Natalia Stanko 17.07.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Zaba, GosiaIAdam - pytacie o murarzy. Czy widzieliście listę Wrocławskich fachowców z różnych branż budowlanych?? http://www.grupawroclawska.republika.pl/ Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 17.07.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 oczywiście że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 17.07.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Szczególnie OSOBISCIE polecam Jarosława Smardza, jest od niedawna na tej liście - to niestety nie jest mój murarz, ale buduję w mojej wsi i widziałam jego prace - perfekcyjnie. A to jest rzadkość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 17.07.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Natalia - dzwoniliśmy również i do p. Smardza, pytaliśmy o baaaardzo wstępne wyceny, bez widzenia projektu i powiedział nam za dużo:) prawie 50% więcej niż p. Piotr Turek, tak chwalony na Grupie Wrocławskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 17.07.2007 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Zaba, GosiaIAdam - pytacie o murarzy. Czy widzieliście listę Wrocławskich fachowców z różnych branż budowlanych?? http://www.grupawroclawska.republika.pl/ Pozdrawiam Natalia Hej, Praktycznie wszyscy byli zajeci, jak wydzwanialam w maju. Teraz chyba prawie sie zdecydowalismy, ale chcemy ponegocjowac, tylko chcialabym wiedziec, gdzie nie przedobrzyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 22.07.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Powiem na czym stanelo, ale umowa jeszcze nie podpisana i niektore elementy mozemy negocjowac... pytanie, ktore powinnismy, bo juz sami nie wiemy ?? Cena robocizny: roboty ziemne, zbrojenie, lawy i sciany fund. izolacja - 4200 sciany zew. - 8000 wieniec zelbet. - 4000 sciany wew. - 5000 strop teriva - 13000 mury szczytowe - 3000 ocieplenie posadzki. styropian 10cm, wylewka 4cm - 8000 szukamy kogos innego do konstrukcji i pokrycia dachu, bo ta ekipa chce 35000. wydaje nam sie, ze konstrukcja+pokrycie nie powinna wyniesc wiecej niz 65zl/m2... jakie sa Wasze doswiadczenia? Z gory dzieki za pomoc Założenie stropu Terriva aż 13tys. zł??? Przecież jest on wyjatkowo "szybki" dość prosty! To kwotowo tyle samo, co pomurowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych??? Co znaczy: mury szczytowe? Czy to już nie sa ściany zewnętrzne? Nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 22.07.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Dzieki za sugestie strop bedzie nad 180m2, czy to ma jakies znaczenie? Wlasnie ceny robocizny stropu nie znalazlam nigdzie ile max. za m2 powinni wziac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 28.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Ja ponoć przepłacam, ale nie udało nam sie znaleźć tańszej ekipy. Dom 120 mkw użytkowej, z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, garaż 2stanowiskowy,a nad nim terriva i poddasze nieużytkowe, od fundamentów po więźbę: 55 tys. Z tego strop 8 tys (nad ok. 110 mkw powierzchni). Ekipa jest solidna, fachowa, do tego szef ma układy z hurtownia i materiały mamy tanio, a właściwie za darmo, bo na razie częściowo na krechę Ekipa znaleziona w czerwcu tego roku. Zaczęli 25.06, w piątek zalany został strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 29.07.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Moim zdaniem 55 tys.zł to bardzo dużo.Z tego, co obserwuję dużo inwestorów ze względu na ceny materiałów i robocizny - po prostu zatrzymało się np. na etapie fundamentów po to, by przeczekać szaleństwo. I już są pierwsze tego efekty. Fachowcy zaczynają być dostępni i schodzą z cen a materiały lecą w dół. Oczywiście na spadek cen materiałów ma również wpływ fakt, iż sporo ich zostało sprowadzonych zza granicy, ale ich ceny wcale nie są niskie. To powoduje, że te materiały wcale nie tak łatwo znajdują nabywców i już widać, że zalegają masowo na składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 29.07.