Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Alex

Recommended Posts

A ładnie to tak? Zacisze zbudował, a słowem nie wspomniał, co buduje! :wink:

A nieprawda. W moim dzienniku słowo "Zacisze" pada co najmniej raz :wink:

I to jeszcze niedaleko Osówki, gdzie już dwa razy byłem!!

Rzeczywiście niedaleko Osówki. Będzie 5-6 km.

Ja też stawiam Zacisze (z garażem), ale tradycyjnie. Legalett był w planie, ale nastąpiła zmiana decyzji. Jestem na etapie stropu.

Jak już się pewnie zorietowałeś - my bez garażu. W planach wiata.

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Rety, mnozy sie tych Zaciszy jak grzybów...A gdy kupowalismy projekt w 2000r byl tylko jeden w Bialymstoku. A teraz pelno tego po calej Polsce, nawet 20km od nas stoi nastepny!

Jednak drugim razem na pewno zbudowalabym Zacisze II Wydaje sie byc jeszcze fajniejszy.

Dodalam kilka nowych zdjec na onecie jak ktos jest zainteresowany to zapraszam

http://foto.onet.pl/mojalbum/mojalbum.html?id=7238&r=0

Alex - Strasznie mnie zaskoczyłaś stwierdzeniem że tyle tych Zacisz. Jestem zdecydowanie za tym żeby powstawało jak najwięcej.

Co do Zacisza II - mi bardziej pasuje jednak Zacisze I. Ale mam inną sytuację rodzinną.

A w ogóle to śmiesznie jest z tymi domami. Przejrzeliśmy ok. 800 projektów gotowych. Wybraliśmy z tego 3 (słownie: trzy) do dalszej analizy. Pierwszy z listy - po telefonie do pracowni dowiedzieliśmy się że mają go w ofercie od 2 lat i nikt go jeszcze nie kupił. Pełne zaskoczenie - bo domek super. Ponieważ równorzędną ocenę dostało u nas i Zacisze a trzeci kandydat wydawał się bardziej skomplikowany w realizacji - kupiliśmy Zacisze. Na razie – zdecydowanie nie żałujemy. Ci wszyscy goście którzy są zszokowani kontrastem pomiędzy zewnętrzem ("taki malutki") a wnętrzem ("takie przestronne") :D.

Alex,

Twój domek jest tak "dopieszczony", że aż bierze mnie zazdrość.

Podziwiam przede wszystkim, to że nie popadliście w częstą w przypadku urządzania nowych domów tymczasowość. Każdy szczegół jest przemyślany i zrealizowany z odwagą. Obawiam się, że mnie tego zabraknie (tak na prawdę dopiero szukam działki). I to wszystko z dwójką małych dzieci! Na prawdę podziwiam!

GRATULACJE

Gregor, nie wiem dlaczego nie mozesz odczytac zdjec, o mnie wszystko jest OK. Jesli chodzi o schody, to oswietlenie jest na 12V w sumie jest 120Wat. Konstrukcja jest nie betonowa, tylko drewniana,obita plytami K-G a stopnice zrobione przez lokalnego stolarza, zrobionne sa z grubej okleiny bukowej bejcowanej na ciemny kolor(calosc kosztowala cos okolo 3tys). Po roku nic sie z nimi nie dzieje, ale fakt faktem czesciej trzeba sprzatac bo widac kurz na ciemnym kolorze.

• 3 months później...

Aik, dostalam wiadomosc, ale u mnie kiepsko z czasem, nawet gorzej niz podczas budowy! Nasza scianka kolankowa ma 70cm, dodalismy tylko jedna warswe bloczka Ytong, i 20cm podnieslismy wiedzbe. Z tym podnoszeniem sciany kolankowej wg mnie to b. dobry pomysl, ale trzeba miec dobrego ciesle i kierownika ktory zrobi nowe wyliczenia do wiedzby. Jesli krokwie zostana przedluzone, to wogole nie musi byc zatracona bryla budynku (co bardzo czesto jednak razi mnie wokol).U nas byl gorszy problem, bo musielismy ze wzgledu na Ytonga podniesc troche fundamenty i potem zastanawialismy sie jak zatuszowac te dysproporcje. Udalo sie to tylko troche tymi brazowymi opaskami.

Naprawde jesli chodzi o te 3 pokoje na dole po 10m2 to jakas pomylka!Przeciez po to wynieslismy sie z blokow zeby miec czym oddychac. Przeciez na poddaszu sa kolejne pokoje, wiec po co ta ilosc?No chyba ze ktos ma ponad 4 dzieci.Pozdrawiam

Naprawde jesli chodzi o te 3 pokoje na dole po 10m2 to jakas pomylka!Przeciez po to wynieslismy sie z blokow zeby miec czym oddychac. Przeciez na poddaszu sa kolejne pokoje, wiec po co ta ilosc?No chyba ze ktos ma ponad 4 dzieci.Pozdrawiam

My akurat te pokoje na dole wykorzystamy po to, aby nie musieć biegać po schodach. Dwie sypialnie + pokój do pracy - powiedzmy "gabinet". Za to góra jest otwartą (prawie) przestrzenią. Tam jest królestwo naszego syna. On ma siłę, niech lata! Wydzielona tam jest tylko łazienka, jeden mały pokoik i dodatkowo mały pokoik nad garażem - projekt przewidywał tam przestrzeń nieużytkową, myśmy to wykorzystali.

Ale zgadzam się, że wersja Zacisze II może być ciekawsza dla wielu osób

jprzedworski ojejku a gdzie to jest. Dziekujemy za zaproszenie :) Alex dzieki za informacje, my tez chyba podniesiemy o jeden pustak. O wiezbe sie niemartwimy, jestesmy dopiero na etapie adaptacji wiec wszystkie zmiany wykona nam architekt. Wybralismy wariant 2 bo chcielismy miec dozy salon i niepodobaly nam sie schody usytuowane w czesci centralnej domu. Zrezygnowalismy tez z piwnicy, komin przenieslismy do pokoju przylegajacego do schodow, robiac z niego pomieszczenie gospodarczo- pralnicze, z przejsciem do garazu. Narazie mamy tylko jedno dziecko wiec jeden pokoj na dole +cztery na goze zdecydowanie nam wystarcza. :wink: