Jani_63 16.05.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Też kiedyś miałem taki pomysł żeby zablokować pojedynczy folder. Po konsultacjach, "mądrzejsi" oświecili mnie że jest ot niemożliwe. Jedyne co można, to dobrze go ukryć, tak by był całkowicie niewidoczny, np w folderze AppData Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.05.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Czy można sobie zahasłować jeden folder? Tego nie wiem, do poczytania >> http://www.google.pl/search?hl=pl&q=windows+folder+has%C5%82o&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= Bo próbowałam i mi sie zahasłował cały komputer (w dodatku nie wiem jak to odkręcić). Ha... pełna enigma Ale nadal możesz wejść do systemu? I co zahasłowałaś? Masz wydzielone konta administratora i użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 16.05.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Wchodze, wpisuje hasło i wchodze. Jest tylko konto administratora. Ponieważ odpalam na tydzień w delegacje, chciałam niektóre foldery zahasłowac, ale skoro sie nie da, to zostaje ukrywanie po dziurach. Tu odpowiedź z jednej ze stron, które podałeś: "Czy można chronić udostępniony folder hasłem? Nie, system Windows nie umożliwia ustawienia hasła ograniczającego dostęp do folderów udostępnionych. Jeżeli jednak nie znajdujesz się w domenie, możesz ograniczyć dostęp sieciowy do folderu publicznego, włączając lub wyłączając udostępnianie chronione hasłem. Dostęp do folderu publicznego za pośrednictwem sieci będą wówczas miały tylko osoby, którym przypisane jest konto użytkownika i hasło na danym komputerze." A co to za folder Appdata? Ale kargul ze mnie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.05.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Folder AppData jest folderem ukrytym (niewidocznym normalnie), ale zdaje się że dopiero dla Visty i W7.W XP zdaje się jest widocznyTu jest ścieżka:C:\Users\NAZWA-UŻYTKOWNIKA\AppDataJeśli go widzisz, to sprawdź czy da się go całkowicie ukryćNazwa folderu => narzędzia => opcje. Ewentualnie sprawdź przy pomocy tej funkcji. jeśli masz zaznaczone "Nie pokazuj ukrytych plików i folderów"Co Ci się pokaże po zmianie "tiku" na "pokaż ukryte pliki i foldery"To co chcesz schować przenieś do tego folderu i ukryj Go ponownie.Nie jest to zabezpieczenie idealne, bo po wpisaniu nazwy folderu w "Start =>Wyszukaj", można go bez problemu znaleźć. Wybacz jeśli pisze niezbyt przejrzyście, ale z komputerami mam mało wspólnego i tylko zaledwie jakoś sobie radzę. Foldery można jeszcze zabezpieczyć hasłem przy pomocy programu zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.05.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 EDIT: to się opisałem po próżnicy mimo to zostawiam Wchodze, wpisuje hasło i wchodze. Jest tylko konto administratora. Koniecznie utwórz "zwykłe" konto, na którym bedziesz pracować i tez nadaj hasło!! >> Panel sterowania > Konta użytkowników Konto admina wykorzystuj tylko do niezbędnych spraw (jak aktualizacje Windowsa, instalacje programów) Takie zahasłowane konto użytkownika będzie dostępne jemu i adminowi, inni tak łatwo nie zobaczą co tam sobie trzyma (o ile nie będa znali hasła do żadnego z tych kont) Ponieważ odpalam na tydzień w delegacje, chciałam niektóre foldery zahasłowac, ale skoro sie nie da, to zostaje ukrywanie po dziurach. Tu odpowiedź z jednej ze stron, które podałeś: "Czy można chronić udostępniony folder hasłem? (...) A co to za folder Appdata? Ale kargul ze mnie, nie? Applications data, czyli Dane aplikacji - miejsce zazwyczaj na dysku C w "Documents and Settings" dla każdego użytkownika, gdzie programy przechowują ważne informacje Co do cytowanego fragmentu, chodzi o foldery udostępnione, czyli np. te, dla których pozwolisz na dostęp innym, np. z sieci lokalnej - i tam nie da się zahasłować. A co do ukrycia - można zgrać na pendrive'y, można spakować w archiwum WinRARa chronione hasłem, można