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Moim zdaniem 55 tys.zł to bardzo dużo. Z tego, co obserwuję dużo inwestorów ze względu na ceny materiałów i robocizny - po prostu zatrzymało się np. na etapie fundamentów po to, by przeczekać szaleństwo. I już są pierwsze tego efekty. Fachowcy zaczynają być dostępni i schodzą z cen a materiały lecą w dół. Oczywiście na spadek cen materiałów ma również wpływ fakt, iż sporo ich zostało sprowadzonych zza granicy, ale ich ceny wcale nie są niskie. To powoduje, że te materiały wcale nie tak łatwo znajdują nabywców i już widać, że zalegają masowo na składach.Wyciagasz chyba zbyt pochopne wnioski odnośnie ekip budowlanych,daj przyklad tych fachowcow co sa dostępni i szukają roboty bo u nas maja tak wypelnione terminy że trudno bylobymi kogos znaleźć gdybym zrezygnował ze swojej ekipy,a jeśli chodzi o ocieplenie to terminy maja już na cały przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 03.08.2007 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Teraz mamy problem z ekipa do dachu Ta nasza chce 35000 za konstrukcje i pokrycie... a szukamy kogos tanszego, bo jeszcze musi nam zostac na material Takie optimum to byloby max. 50zl/m2 za konstrukcje i pokrycie... ale ciezko z terminami... Moze czyjas ekipa zwalnia sie za 6 tyg. i ma wolne terminy?? ps. w poniedzialek najprawdopodobniej zaczniemy kopac fundamenty Papierkologia nas zabila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 29.01.2008 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Nie zakladam nowego watku, bo w koncu budowa nadal ta sama Zima prawie sobie poszla, a na budowie nowe dylematy: DROGa: musimy ja sobie utwardzic od nowa, mamy jakies 80mx2,5mx0,2m do obrobienia. Udalo mi sie wydzwonic kilka materialow: pospolka, kamien powapienny(??) i gruz kruszony. Tluczen odpada ze wzgledu na koszty. Czy z tego materialu uda sie nam jakos porzadnie droge utwardzic? Tzn. nie wiemy, czy robic jakies warstwy (jakie?), czy sypnac jeden material (ktory?)? Jak zrobic ew. odwodnienie? Dla zainteresowanychmoge podac ceny materialow. Czy ktoregos materialu w ogole nie polecacie? DZIALOWKI: jak ekipy licza sobie za dzialowki? mamy jakies 75m2, jest jakas srednia cena za m2? Ja moze nie rozumiem filozofii stawiania scianek dzialowych, ale 80zl/m2?! TARAS: skoro ekipa szaleje z dzialowkami, to prosze o rade, jaki mozna przyjac koszt robocizny za taki taras z filarem okraglym (w gotowym szalunku)? Wykopanie law, zbrojenie, reszta wymurowana z bloczkow betonowych... Moze ktos mial cos podobnego http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/thumbs/15964713_taras.jpg PS. Czy wiecie, gdzie w okolicy Wroclawia mozna wypozyczyc agregat? Dzieki za wszelkie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 29.01.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Droga - jeśli masz grząski teren, to przy materiałach typu skruszona cegła itp.. będziesz okresowo musiała go odtwarzać - z powodu rozmiękczenia (niewierzyłem ale to prawda) i whłonięcia sie w grunt. Nie jestem ekspertem, ale sam wybrałem tłuczeń - niestety fura kasy na to poszła, ale mam wybieg, że wahadłowiec może wylądować. pozdrawiam ps. z moich 178m2 zrobiło się grubo ponad 200, więc nie odzywam sie na temat tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 29.01.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Droga dojazdowa byla ok, dopoki nie zaczely po niej jezdzic ciezkie sprzety (w czasie deszczu) Teraz byle kaluza, zamienia sie w grzaskie bagno. Sciagniemy 20 cm, ale nie wiem, czy to wystarcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 30.01.