Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Alex

Recommended Posts

o raju jaki boski kominek!!! a jaki macie wkład ?

Spartherm/ ale zapomniałem dokładnie nazwy modelu (najpr. Vario).

Przepraszam za długi czas odpowiadania na posty ale w związku z faktem przeprowadzki nie mamy jeszcze telefonu (z internetu czasem korzystamy grzecznościowo u teściowej)

Bogdan

PS. W większości pisze moja żona (ma na imię Aleksandra)

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Śliczny.

"Biję się z myślami" czy przy jasnej podłodze (czy na parterze też klon?) stopnice mogą być ciemniejsze - a u ciebie już widać, że mogą i do tego ślicznie wyglądają.

Czy dobrze zrozumiałam - podstopnice z k-g ? czym malowane?

Podstopnice z KG, konstrukcja drewniana. Malowane taką specjalną farbą przeciwdzieciową, że się zmyje gdy dziecię rąsią niezbyt czystą się łapnie za stopień.. Nazwy nie pamiętam, jakaś niemiecka (niestety), facet w sklepie polecił, że się sprawdza i jest wytrzymała, co faktycznie potwierdzam.

Pozdrawiam,

Bogdan

• 1 month później...
Dom jest śliczny. Osobiście przejrzałam wszystkie dostępne w Internecie projekty i Zacisze najbardziej mi się spodobało. Chociaż może Zacisze II jest ciekawsze, ale zupełnie inne. Planujemy zakupić ten projekt, Zacisze lub ZaciszeII - to jeszcze do decyzji. Czy możecie podać orientacyjne koszty ile kosztował Was dom i jakie problemy napotkaliście przy budowie. Byłabym bardzo wdzieczna. Czekam na wiadomość.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj Alex!

Jakże miło byłoby zamieszkać w takim domku! 8) Mnie najbardziej odpowiada wersja projektu ZACISZE z garażem. Jednak dwie rzeczy nie dają mi spokoju: chcę kupić działkę o pow. 700 - 800 m2, czy znajdę odpowiednio szeroką? Większość ma kształt prostokąta i jest raczej wąska i długa, jakie wymiary ma Twoja działka (głównie interesuje mnie szerokość). Druga sprawa: czy przy takiej ilości drzwi balkonowych dom nie traci za dużo ciepła?

Miłego mieszkania! Nesztka

• 2 weeks później...

Gratulacje. Dopieszczony domek i przemyślany, jak widac cieszy się dużym zainteresowaniem :)

Ja też mam jedno pytanko?:)

Mam taką kuchnię otwartą i planuję kuchnię -półwysep, jednakze myślałam o jakimś blacie powyżej, aby gotując...soczki i tłuszcz z patelni nie lądował na podłodze...Jak w praktyce Kuchnia i zlew?

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

Bardzo dziekuje za wszystkie posty, ciagle nie mamy Internetu (czarna rozpacz!!!!!) i od miesiecy tu nie zagladalam.

Bardzo jestesmy rozczarowani artykulem o naszym domu w styczniowym Muratorze. Po prostu bylismy w szoku ze znalezlismy sie w dziale NA RATUNEK DOMOWI! A mialo byc Z DOSWIADCZEN CZYTELNIKOW i duzo wiecej dowiedzielibyscie sie. Ale pan redaktor uparl sie na te smieszna termowizje i szkoda.

Mam malo czasu wiec szybko odpisze na wasze pytania.

