Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze prady - czy taka erbetka jest ok? akt.watku.ZABY

.ZABA.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaba, GosiaIAdam - pytacie o murarzy. Czy widzieliście listę Wrocławskich fachowców z różnych branż budowlanych??

http://www.grupawroclawska.republika.pl/

Pozdrawiam Natalia

Hej,

Praktycznie wszyscy byli zajeci, jak wydzwanialam w maju. Teraz chyba prawie sie zdecydowalismy, ale chcemy ponegocjowac, tylko chcialabym wiedziec, gdzie nie przedobrzyc... :)

Powiem na czym stanelo, ale umowa jeszcze nie podpisana i niektore elementy mozemy negocjowac... pytanie, ktore powinnismy, bo juz sami nie wiemy :( ??

Cena robocizny:

roboty ziemne, zbrojenie, lawy i sciany fund. izolacja - 4200

sciany zew. - 8000

wieniec zelbet. - 4000

sciany wew. - 5000

strop teriva - 13000

mury szczytowe - 3000

ocieplenie posadzki. styropian 10cm, wylewka 4cm - 8000

szukamy kogos innego do konstrukcji i pokrycia dachu, bo ta ekipa chce 35000. wydaje nam sie, ze konstrukcja+pokrycie nie powinna wyniesc wiecej niz 65zl/m2... jakie sa Wasze doswiadczenia?

Z gory dzieki za pomoc :)

Założenie stropu Terriva aż 13tys. zł??? Przecież jest on wyjatkowo "szybki" dość prosty!

To kwotowo tyle samo, co pomurowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych???

Co znaczy: mury szczytowe? Czy to już nie sa ściany zewnętrzne? Nie rozumiem...

Ja ponoć przepłacam, ale nie udało nam sie znaleźć tańszej ekipy. Dom 120 mkw użytkowej, z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, garaż 2stanowiskowy,a nad nim terriva i poddasze nieużytkowe, od fundamentów po więźbę: 55 tys.

Z tego strop 8 tys (nad ok. 110 mkw powierzchni).

Ekipa jest solidna, fachowa, do tego szef ma układy z hurtownia i materiały mamy tanio, a właściwie za darmo, bo na razie częściowo na krechę ;) Ekipa znaleziona w czerwcu tego roku. Zaczęli 25.06, w piątek zalany został strop.

Moim zdaniem 55 tys.zł to bardzo dużo.

Z tego, co obserwuję dużo inwestorów ze względu na ceny materiałów i robocizny - po prostu zatrzymało się np. na etapie fundamentów po to, by przeczekać szaleństwo. I już są pierwsze tego efekty. Fachowcy zaczynają być dostępni i schodzą z cen a materiały lecą w dół. Oczywiście na spadek cen materiałów ma również wpływ fakt, iż sporo ich zostało sprowadzonych zza granicy, ale ich ceny wcale nie są niskie. To powoduje, że te materiały wcale nie tak łatwo znajdują nabywców i już widać, że zalegają masowo na składach.

Moim zdaniem 55 tys.zł to bardzo dużo.

Z tego, co obserwuję dużo inwestorów ze względu na ceny materiałów i robocizny - po prostu zatrzymało się np. na etapie fundamentów po to, by przeczekać szaleństwo. I już są pierwsze tego efekty. Fachowcy zaczynają być dostępni i schodzą z cen a materiały lecą w dół. Oczywiście na spadek cen materiałów ma również wpływ fakt, iż sporo ich zostało sprowadzonych zza granicy, ale ich ceny wcale nie są niskie. To powoduje, że te materiały wcale nie tak łatwo znajdują nabywców i już widać, że zalegają masowo na składach.

Wyciagasz chyba zbyt pochopne wnioski odnośnie ekip budowlanych,daj przyklad tych fachowcow co sa dostępni i szukają roboty bo u nas maja tak wypelnione terminy że trudno bylobymi kogos znaleźć gdybym zrezygnował ze swojej ekipy,a jeśli chodzi o ocieplenie to terminy maja już na cały przyszły rok.

Teraz mamy problem z ekipa do dachu :( Ta nasza chce 35000 za konstrukcje i pokrycie... a szukamy kogos tanszego, bo jeszcze musi nam zostac na material :) Takie optimum to byloby max. 50zl/m2 za konstrukcje i pokrycie... ale ciezko z terminami... Moze czyjas ekipa zwalnia sie za 6 tyg. i ma wolne terminy?? :D

ps. w poniedzialek najprawdopodobniej zaczniemy kopac fundamenty :) Papierkologia nas zabila :(

• 5 months później...

Nie zakladam nowego watku, bo w koncu budowa nadal ta sama :)

Zima prawie sobie poszla, a na budowie nowe dylematy:

DROGa: musimy ja sobie utwardzic od nowa, mamy jakies 80mx2,5mx0,2m do obrobienia.

