Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie ociekarka do naczyń żeby było wygodnie?

Anitas

Recommended Posts

Mam co prawda zaplanowaną zmywarkę, ale sądzę, że przyda się również ociekarka na naczynia zmyte w zlewie - czasami dla kilku kubków nie ma sensu włączać tego ustrojstwa. Zastanawiam się tylko gdzie tę ociekarkę wpasować. Wstępnie wybrałam miejsce w szafce pod zlewem (miał to być wysuwany koszyk z tacą na wodę pod spodem) ale teraz zastanawiam się czy to dobry pomysł. Stojąc przy zlewie będę sobie zasłaniać dostęp do ociekarki, a kiedy ją wysunę to będzie mi niewygodnie zmywać - no chyba że tylko tak mi się wydaje. Drodzy forumowicze, a jak Wy rozwiązaliście ten problem????

Anitas

jesli urządzisz sobie suszarkę pod lewem to nie tylko będzie niewygodnie przy odkładaniu, ale też podłoga bedzie mokra:) tak by było na pewno ze mną.. moi rodzice mają suszarkę w szafce nad zlewem, ale szafka po kilku latach nabrała wilgoci..:( zlew z ociekaczem jest najlepszym rozwiązaniem, musi sie jeszcze tylko podobać

pzdr

• 3 weeks później...

to czy cieknie po ręce zależy od tego jak wysoko jest suszarka:) jak daleko musisz wyciągnąc ręce.. :lol:

przy moim 160cm ciekło po ręce, doskonale pamiętam to uczucie.. ale 160cm wzrostu to mało, poza tym nie było wtedy zmywarki, więc ręcznego zmywania przy 5 os. rodzinie było sporo

co do nabierania wilgoci przez szafkę dodam, że szafka z tyłu nie była zabudowana i odstawała sporo od ściany, no ale dziś nie kupujemy kuchni na 20 lat, więc tak naprawdę nie ma czym się przejmować

nie ma idealnych rozwiązań:)

marta1210 ma rację, lepiej wygląda wszystko pochowane, zawalony blat razi w oczy, nie ma co mówić

pzdr

• 3 weeks później...

Zawsze miałam ociekarkę w szafce nad zlewem - nic mi nie wilgotniało, na noc nigdy nie zostawiałam otwartej szafki. Trochę ciekło po rękach, ale jakoś mi to specjalnie nie przeszkadzało i tak do zmywania zawsze podwijam rękawy, a dalej niż do łokcia nie cieknie. :)

Teraz będę miała ociekarkę na dole w szufladzie, ale nie w szafce bezpośrednio pod zlewem, tylko z boku, żeby można było zmywać przy wysuniętej szufladzie/ociekarce. Nie zrobiliśmy na górze, bo mieliśmy problem z oświetleniem blatu.

Mam nadzieję, że takie rozwiązanie się sprawdzi.