Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Alex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nesztka

nasz salon co chyba cie zdziwi wcale nie jest waski, ale prawie szesciokatny, tzn mozna go wpisac w okrag! A to dlatego ze kolo kominka zrobilismy wneke w scianie z polkami. Dodam kilka zdjec to zobaczycz.

Salon nie jest najwiekszy, ale zupelnie wystarczajacy, przez polaczenie z holem, jadalnia i kuchnia robi przestzrenne wrazenie. Ale bylismy w inny ZACISZU, tam salon to faktycznie jakas smieszna klitka, totalnie nieustawna. Nie wiem dlaczego.

Alex, z niecierpliwością czekam na zdjęcia! Widziałam już wcześniej m. in. te z kominkiem i wykuszami; kominek zauroczył mnie swoją prostotą i praktycznością! :p

Tak właśnie mi się wydawało, że salon w połączeniu z jadalnią i kuchnią zyskuje na przestrzeni, ale lepiej się upewnić :wink:

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

Witaj Alex, :)

domek jest piękny!!! Środek domku jeszcze piękniejszy. Ja również chcę wprowadzić motyw kwadratów w drzwiach, oświetleniu i ścianach. Mam nadzieje , że w naszym domu będzie wyglądał równie dobrze jak u Ciebie. Kominek rewelacja, bardzo podobają mi się szpalery drwa po bokach.

Miłego mieszkania. Pozdrawiam :D

Dzieki Akwarysta, choc schody, choc ladnie wygladaja, to strasznie sie kurza i sa dosc akustyczne, bo zrobine w calosci z drewna i obite plytami. Dzieciaki uwielbiaja zjezdzac po nich pupami.... :lol:

Alex Super jest ten domek. Mam pytanko do schodów- macie tam oświetlenie w stopniach?? (bo tak ze zdjęcia coś uchwyciłam) Jak się sprawuje takie oświetlenie i czy jest trudne do wykonania?? :-?

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

Juz niedlugo bedziemy mieli radiowe lacze to bede tu czesciej! Juz nie moge sie doczekac...

Oswietlenie schodow bylo bardzo proste do wykonania poniewaz sa zrobione z drewna. Mamy 5 lampek meblowych w ksztalcie okienek ze szprosami ktore w OBI kosztuje 60zl/szt a w pierwszej lepszej hurtowni elektr. 28zl. Pod ten sam transformator mamy podpiete halogenowki oswietlajace 3 wneki i okienka u gory w sumie 120wat. Wylaczniki na dole i u gory. Sprawa bardzo efektowna i praktyczna. Polecam.

Dodalismy kilka nowych zdjec do albumu na onet.pl i no i musze zrobic kilka nowyh zdjec na zewn. bo sporo sie zmienilo!

Opaska ze zwiru rzecznego wokol domu pieknie wyglada!

Sciezki tez mamy zwirowe, na dole granulacja 40 u gory drobny zwirek 5-10. Rzadkie ale tanie i praktyczne rozwiazanie. Koszt to w zasadzie obrzeza.Pozdrawiam

Ozzie, jestem wlasnie na etapie roslin. Lada dzien robimy trawnik chyba z a jakas tania wersja nawadniania automatycznego (tzn jakis czasomiesz do pompy, bo bedziemy mieli studnie).

Wokol dzialki posadzilam juz w tamtym roku zywoplot z ognika szkarlatnego, teraz musze troche go dosadzic bo padlo sporo sadzonek przez zime. Jest zimozielony, kolczasty i bardzo efektowny jak owocuje. Ale jest z nim troche zabawy zeby doprowadzic go do zwartego i formowanego ksztaltu.

Osobiscie jestem fanka roslin zimozielonych i lisciastych i drzewek zasadzanych w pniu. I chyba jedyna na swiecie przeciwniczka iglakow wokol domu! Nie bedzie ani jednego! Ochydztwo.

Na pewno w przyszlosci zorganizuje skalniak.

Alex!!!

Wcale nie jedyna!

Narzeszcie ktoś myśli poodbnie jak ja! :lol: :lol: :lol:

U mnie będą jedynie tzry choinki, specjalnie wyselekcjonowane, na wyraźne życzenie męża. Trudno, chłopina się uparł, podoba mu się, to będzie miał. A cała reszta ogrodu (1200 m :lol: ) to będą roślinki. Czyli kwiatki, krzaczki liściaste, drzewka liściaste...

bo ogród to ma być ogród, a nie pole golfowe z wycinkami lasu. To wersja dla bardzo, bardzo leniwych :lol:

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witaj Alex.

W przyszłą sobotę będę na na podobnym etapie jak Ty gdy zakładałaś ten temat - będę mieszkał od 2 tyg. w swoim własnym Zaciszu! Twoje jest b. ładne. Mojemu jeszcze wiele brakuje do wykończenia. W szczególności brak tynków zewnętrznych i drzwi wewnętrznych. Na te ostatnie czekam już 6 tyg. Ale to pryszcz.

Przyznam się że mnie też lekko zniesmaczył artykuł na temat Twojego domu w Muratorze. Tzn. może nie sam artykuł, który przeczytałem z przyjemnością, tylko komentarz do niego. Wyglądał jak sponsorowany przez Ytonga - pod hasłem – „budujcie dokładnie jak Ytong zaleci - a wtedy będzie super. Oni nie budowali i teraz mają za swoje."

Powinno być w/g mnie coś w stylu – „Ytong zawalił, nie dostarczył nadproży i innych elementów systemowych na czas, inwestor sobie poradził i w efekcie zamienił problem (brak materiału, potencjalna obsuwa w terminach budowy) na pozytyw (super wygląd domu)”.

Przy okazji - interesuje mnie rekuperator w Twoim domu. Konkretnie jak zostały poprowadzone przewody i gdzie umieszczony rekuperator. Ja już przewody mam rozprowadzone ale ciekawi mnie jak to wygląda u Ciebie.

Pozdrawiam

Ps. Jeśli będziesz w okolicach Warszawy - daj znać - to może się spotkamy i pokażę swój dom...

Pss. A odnośnie iglaków widzę że masz podobne zdanie jak moja żona. Nie wiem jednak czy nie zmieni go po pierwszej jesieni z tonami liści do zgrabienia. Chyba że uważa że to ja będę grabił :wink:

A ładnie to tak? Zacisze zbudował, a słowem nie wspomniał, co buduje! :wink: I to jeszcze niedaleko Osówki, gdzie już dwa razy byłem!! A ja tu szukam, kto jeszcze. Już nawet dostałem namiary na Toruń, ale jeszcze tam nie dotarłem.

Ja też stawiam Zacisze (z garażem), ale tradycyjnie. Legalett był w planie, ale nastąpiła zmiana decyzji. Jestem na etapie stropu.

Do Alex:

Bardzo mi się podoba wykończenie Twojego domku, gratuluję !

Zauważyłem że Twoje schody są polakierowane na dość ciemny kolor. Też nam się taki podobał, ale wykonawca schodów odradza, gdyż podobno na ciemnych schodach bardzo widoczny jest kurz i zabrudzenia. Czy rzeczywiście masz takie problemy?

Pozdrawiam