Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT a sasiedzi i POŚ

paj

Recommended Posts

Staram sie o uzyskanie zgody na POŚ, urzad gminy wszczal postepowanie, ale zgode na wydanie pozwolenia uzaleznil od zgody wlascicieli sasiednich dzialek, uzytkownikow dzialek na utworzenie strefy ochronnej (30m od osi studni), mam pytanie, czy to mozliwe, ze mam chodzic od domu do domu i prosic o zgode, na sugestie ze od lipca zmienia sie prawo budowlane odpowiedz brzmiala, ze to nic nie zmienia??????

Prosze o rade czy gmina ma prawo rzadac ode mnie takiej formy zalatwienia pozwolenia???

Po 11.07 pozwolenia na budowę nie wymaga budowa POŚ. Budowa tego obiektu wymaga zgłoszenia. W zgłoszeniu nalezy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót, termin rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenia, rysunki szkice, a także pozwolenia uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami Właściwy organ może wnieść sprzeciw-czyli nie pozwoliwybudować POŚ.

Dz. U. NR 80 , ustawa z dnia 27 marca 2003 roku

Dodam jeszcze, "że własciwy organ może nałożyć, w drodze decyzji ...obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie obiektu lub robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia, jeżeli ich realizacja może naruszyć ustalenia miejscowego planu zagospodarowania terenu lub spowodować:

1) zagrozenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia

2) pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków,

3) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych

4) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich"