Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Genealogia - poszukiwanie przodków

kegg

Recommended Posts

Zacząłem rysować swoje drzewko. Po mieczu doszedłem do pradziadków. Franciszek i Marianna im było. To dopiero początek. :D

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://images32.fotosik.pl/44/6cebe9db8f9279ee.jpg

Pochwalę się, chociaż nie mam czym się chwalić, bo do powstania tego drzewa nie przyłożyłam ręki. Niestety, tak obszerną wiedzę mamy tylko o rodzinie mojej babci ze strony taty. I to tylko dzięki sławie okrywającej naszego praszczura. Wiedza o rodzinie dziadka ze strony taty kończy się na moim pradziadku zaledwie. Moja mama też zapisała wszystko, co wie o rodzinie, a trochę tego jest. Może nie aż tak daleko wstecz, ale za to rozlegle na boki.

• 1 month później...

też zaczęłam robić drzewko :D no i jak narazie jestem przy 8 pokoleniu wstecz. To jakieś początki dziewiętnastego wieku. Ale wszystko zostało spisane z pamięci, beż żadnych kronik czy metryk :D :D . Najwięcej wiem o przodkach ze strony mamy... To moje drzewko jak narazie jest bardziej szersze niż wyższe :wink: nasza rodzinka jest baardzo duża :D hehe.

życze powodzenia w szukaniu swych korzeni :D :D

pozdrawiam

dzisiaj przypadkiem trafiłam na serwis http://www.moikrewni.pl no i musze powiedzieć że całkiem mi się spodobało :D tylko chyba mają jakis problem z serwerwem bo strasznie wolno chodzi. :wink: ciekawe jest to że tam mogą się przyłączać osoby z rodziny, można wpisywać ważne daty itp. a wszystko to jest przedstawione przejrzyście na drzewie genealogicznym :D naprawde polecam jeśli ktoś ma dużo cierpliwości do tego.... :D

• 3 weeks później...

Witajcie,

ja od niedawna również należę do "tych" zapaleńców,

polecam dobre portale:

http://www.genpol.com/

http://www.genealodzy.pl

:D Naprawdę jest tam wielu życzliwych znawców tematu i zapaleńców.. :lol:

Cały czas opieram się na materiałach przez nich podsuwanych bądź uczę się czytając inne materiały..

Stwierdzam z ogromnym wstydem, że niewiem co robiłam kiedyś w szkole na lekcjach historii..

Moja niewiedza była ogromna.. :wink:

I nie rozumiem czemu, bo historia jest teraz fascynująca :D

Swoją drogą niesamowita jest społeczność takich portali.. :D :D

Ja zatrzymałam się na poszukiwaniu daty urodzin jednej prapraprababci..okolice powstania styczniowego i zabór rosyjski..

solidarna akcja Polaków. Mogli występować o aktualizację szlachectwa, ale był kruczek- podpisz, że nie brałeś udziału w powstaniu..

( :wink: po co podpisywać coś co jest z nadania i zupełnie oczywiste..i nie będą nam tu obcy mówić,czy to prawda aktualna czy nie :wink: )

Ale nie tylko takie postawy, wykup mógł być zwyczajnie za drogi..

narazie szukam, ale mam mało czasu, podejrzewam, że ruscy przekręcili gdzieś nazwisko..

planuję spędzić dzień w Archiwum Państwowym w Mławie i dociec..

dobrze jest też pstrykać zdjęcia nagrobków co do których jest przypuszczenie, że to rodzina. a potem w domu analizować..

polecam rozrysować i spisać wszystko co się wie + co wiedzą starsi rodu, wtedy lepiej główka pracuje..

:D :D tylko czasu brak..

