Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie piekarnika

Recommended Posts

WItajcie,

właśnie stolarz kończy kuchnie, niestety dowiedziałem się że podłączenie piekarnika do prądu elektrycznego jest w moim zakresie.

Czy w tym celu muszę wezwać elektryka z uprawnieniami lub serwis aby nie stracic gwarancji, czy też mogę to zrobić samemu?

Czy elektryk po podłączeniu musi dokonac wpisów w książce gwarancyjnej?

Ile płaciliście za podłączenie swoich piekarników,

dodam ze piekarnik firmy gorenje,

pozdrawiam,

Jacek

Opłata za podłączenie powinna być symboliczna, max 30 zł.
A na świecie powinien panować pokój i zgoda :D

Kakaowy a co ma do mojego pytania bo nie rozumiem,

cena za podłączenie za niska czy za wysoka, czy jeszcze coś innego????

A kto będzie chciał przyjechać specjalnie dla 30 zł?

A co do pytania: nie sądze, żebyś stracił gwarancję z powodu podłącznia przez osobę bez uprawnień... o ile oczywiście ta osoba zrobi to prawidłowo :wink:. Każdy kto zna podstawowe zasady działania instalacji elektrycznej jest w stanie to zrobić.

WItajcie,

właśnie stolarz kończy kuchnie, niestety dowiedziałem się że podłączenie piekarnika do prądu elektrycznego jest w moim zakresie.

Czy w tym celu muszę wezwać elektryka z uprawnieniami lub serwis aby nie stracic gwarancji, czy też mogę to zrobić samemu?

Czy elektryk po podłączeniu musi dokonac wpisów w książce gwarancyjnej?

Ile płaciliście za podłączenie swoich piekarników,

dodam ze piekarnik firmy gorenje,

pozdrawiam,

Jacek

mój piekarnik 1 fazowy , miał wypuszczony przewód 3x1.5 , nie był zakończony wtyczką, zamontowałem wtyczkę , wtyknełem do gniazdka wcześniej przygotowanego i po robocie, komplikacja porównywalna z tą jak przy montażu wtyczki do lampki nocnej np.....

Płytę 3 fazową też sobie podłączyłem sam , bo to żadna filozofia jak jest instalacja el. odpowiednia przygotowana. Chyba że nie masz kompletnie pojecia ani odrobiny wprawy co chodzi z tymi kabelkami , to wtedy weź elektryka.

A wpisy w książce to zawsze mozna zawsze załatwić jak się coś popsuje:)

dzięki za odpowiedzi,

faktycznie jesli nie stracę gwarancji w przypadku podłączenia piekarnika przez osobę nieuprawnioną to zrobię sam. W instrukcji nie ma nic na ten temat, jest tylko informacja, iż w przypadku błędnego podłączenia traci sie gwarancję,

no tak za 30 zł nikt tylka nie ruszy chyba ze to jest znajmowy, minimalna stawka za 15 min roboty z dojazdem to 50 zł po znajomosci , normalnie płaciłem tzw. stówkę -niezaleznie ile czasu zajeła naprawa 5 czy 15 min, takie czasy....