Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Alex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zone, porecze i podstopnice zrobione zostaly przez naszego stolarza od drzwi i jest to okleina bukowa, bejcowana na ciemny kolor. Po ponad roku uzytkowania schodow wszystko bez zarzutow. Koszt za calosc obudowy schodow razem z bramka, parapetami i okienkami u gory to 2600zl

Pozdrawiam

Szprosy w oknach sa oczywiscie wewn, bo chyba zostalibysmy bankrutami zamawiajac tradycyjne. Do naszego projektu takie okna najbardziej pasuja, choc na forum jest drugie Zacisze bez szprosow i przyznam ze czegos tam brakuje....Tak architekt zaprojektowal i tak wiekszosci sie podoba. Nie przyszlo mi do glowy ze takie rzeczy moga sie znudzic......

• 1 month później...
Jesli jestescie zaineresowani jak wyglada nasz domek w ktorym juz 2 tygodnie mieszkamy, to zapraszam na strone:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=7238&grupa=0&kat=2&a=AlexCzarnecka

Domek zbudowlismy w rok (pomogl kredyt), system Ytong 36,projekt typowy ZACISZE (ale dokonalismy sporo zmian), pow. uzytkowa 150m2, na dachu Grecka Brassa, wentylacja mechaniczna (centrala Mistral), tynk zewn. silikatowy i mozaikowy (z bliska wyglada jak 3mm brazowe kamyczki-super, polecam, choc cena zwala z nog bo ponad 30zl/m2).Domek ogrzewamy piecykami akumulacyjnymi Inproela oraz kominkiem Spartherma. Woda (wielowarstwowy Kisan) ogrzewamy bojlerem Miroterm, o ktorym juz kiedys pisalam na forum.

Z ciekawszych rzeczy to moge dodac, ze zrobilismy sobie pomiar termowizyjny. Zgodnie z analizą, ściany z Ytonga nie wymagają docieplenia, pewne mostki cieplne powstały w okolicy nadproży okiennych oraz otworu drzwiowego. Stwierdzono największą ucieczkę ciepła przez podmurówkę. W związku z tym dociepliliśmy ją Termopianem. Podobnie 4 cm styropianu w formie opasek zastosowaliśmy wokół otworów okiennych oraz pod podbitką. Cena ekspertyzy była dosyć przystępna.

PIĘKNY dom !!!!

• 2 months później...
Alex mam prosbe [piszesz ze podstopnie zrobione sa z plyty K-G czy chodzi o zwykla plyte kartonowo gipsowa?jakiej grubosci?

Chodzi o zwykłą płytę kartonowo gipsową. Nie polecam pod pierwszy stopień bo się łatwo brudzi, ale wyżej sprawdza się OK i łatwo w niej zainstalować oświetlenie.

Dziękuję za opinie o domku. Mieszka się super.

Ola

• 5 months później...
Piękny domek. Czyżby Pani Domu czuwała nad urządzaniem wnętrza?:) Dbałość o szczegóły można zauważyć natychmiast. Baaaardzo mnie się podoba to, że wszystko jest utrzymane w podobnym stylu: "poręcz", drzwi, lampki na schodach, kształt zestawu wypoczynkowego.... to jest TO!:)

Alex macie pięknie urządzony dom- śliczny.

Alex napisz proszę jak użytkuje ci się komplet wypoczynkowy? Ja choruję na taki jasny krem ale mam małego 3,5-letniego diabełka w domu a i my nie za bardzo uważamy. Nie wiem czy taki jasny kolor nie bedzie "zarżnięciem"- ciagłe mycie i pilnowanie :-?

Gorgu, co do naszych jasnych sofek, mamy je juz ponad 2 lata, sa z naturalnej skory (2tys za sztuke na zamowienie u lokalnego tapicera) i przy malych dzieciach jest to strzal w 10. Chyba nic innego nie przetrwaloby moich malych psotnikow. Ostatnio nawet porzadnie je wyczyscilam (woda plus zwykla pasta BHP!!!) i wygladaja jakby wczoraj przyjechaly ze sklepu. Naprawde!

Musze w koncu zaktualizowac zdjecia na onecie, bo jednak troche zmian nastapilo, zapraszam wiec niebawem, to zobaczcie nasz ogrodek.

Pozdrawiam