Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jw..lądują sobie na murłatach i jetkach wychodzących poza obręb domu i włażą mi na łaty i kontrłaty robiąc na folii gniazda.Worki wywieszane i inne cuda nie pomagają a wyłazić na drabinę na wys. ca 6-7 metrów nie mam odwagi.Jakieś pomysły ???

Wylazłem na drabinę 3 m i na murłatę wbiłem gęsto 8 cm gwoździe i zanim zszedłem już jakiś na niej wylądował absolutnie nie robiąc sobie krzywdy :evil:

https://forum.murator.pl/topic/79326-szpaki-robi%C4%85-sobie-gniazda-pod-dach%C3%B3wkamiratunku/

A mi wlazły od przodu gąsiora, mimo zabezpieczeń i idąć tunelem ok. 30cm zrobiły gniazdo na foli a teraz zakladaja mi podbitkę chłopaki i co mmam robić wywalać szkoda bo młode ale szlag mnie trafia. a tyle tam syfu ,że hej. w zasadzie od spodu powinnam rozciąc folię i je wywalić ale ciąć szkoda . A ptaki, jutro pokaże fotke to może ktoś cos poradzi.

Mam ten sam problem, z tym że u mnie szpaki wydłubały sobie miejsce na gniazdo nad framugą okna. Zostało tam trochę pianki między oknem a murem a dom jeszcze nie otynkowany. Szpaki wdłubały się do warsztwy ocieplenia i tam siedza młode.

No przecież nie wywalę młodych, ale poczekam aż wyleca z gniazda.

21 dni to trwa :x

:D

jak kupowałam dachówki, pani w hurtowni podpowiedziała mi, że dobrym sposobem jest zamontowanie takiej gipsowej (chyba) sowy na dachu.

Jest to ponoć bardzo skuteczne. Sama widziałam takie sowy u ludzi na dachach.

Może tutaj coś znajdziecie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15395&highlight=

Pozdrawiam