Udalo mi sie wydzwonic kilka materialow: pospolka, kamien powapienny(??) i gruz kruszony. Tluczen odpada ze wzgledu na koszty. Czy z tego materialu uda sie nam jakos porzadnie droge utwardzic? Tzn. nie wiemy, czy robic jakies warstwy (jakie?), czy sypnac jeden material (ktory?)? Jak zrobic ew. odwodnienie? Dla zainteresowanychmoge podac ceny materialow. Czy ktoregos materialu w ogole nie polecacie?

DZIALOWKI: jak ekipy licza sobie za dzialowki? mamy jakies 75m2, jest jakas srednia cena za m2? Ja moze nie rozumiem filozofii stawiania scianek dzialowych, ale 80zl/m2?!

TARAS: skoro ekipa szaleje z dzialowkami, to prosze o rade, jaki mozna przyjac koszt robocizny za taki taras z filarem okraglym (w gotowym szalunku)? Wykopanie law, zbrojenie, reszta wymurowana z bloczkow betonowych... Moze ktos mial cos podobnego

http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/thumbs/15964713_taras.jpg

PS. Czy wiecie, gdzie w okolicy Wroclawia mozna wypozyczyc agregat?

Dzieki za wszelkie info

Droga - jeśli masz grząski teren, to przy materiałach typu skruszona cegła itp.. będziesz okresowo musiała go odtwarzać - z powodu rozmiękczenia (niewierzyłem ale to prawda) i whłonięcia sie w grunt. Nie jestem ekspertem, ale sam wybrałem tłuczeń - niestety fura kasy na to poszła, ale mam wybieg, że wahadłowiec może wylądować. pozdrawiam

ps. z moich 178m2 zrobiło się grubo ponad 200, więc nie odzywam sie na temat tego wątku 8)

Z droga moge jeszcze poczekac, zjada ostatnie ciezkie sprzety: wiezba i dachowka i pewnie wtedy.

Co do dzialkowek, to moza znacie rzad wielkosci za m2. U mnie ma byc ceramika 11,5cm?

Ten taras to tez dla mnie abstrakcja cenowa :(

Dzieki za pomoc. Zobaczymy ile szef krzyknie jutro, szukam podstaw do dyskutownia z nim :)

Za te działówki to jest przegięcie. Jak by mi proponowali 80pln/m2 to bym sobie sam postawił, to żadna filozofia a i nadzwigać się nie nadzwigasz.

Moim zdaniem gorna granica to 45pln/m2. Dobry murarz postawi takiej ścianki w dzień co najmniej 10m2 i głównym problemem będzie albo docinanie albo czekanie na możliwość domurowania kolejnej warstwy. Jedyny ciężki problem to nadproża. To jest z reguły 17-13 lu 7 bloczków na m2. Z betonu komórkowego to się stawia w szybko, gorzej z innych materiałów. Amator to musi uzyć szlifierki do cięcia, fachowiec wie jak łupnąć

Ale jakbyś miał namiary na rozsądną ekipę od stanu surowego i więźby to podeślij na priv.

TARAS: skoro ekipa szaleje z dzialowkami, to prosze o rade, jaki mozna przyjac koszt robocizny za taki taras z filarem okraglym (w gotowym szalunku)? Wykopanie law, zbrojenie, reszta wymurowana z bloczkow betonowych... Moze ktos mial cos podobnego

http://www.empikfoto.pl/albumy10/111284/144638/thumbs/15964713_taras.jpg

PS. Czy wiecie, gdzie w okolicy Wroclawia mozna wypozyczyc agregat?

Dzieki za wszelkie info

Wlasnie dostalam szoku. Moja kochana ekipa za taras chce 3 tys zlotych (za caly fundament bylo niewiele wiecej) a do zrobienia jest lawa 3,5mx2,5m, reszta lacznie ze schodami z bloczkow oraz filar w gotowym szalunku. Przeciez to gigantyczne przegiecie i naciaganie. Chetnie powiem Panom do widzenia. Szukam przyzwoitej ekipy, a w domu jest jeszcze duzo do zrobienia (dzialowkie, ocieplenie, wykonczenia). Moze ktos ma solidnych murarzy, ktorzy chca dorobic?

• 3 weeks później...

Witam,

Energetyka bedzie montowałą nam skrzynke na dzialce. Jestesmy na etapie stawiania dachu. Elektryk chce za zamontowanie skrzynki budowlanej 1100zl. Czy zamiast wielkiej erbetki, mozna kupic cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315229779 i zamontowac to w domu, a pozniej jakos wykorzystac? Czy sa jakies tańsze wyjscia?

Witam,

Energetyka bedzie montowałą nam skrzynke na dzialce. Jestesmy na etapie stawiania dachu. Elektryk chce za zamontowanie skrzynki budowlanej 1100zl. Czy zamiast wielkiej erbetki, mozna kupic cos takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315229779 i zamontowac to w domu, a pozniej jakos wykorzystac? Czy sa jakies tańsze wyjscia?

Tylko nie wiem gdzie chcesz to schować....

Ja miałem to:

A do tego musisz mieć miejsce na licznik chyba - też mnie wkurzało, że muszę wydać na skrzynkę kase, ale widzę, że nie będę miał problemu z odzyskaniem kaski, bo już dwie osoby o nią pytały...