wreszcie wrzucić gdziekolwiek na dysk C poza "Moje dokumenty" (im głębiej i w dziwniejszym "drzewku" folderów, tym lepiej - byle nie zapomniec gdzie ) Ale jeśli np. modyfikowałaś te pliki, to zwykłe przeszukanie całego dysku twardego odnajdzie wszystkie zmodyfikowane (także w dokładnie określonym zakresie czasu) pliki - i cały misterny plan.... o ile ktos będzie tego TAK szukał. Oczywiście można też wyjąc dysk i przekopać go wzdłuż i wszerz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.05.2010 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ja bym tego za Chiny tak ładnie nie opisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 18.05.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 (edytowane) Jani nie kokietuj Dzięki chłopaki za wyczerpującą odpowiedź. Z każdym postem jestem coraz mądrzejsza. Ponury, a jak odhasłować ten komputer? Bo mi to do niczego nie jest potrzebne. Zrobiło mi sie przypadkowo (tak, jak napisałeś, zahasłuje inny) Edytowane 18 Maja 2010 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.05.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Pozdrowienia przeczytane. Dziękuje Ścieżka jest prosta Start => Panel sterowania => Konta użytkowników => Zmienianie konta => Usuń hasło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.05.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Zaraz sobie spróbuje odhasłować. A czy takie zahasłowanie prócz ochrony danych ma jakiś pozytywny wpływ na działanie kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.05.2010 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 No i mam takie: http://i46.tinypic.com/2f098vt.jpg Jaka inna osoba ma mi tu mieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 21.05.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Ech.... a musisz skasować to konto? Pomijam już, że - jak pisałem - ze względów bezpieczeństwa warto założyć oddzielne konto do pracy, INNE niż administracyjne. Ono może być jedno dla wszystkich korzystających w domu, ważne jednak by miało ograniczone, "nieadministracyjne" uprawnienia. Dlaczego? >> http://taat.pl/artykuly/podstawy_bezpieczenstwa_windows_xp/ Jednak jeśli bardzo chcesz, to tu jakieś info o kasowaniu - ale nie biorę odpowiedzialności, że nie wylądujesz w serwisie http://forum.pclab.pl/lofiversion/index.php?t172456.html http://forum.laptopy.info.pl/f13/jak-usunac-konto-administratora-w-windows-vista-36130/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.05.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 amalfi, myślałem że mówimy o usuwaniu hasła a nie całego konta.Dołączam się do pytania ponury63: po co chcesz kasować konto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.05.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Już wyjaśniam. Komputer, którego sprawa dotyczy jest moim osobistym laptopem i nikt inny z niego nie korzysta. To konto administratora założyło mi się przypadkowo po 4 latach uzytkowania laptopa bez takiego konta, bo jak pisałam, nikt mi tu nie grzebie i nikt z kompa nie korzysta, tylko ja. Wobec tego nie jest mi to do niczego potrzebne (tak mi sie wydaje), a tylko przedłuża uruchamianie komputera. W sumie to może zostać, bo aż tak mi nie przeszkadza, tylko czy w sytuacji, którą opisałam, jest konieczne tworzenie jeszcze jednego konta użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.05.2010 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 No i co jaszczomb na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 23.05.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Ha! To może nie jaszczomb ale ja! Zaraz sobie spróbuje odhasłować. A czy takie zahasłowanie prócz ochrony danych ma jakiś pozytywny wpływ na działanie kompa? Konto admina wykorzystuj tylko do niezbędnych spraw (jak aktualizacje Windowsa, instalacje programów) Kojarzy mi się to z partycją dysku (nie wiem czy dobrze to napisałam) - uszkodzenie jednej partycji dysku nie ma wpływu na inną! Czy podobnie ma się do kont użytkowników? Czy dziś nie stosuje się już partycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.05.