Ale tak to super sprawa, dzieci mówią, że szukamy praprababci..

normalnie jak w stumilowym lesie.. :D

pozdrawiam

• 4 months później...

witam

trafilem tu troche przypadkowo przez google. nieszczegolnie interesuje sie genealogia ale obiecalem znajomemu z Kanady ze znajde mu osobe zjmujaca sie szukaniem korzeni zawodowo. czy ktos z Was zna namiary na takie osoby(firmy), linki, cokolwiek.. i moglby odpisac? bylbym wdzieczny. Ja sam nie siedze w temacie a szukanie (chociaz wydawalo mi sie, ze bedzie to proste) nie najlepiej mi wychodzi

dziekuje i pozdrawiam

• 3 months później...

Zajmowałem się genealogią mojej rodzinki, trwało to chyba ze trzy lata, ale miałem doping, bo od czasu do czasu wpadali tu do Polski członkowie naszej Rodziny zamieszkali za granicą i to częściowo na ich zamówienie tworzyłem tę genealogię. Bardzo pomocne były mi informacje z rodzinnych nagrobków, zaproszenia ślubne i wszelkie informacje od seniorów rodu. Następnie weryfikowałem szczególnie te informacje, co do których nie miałem pewności.

Do zrobienia drzewa genealogicznego polecam program GenoPro

Wcześniej korzystałem z innego programu, ale gdy potrzebowałem wprowadzić do bazy małżeństwo między pokoleniowe program zaprotestował, a temu to nie przeszkadzało.

http://=www.fotosik.pl]http://images33.fotosik.pl/381/77b39a1f37665d9d.jpg

• 1 year później...

Witam,

temat widzę zmarł śmiercią naturalną, szkoda. Genealogia - super sprawa, pracochłonna, męcząca, często denerwująca, ale jeśli znajdzie się kolejny ślad - ekscytująca. I w zasadzie łącząca się jak dla mnie trochę z budowaniem domu - najczęściej (choć nie zawsze ;) chcemy zbudować dom, żeby scalić rodzinę, zapewnić takie 'nasz i tylko nasze' miejsce rodzinne. Podobnie z genealogią - kilka razy próbowałem takie zestawienia zrobić - ale zawsze kończyło się słomianym zapałem - aż wreszcie kiedy urodziło się dziecko zebrałem się w sobie - zrobię to zestawienie - choćby dla małej - te informacje uciekają strasznie szybko i poza suchymi faktami z ksiąg metrykalnych są nie do odtworzenia. Kim byli nasi przodkowie, jak żyli, jakimi byli ludźmi.

Teraz przystopowałem, już nie ma tyle czasu i dalsze poszerzanie drzewa wiązałoby się z wyjazdami. Ale tego co zebrałem, starczy na porządne drzewo - kiedyś córę tym zainteresuję :)

Przy okazji poznałem wielu ludzi działających bądź to w kołach bądź amatorsko lub profesjonalnie - bardzo często były to fascynujące osoby pod względem osobowości i życzliwości.

I jeszcze jedno - genealogia wcale nie jest tylko domeną staruszków z siwymi brodami i laską ;) działa tam wielu młodych ludzi.

• 8 months później...

Poszukuję rodziny ze Stanów Stanisław Brojek jego żona to Lovisa Brojek,syn Tomasza Brojka. Szczerze mówiąc nawet nie wiem czy wuj jeszcze żyje.

Wyemigrował w latach pomiędzy 1945-1949. Kiedyś mieszkał w Port Waszyngton.

Jeżeli ktoś wie w jaki sposób mogę wygrzebać jakiekolwiek informację proszę o kontakt. [email protected]

• 8 years później...

Czesc Konrad, myślę, że w Twoim nazwisku podczas ktoregos zapisu mogło zabraknąć litery "i" i dlatego tak mala liczba osob nosi to nazwisko.

Ja właśnie noszę nazwisko prawie takie same i rodzina pochodzi od pokolen z podlasia. Mielismy kuzyna, ktory intersowal sie genealogia i podobno dotarl w poszukiwaniach do rycerza z XVw, ktory nosil imię Socho/Sucho. Kuzyn zmarl i nikt nie wie co sie stalo z materialami, ktore zgromadzil. ;-)