoj projekt to niezle wyzwanie dla ekipy i popis budownictwa :)

U nas bedzie tylko parter i troszeczke skomplikowany dach (ale bez okien)...

Co do wycen, to przegladalam watki niestarsze niz 2 miesiace, ale moze faktycznie te wyceny sa zrobione duzo wczesniej...

Czy naprawde mam nie miec watpliwosci, ze cena 80 tys jest wygorowana?

Moze mi ktos powiedziec, jak rozkalada sie procentowo (zlotowkowo) koszt robocizny:

fundamenty,

sciany zew.

pokrycie dachu

sciany wew.

ocieplenie bud.?

Musze jakos ponegocjowac z kierownikiem, bo sie poplacze, jesli nie zejdzie z tych 80tys :( (albo nie mam wyobrazenia, jak wygladaja ceny w okolicach Wroclawia i niepotrzebnie sie doluje?!)

Dzieki za pomoc

Wycena nr II (robocizna). (Wogole cieszymy sie, ze mamy z kim rozmawiac)

Wylanie fundamentow,zasypanie itp.

sciany zew.

strop i kominy...

RAZEM: 42 000.

+ew. konstrukcja i pokrycie dachu (40zl/m2 - mamy 300m2 dachu)

czy ta oferta jest warta brania pod uwage? Nadal nie wiemy, jaki jest koszt postawienia scianek wewnetrznych i ocieplenia styropianem z zewnatrze?

Mozece cos doradziac? Czy biorac ta ekipe, uda nam sie wykonac reszte (sciany wew. + ocieplenie) za < 20 000? :(

Musimy sie liczyc z kazda zlotowka

Dzieki za pomoc

która to ekipa? 1 2 czy 3? Za dach cena ok. (w cenie powinno byćteż założenie orynnowania)

Co do SSO jeżeli w tym jest taras + kanaliza + schody wejsciowe do domu i ewentualnie lane w domu to w miarę ok.

Chociaż mi w cenie SSO zrobili też ścianki działowe ( a trochę tego było - 8 palet porotermu 11,5) - ale sam robiłem izolację pionową i kanalizę no i kwota bez dachu to mniej niż 40k pln ale umawialem się w styczniu.

Czy naprawde mam nie miec watpliwosci, ze cena 80 tys jest wygorowana?

Moze mi ktos powiedziec, jak rozkalada sie procentowo (zlotowkowo) koszt robocizny:

fundamenty,

sciany zew.

pokrycie dachu

sciany wew.

ocieplenie bud.?

Musze jakos ponegocjowac z kierownikiem, bo sie poplacze, jesli nie zejdzie z tych 80tys :( (albo nie mam wyobrazenia, jak wygladaja ceny w okolicach Wroclawia i niepotrzebnie sie doluje?!)

Dzieki za pomoc

Przesle Ci namiary na dobrą firmę, budują w okolicach Wrocławia

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Powiem na czym stanelo, ale umowa jeszcze nie podpisana i niektore elementy mozemy negocjowac... pytanie, ktore powinnismy, bo juz sami nie wiemy :( ??

Cena robocizny:

roboty ziemne, zbrojenie, lawy i sciany fund. izolacja - 4200

sciany zew. - 8000

wieniec zelbet. - 4000

sciany wew. - 5000

strop teriva - 13000

mury szczytowe - 3000

ocieplenie posadzki. styropian 10cm, wylewka 4cm - 8000

szukamy kogos innego do konstrukcji i pokrycia dachu, bo ta ekipa chce 35000. wydaje nam sie, ze konstrukcja+pokrycie nie powinna wyniesc wiecej niz 65zl/m2... jakie sa Wasze doswiadczenia?

Z gory dzieki za pomoc :)