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Podział dysku na partycje i mnogość kont użytkownika to dwie rożne sprawy.Utworzenie partycji pozasystemowej zabezpiecza dane na niej zapisane w przypadku awarii systemu.Statusy partycji na dysku-systemowa-archiwizacyjna amalfi, jeśli korzystasz z komputera tylko Ty to posiadanie konta osobistego i osobno konta administratora daje tą korzyść, że w przypadku ściągnięcia jakiegoś "syfu" na konto użytkownika, wrogie oprogramowanie nie może wyrządzić większej szkody, bo konto użytkownika nie ma uprawnień admina, więc zarządzanie z niego zasobami komputera jest ograniczone.W Twoim przypadku nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego konta "Gość" które później można wyłączyć. Dla bezpieczeństwa użytkowania kompa zostawiłbym to konto admina.Za hasłowanie całego konta zabezpiecza wszystkie pliki na nim się znajdujące przed niepowołanym przeglądaniem. Gdybyś się jednak zdecydowała na usuniecie tego nowego konta o randze administratora, to musisz najpierw z niego nadać uprawnienia administratora swojemu kontu, dopiero później z niego dokonać osunięcia konta administratora które się "utworzyło":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 24.05.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 No i co jaszczomb na to? Ano podpisuję się pod przedpisaczem - może za wyjątkiem ostatniego akapitu, bo tego nie wiem. Osobiście używam odrębnego konta do pracy, zaś adminowego tylko do aktualizacji i zmian w programach, czasem różnych drobiazgów, jak format pendrive'a etc. Więc wchodzę na nie kilka razy na tydzień. Jeśli uważasz, że konto admina nie jest Ci potrzebne, usuń je - linki podałem, choć podobnych porad jest więcej w Sieci; moim zdaniem ryzyko spore. Aha, w przypadku pozostawienia konta KONIECZNIE zapisz gdzieś hasło, by się nie zapomniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 25.05.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Uprzejmie donoszę, że konto zostało, a hasło zapisane. Istnieje wprawdzie niebezpieczeństwo, że zapomnę, gdzie zapisałam. Starość nie radość, jak to mówią. Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas. Należy się oczywiście spodziewać, że to nie ostatnie pytanie w moim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.06.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Czy możliwe jest dodanie przez kogoś tematu do subskrypcji w moim profilu ?Na pewno nie subskrybowałem tematu o problemach ze wzrokiem założonym przez daggulkę a jednak mi się pojawił...I jeszcze jedno - subskrybowany temat zawsze otwiera się w tym samym miejscu, pomimo, że dochodzą nowe posty...muszę już przewijać dwie strony...można tu coś ustawić?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 09.06.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Czy możliwe jest dodanie przez kogoś tematu do subskrypcji w moim profilu ? Na pewno nie subskrybowałem tematu o problemach ze wzrokiem założonym przez daggulkę a jednak mi się pojawił... I jeszcze jedno - subskrybowany temat zawsze otwiera się w tym samym miejscu, pomimo, że dochodzą nowe posty...muszę już przewijać dwie strony... można tu coś ustawić? Co do pierwszego, może dopisałeś się do tego tematu lub śledziłeś go kiedyś? Tydzień temu miałem informację, że "w profilach użytkowników pojawią się archiwalne subskrypcje z phpbb" (czyli ze starego skryptu Forum). Subskrypcje można wyłączyć, nad pierwszym postem na stronie każdego wątku są linki, m.in. do "Narzędzia wątku" i tam "rezygnuj z subskrypcji tego wątku" Co do tematu, otwieraj go kliknięciem w kropeczkę sygnalizującą nowe posty >> http://forum.muratordom.pl/images/buttons/firstnew.png jest tylko problem, bo np. u mnie odsyła nie do pierwszego nowego postu, ale do ostatniego w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts