Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o wyjaśnienie. Budowa na działce rolnej.

arti333

Recommended Posts

Czy jako nie rolnik dostanę pozwolenie na budowę??

Mam na oku działkę rolną 25 arów która graniczy z drogą gminną. Do tej działki jest przyległa działka na której już istnieje zabudowa natomiast brak MPZP.

Dostałem już warunki przyłączeniowe z energetyki i wodociągów i dziś złożyłem wniosek o warunki zabudowy i tu powstał problem. Pan z Gminy oznajmił że jako nie rolnik nie dostanę tych warunków!!!!!!!!!!!!!!!

Czy to możliwe że tylko rolnik może się pobudować.

Proszę o radę

No właśnie tez sie zdziwiłem :D

Widocznie w Gminie pracują osoby niekompetentne. Ja zadowolony że spełniam wszystkie zasadu tak zwanego "dobrosąsiedztwa" a tu taki numer. Widocznie muszę czekać na opinie architekta bo od urzędników to nic się nie dowiem.

Witam.

Jeśli działka spełnia 5 kryteriów do wydania warunków zabudowy to otrzymasz je. Nie trzeba być rolnikiem. Sam mam działke rolną i otrzymaniem WZ nie było problemu.

Niekompetentnych urzędników jest niestety wiecej, niż takich którzy mają jakieś pojecie na temat którym zajmują się wiele lat.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Hello Arti. Dzisiaj tu debiutuję, dopiero się zalogowałem, więc proszę o wyrozumiałość Wiesz, dziwię się, dlaczego niby nie mógłbyś otrzymać warunków zabudowy. Przecież o to wystąpić może każdy. Przykład? Otóż wraz z żoną będziemy kupować właśnie działkę, która wydzielona zostanie z już istniejącej działki. Fakt wydzielenia działki zgłoszony już jest u geodety, który pojawi się dopiero za kilka dni w celu stosownego podziału. Jednak po rozmowie w Urzędzie Miejskim zdecydowałem się już wystąpić o warunki zabudowy dla działki, której ani nie jestem właścicielem, ani nie podpisałem jeszcze żadnej umowy ze sprzedającymi. Po prostu doradzono mi w urzędzie, aby o WZ wystąpić już szybciej, aby niepotrzebnie nie tracić czasu. Jak więc widzisz o WZ może wystąpić każdy, to mniej więcej podobnie, jak z przeglądaniem Ksiąg Wieczystych czy z uzyskaniem mapki działki. Radzę więc Tobie, aby nie dać tak łatwo za wygraną i postawić na swoim. W celu upewnienia się zadzwoń sobie np. do Urzędów z innych miejscowości, w końcu trafi się ktoś kompetentny. :wink:

• 1 month później...
Hello Arti. Dzisiaj tu debiutuję, dopiero się zalogowałem, więc proszę o wyrozumiałość Wiesz, dziwię się, dlaczego niby nie mógłbyś otrzymać warunków zabudowy. Przecież o to wystąpić może każdy. Przykład? Otóż wraz z żoną będziemy kupować właśnie działkę, która wydzielona zostanie z już istniejącej działki. Fakt wydzielenia działki zgłoszony już jest u geodety, który pojawi się dopiero za kilka dni w celu stosownego podziału. Jednak po rozmowie w Urzędzie Miejskim zdecydowałem się już wystąpić o warunki zabudowy dla działki, której ani nie jestem właścicielem, ani nie podpisałem jeszcze żadnej umowy ze sprzedającymi. Po prostu doradzono mi w urzędzie, aby o WZ wystąpić już szybciej, aby niepotrzebnie nie tracić czasu. Jak więc widzisz o WZ może wystąpić każdy, to mniej więcej podobnie, jak z przeglądaniem Ksiąg Wieczystych czy z uzyskaniem mapki działki. Radzę więc Tobie, aby nie dać tak łatwo za wygraną i postawić na swoim. W celu upewnienia się zadzwoń sobie np. do Urzędów z innych miejscowości, w końcu trafi się ktoś kompetentny. :wink:

a jak to zrobisz niemajac numeru dzialki i mapki bz naniesiona nowa dzialka po podziale?

Już wszystko załatwione. To znaczy: warunki po 1,5 miesiąca otrzymałem i działkę już kupiłem. Teraz właśnie jestem na etapie wyboru projektu, bo dotychczasowy (ten który mi się podobał) nie odpowiada warunkom zabudowy. Poza tym nie mogę zrobić przydomowej oczyszczalni ścieków gdyż działka leży w obszarze natura 2000. Teraz jeszcze zostaje odrolnienie kawałka ziemi pod planowanym budynkiem i składam wniosek o pozwolenie na budowę. :D Pozdrawiam.

• 2 weeks później...