Mieszkamy juz ponad pol roku i jestesmy coraz bardziej zadowoleni z wyborow jakie zrobilismy.W domu jest bardzo cieplo, piece akum. firmy Inproel sprawuja sie super (koszt mies. ogrzania 150m2 wychodzi ok 300-400zl) ale od 2 mies. grzejemy tylko kominkiem bo okazalo sie ze Spartherm ogrzeje bez wysilku, bez rozprowadzenia rurami, bez wentylatorkow, caly dom!!! Mamy mokrego buka na przemian z suchym drewnem pobudowlanym i nawet przy -10 bylo w domu 23st. Niestety szyba non stop czarna i to mankament, ale to przez niewlasciwe drewno, na nastepne 2 zimy zamowilismy juz 10kubikow buka i bedziemy go suszyc. I nie palimy szczapami (kto mialby czas mi to porabac???) , tylko pniakami, ktore ledwo mozna udzwignac! Taki mokry bukowy pniak wedzi sie a potem pali nawet 2 doby!!!!!Jest jednak maly drugi mankament, czasem dym z komina dostaje sie do wlotu wentylacji i czuc go troche w domu. Nie wiem czy inni tez maja ten problem. Sam rekuperator sprawuje sie bez zarzutow i powoduje w zimie wyrownanie temp. miedzy parterem a poddaszem, niestety w lecie bez GWC nie daje rady i na poddaszu mielismy po pld stronie saune (czarna dachowka tez robi swoje!) Myslimy w przyslosci o zakupie klimatyzatora na poddasze. Na razie mamy tam kino domowe z projektorem, komputerem i przestrzen dla dzieci do zabawy.

Co do bojlera MIROTERM nam 200l zupelnie wystarcza, laduje sie tylko na G12 czyli w nocy i nigdy nie zdarzylo sie by zabraklo cieplej wody, choc prowadzimy bardzo otwarty dom i miewamy po kilkanascie osob na noc!!!Maco, co to za pytanie czym go wypelnilismy?Ja nie mam pojecia co to za ciecz ogrzewa wezownice z woda, nic oprocz wody tam nie podlaczalismy.

W lazience mamy mate grzejna, i tez podlaczona jest na G12, jednak nie jest to wystarczajace gdy na zewn. jest ponizej 0. I jest droga w eksploatacji choc nic innego i tak mi nie odpowiada. Na ulge remontowa (bo budowlana zakonczona) kupilismy druga mate do lazienki u gory.

Bylo pyt. o drzwi.Cala stolarka wewn robiona byla na zamowienie u lokalnego stolarza, ja robilam projekt. I jest to okleina brzozowa a ciemny kolor to bejcowany buk. Jakosc i wykonanie bez zarzutow. Cenowo tez ok, bo za drzwi z oscieznicami, transportem i robocizna dalismy 850zl niestty bez rachunku. Kazdy chyba najbardziej zwraca u nas uwage na te drzwi.

Do koloru schodow i opasek drzwiowych udalo mi sie kupic swietny zestaw stolow i krzesel, musze kiedys dodac nowszych kilka zdjec na onecie.

Co do pomieszczenie gosp. to cala graciarnia jest na zewn w garazu blaszaku, ktory jak najszybciej osobiscie pomaluje na brazowo. Podreczne narzedzia w zabudowie pod schodami, pralnia i suszaria przylega do lazienki. Tak jest w naszym przypadku super. Na auto zamierzamy zbudowac wiate za domem, pod ktora bedzie suszylo sie tez drewno.

Co do dzialki to mamy ok 860m 23x40 czy cos kolo tego. Jest to wystarczajaca ale minimalna szerokosc by postawic dom w poprzek. Dom bez garazu oczywicie z garazem nie zmiescilibysmy sie.

W kuchni plyta i zlew sprawuja sie rewelacyjnie. Dodatkowy blato-stol mamy obnizony choc dlugo zastanawialam sie czy nie zrobic barku. Jednak chyba tak jest lepiej, plyta, fajna bateria i zlew narozny Franke dobrze sie prezenuja z salonu, za barkiem nie bylyby widoczne. Pod zlewem mamy mlynek, tez super sprawa, w Castoramie sa juz za 600zl!Choc ten model jak i inne dosc glosno pracuje.

To tyle jak macie pytania to piszcie, od poniezialku bede tu czesciej.

Pozdrawiam

Ola

• 2 weeks później...
Joskul, przy wannie mamy baterie sztorcowa, wygladala dosc ladnie, dopoki nie urwal sie prysznic i za zadne skarby nie mozemy go dostac w Obi (czekamy pol roku na zrealizowanie zamowienia u producenta!!!) Wanne jednak chcemy przebudowac i nasadzic ja na kafelki gdyz teraz jak jest na rowno to odpada fuga.