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Droga dojazdowa byla ok, dopoki nie zaczely po niej jezdzic ciezkie sprzety (w czasie deszczu) Teraz byle kaluza, zamienia sie w grzaskie bagno. Sciagniemy 20 cm, ale nie wiem, czy to wystarcz. ok, ale teraz nic nie rób, poczekaj na suche misiące - szkoda roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 01.02.2008 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Z droga moge jeszcze poczekac, zjada ostatnie ciezkie sprzety: wiezba i dachowka i pewnie wtedy. Co do dzialkowek, to moza znacie rzad wielkosci za m2. U mnie ma byc ceramika 11,5cm? Ten taras to tez dla mnie abstrakcja cenowa Dzieki za pomoc. Zobaczymy ile szef krzyknie jutro, szukam podstaw do dyskutownia z nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 01.02.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Za te działówki to jest przegięcie. Jak by mi proponowali 80pln/m2 to bym sobie sam postawił, to żadna filozofia a i nadzwigać się nie nadzwigasz.Moim zdaniem gorna granica to 45pln/m2. Dobry murarz postawi takiej ścianki w dzień co najmniej 10m2 i głównym problemem będzie albo docinanie albo czekanie na możliwość domurowania kolejnej warstwy. Jedyny ciężki problem to nadproża. To jest z reguły 17-13 lu 7 bloczków na m2. Z betonu komórkowego to się stawia w szybko, gorzej z innych materiałów. Amator to musi uzyć szlifierki do cięcia, fachowiec wie jak łupnąć Ale jakbyś miał namiary na rozsądną ekipę od stanu surowego i więźby to podeślij na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 07.02.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 TARAS: skoro ekipa szaleje z dzialowkami, to prosze o rade, jaki mozna przyjac koszt robocizny za taki taras z filarem okraglym (w gotowym szalunku)? Wykopanie law, zbrojenie, reszta wymurowana z bloczkow betonowych... Moze ktos mial cos podobnego http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/thumbs/15964713_taras.jpg PS. Czy wiecie, gdzie w okolicy Wroclawia mozna wypozyczyc agregat? Dzieki za wszelkie info Wlasnie dostalam szoku. Moja kochana ekipa za taras chce 3 tys zlotych (za caly fundament bylo niewiele wiecej) a do zrobienia jest lawa 3,5mx2,5m, reszta lacznie ze schodami z bloczkow oraz filar w gotowym szalunku. Przeciez to gigantyczne przegiecie i naciaganie. Chetnie powiem Panom do widzenia. Szukam przyzwoitej ekipy, a w domu jest jeszcze duzo do zrobienia (dzialowkie, ocieplenie, wykonczenia). Moze ktos ma solidnych murarzy, ktorzy chca dorobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 27.02.2008 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam, Energetyka bedzie montowałą nam skrzynke na dzialce. Jestesmy na etapie stawiania dachu. Elektryk chce za zamontowanie skrzynki budowlanej 1100zl. Czy zamiast wielkiej erbetki, mozna kupic cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315229779 i zamontowac to w domu, a pozniej jakos wykorzystac? Czy sa jakies tańsze wyjscia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam, Energetyka bedzie montowałą nam skrzynke na dzialce. Jestesmy na etapie stawiania dachu. Elektryk chce za zamontowanie skrzynki budowlanej 1100zl. Czy zamiast wielkiej erbetki, mozna kupic cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315229779 i zamontowac to w domu, a pozniej jakos wykorzystac? Czy sa jakies tańsze wyjscia? Tylko nie wiem gdzie chcesz to schować.... Ja miałem to: A ten gadżet oddam w dobre ręca za uczciwą kwotę: http://images32.fotosik.pl/154/0a7822ecc01192dbm.jpg http://images33.fotosik.pl/154/0a7b9de8b8c62165m.jpg http://images34.fotosik.pl/154/c4c95352d288f543m.jpg A do tego musisz mieć miejsce na licznik chyba - też mnie wkurzało, że muszę wydać na skrzynkę kase, ale widzę, że nie będę miał problemu z odzyskaniem kaski, bo już dwie osoby o nią pytały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts