Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan zerowy

SlawekS

Recommended Posts

Zamierzam budować dom w okolicach Krakowa.

Dom ma szerokość 12m, długość 8,7m. Niepodpiwniczony. Grunt stabilny (glina), bez problemów.

Dziś spotkałem się z pierwszym potencjalnym wykonawcą i nogi mi się trochę ugięły. Zrobił mi wstępną wycenę (na szybko, dokładną ma mi dosłać) i wygląda ona następująco:

beton - 11.000

bloczki fundamentowe - 6.000 zł (1000 szt po 6 zł)

stal - 3.500

papa - 2.000

dysperbity - 2.000

styropian (ocieplenie zewn.) - 3.000

piasek - 4.000

koparka - 1.000

rezerwa (wraz z "drobiazgami") - 3.000

Robocizna 13.000 - 15.000

Razem daje to ok. 50.000 zł

Czy to jest realna cena czy z kosmosu ???

Wiem, że to nie ta część forum ale tak przy okazji: czy ktoś może ppolecić wykonawcę stanu zerowego (na początek) z Krakowa lub okolic.

No wiecie, takiego który nie chce po jednej budowie kupić sobie rocznego Ferrari.

Dom ma szerokość 12m, długość 8,7m. Niepodpiwniczony. Grunt stabilny (glina), bez problemów.

Dziś spotkałem się z pierwszym potencjalnym wykonawcą i nogi mi się trochę ugięły. Zrobił mi wstępną wycenę (na szybko, dokładną ma mi dosłać) i wygląda ona następująco:

beton - 11.000

stal - 3.500

papa - 2.000

dysperbity - 2.000

piasek - 4.000

koparka - 1.000

cena zawyżona o około 50%

co do materiałów to ciężko obecnie wyrokować (przy obecnym wariactwie)

ale wiadro 20l dysperbitu kosztuje 50zł czyli za 2000zł kupisz 40 wiader czyli 800l. :o

Ja do izolacji fundamentów o powierzchni 228m2 (114m2 x2 strony) zużyłem chyba 18 wiader czyli Ty powinieneś zużyć ich pewnie okolo 10-12

fadroma 100zł/h sciągnięcia humusu to okolo 5h - 500zł

zamiast papy możesz kupić plastpapę (taka gruba folia) ja na fundamenty + ścianki działowe ca 200m zapłaciłem 350zł

robocizna nie powinna przekraczać 10tys

wydaje mi sięże cena 6zł/bloczek jest przesadzona - ale nie jestem na bieżąco

stal to 3200zł/tonę - na fundament zużyjesz góra 500kg

w kosztorysie nie widzę desek ale może beton będzie lany "w grunt"

kubik desek calówek to teraz 500-550zł netto

szukaj innego wykonawcy

beton - 11.000

stal - 3.500

papa - 2.000

dysperbity - 2.000

piasek - 4.000

koparka - 1.000

Kosmos:

Tak na szybko bloczek w składzie kosztuje 4,27 brutto. A pytałem przy okazji innych zakupów i nie szukałem najtańszej propozycji.

Dysperbit kupowałem po 45zł/20l.

Ogólnie dom ma około 14m*7m i za dysperbit, styropian 5cm FS20 (EPS70), siatkę, klej, narożniki aluminiowe, folie na ławy liczoną podwójnie, zapłaciłem 1300 zł. Pozostanie mi do kupienia folia lub papa na ostatnią warstwę bloczzków.

Najfajniejszym punktem jest ten dysperbit. Wynika, że zużyją 888 litrów :lol:

No i robocizna. Moja, nienajtańsza ekipa za roboty ziemne związane ze stanem zero liczy sobie 6500.

Za stan zerowy zaplacilem 56,000 zl: dom 200 m2 , w cene wlaczone zostalo:-

- sciagniecie humusu

-lawy fundamentowe i fundamenty ( wysokosc ponad 2.5 metra)

-piwnice (80m2 piwnicy)

-stropy nad piwnicami i scianki w piwnicy

-izolacje poziome i pionowe

-schody do piwnicy

Malo to pewnie nie jest , ...ale tak wyszlo

Pozdrowienia

• 1 month później...

beton - 11.000

stal - 3.500

papa - 2.000

dysperbity - 2.000

piasek - 4.000

koparka - 1.000

Kosmos:

Tak na szybko bloczek w składzie kosztuje 4,27 brutto. A pytałem przy okazji innych zakupów i nie szukałem najtańszej propozycji.

Dysperbit kupowałem po 45zł/20l.

Ogólnie dom ma około 14m*7m i za dysperbit, styropian 5cm FS20 (EPS70), siatkę, klej, narożniki aluminiowe, folie na ławy liczoną podwójnie, zapłaciłem 1300 zł. Pozostanie mi do kupienia folia lub papa na ostatnią warstwę bloczzków.

Najfajniejszym punktem jest ten dysperbit. Wynika, że zużyją 888 litrów :lol:

No i robocizna. Moja, nienajtańsza ekipa za roboty ziemne związane ze stanem zero liczy sobie 6500.

Kolega podał bardzo relane ceny. Ja w swoim przypadku także za tyle będę miał te materiały tyle ,że ilościowo troszke więcej.Robocizne zgodziłem za fundamenty 10.000PLN. Dom mniej więcej ma rozmiary 17mx11m ale jest z podwójnym garazem.

Podrawiam,

• 9 months później...

co sądzicie o takich wycenach - i dlaczego tak bardzo się mogą różnić? na innych etapach budowy obydwie firmy nie mają takich różnic wartościowych

czy ta tańsza oferta jest OK? dla tego projektu (w sumie dość dużego w zakresie fundamentów.

Ekipa nr. 1 - z polecenia - wiem że budują dobrze, z głową - 35 tyś za fundamenty : ławy, fundamenty, chudziak. (w domyśle izolacja, ocieplenie)

Ekipa nr.2 - przypadkowa - ale mogę zobaczyć inne budowy gdzie obecnie pracują i porozmawiać z inwestorem - 18 tyś za fundamenty (wykop, ściany fund., wylanie betonem, ilozacja pozioma i pionowa, rozprowadzenie kanalizacji i przejść pod wodę i prąd, zasypanie, zagęszczenie i chudziak.

zdjęcie ścian parteru/fundament

http://images28.fotosik.pl/217/89b7b15e8cd10c17.jpg

około 83 mb fundamentu po obrysie domu i ściany nośne w środku domu dodatkowo 27mb - w sumie 110 mb fundamentu do wykonania.

+ inne prace wyżej wymienone w zakresie fundamentu

Ja jestem super nowicjuszką, ale cieszę sie,że trafiłam na to forum. Wczoraj dostaliśmy wycene stanu zero i doznaliśmy szoku - 65 tys. jak czytam Wasze wyceny do mój szok sie pogłębia i myśle, że może sie pomylili??? W desperacji wczoraj zdecydowaliśmy się na system gospodarczy i murarza ze wsi, ale nadal mam wątpliwości, bo nie znamy się na budowaniu i zależy nam na czasie, czyli lepiej by było z firmą, ale te ceny...No ale może jeszcze poszukamy

Ja jestem super nowicjuszką, ale cieszę sie,że trafiłam na to forum. Wczoraj dostaliśmy wycene stanu zero i doznaliśmy szoku - 65 tys. jak czytam Wasze wyceny do mój szok sie pogłębia i myśle, że może sie pomylili??? W desperacji wczoraj zdecydowaliśmy się na system gospodarczy i murarza ze wsi, ale nadal mam wątpliwości, bo nie znamy się na budowaniu i zależy nam na czasie, czyli lepiej by było z firmą, ale te ceny...No ale może jeszcze poszukamy

My też planowaliśmy firmę, ale właśnie.... za stan zero zażyczyli sobie 60 tys... :o W końcu robimy systemem gospodarczym.. Budynek 18mx10m. Będę mocno zdziwiona jeśli przekroczymy w ogóle 35 tys... (Wliczone materiały, robocizna, wszelkie prace przygotowawcze przed budową, honorarium kierownika budowy itp.)

Też specjalnie nie znamy się na budowie... ale mamy dobrą i sprawdzoną ekipę murarzy oraz kierowniczkę budowy, taką z prawdziwego zdarzenia, która faktycznie kieruje budową a nie figuruje wyłącznie na papierze....

Pozdrawiam

Joanna

Witam

Ceny jakie tu padają przyprawiaja mnie o zawrot glowy i zastanawiam sie skad sie biora. Ja wlasnie odebralem 2 wyceny i tak to wyglada:

1. Zebranie czarnej ziemi

2. Kopanie fundamentu

3. Zbrojenie

4. Zalanie fundamentu

5. Murowanie betonikami

6. Kanalizacja

7. Zagęszczanie podsypki

8. Zalewanie plyty

9. Izolacje fundamentów

Ekipa 1.: 8,500zł

Ekipa 2.: 6,800zł(bez punktu 1 i 2)

Pisze tu oczywiscie o cenach za robocizne za stan zero.

bosman - jakiej wielkości fundament? mb? itp? sama cena nic nie mówi - inny koszt jest dla domu 100m2 a inny dla 200m2.

Witam

Przepraszam, faktycznie powinienem byl napisac o jakiej wielkosci fundament chodzi bo same ceny nic nie mowia:)

Budynek ma wymiary 11x10. Fundamentu bedzie 61mb. Jezeli nic nagle sie nie zmieni na rynku budowlanym z robocizna i materialem powinienem sie zamknac w 25.000zl.

Wydaje mi sie za przy takiej wielkosci budynku jaki planujesz stawiac ta pierwsza wycena jest ok, lecz druga chyba troche nie realna(material+robocizna)

Witam

Właśnie skończyłam stan zero (bez wylewki chudym betonem) dom 11x7 m.

Całkowity koszt 19.000 zł w tym: wykop pod fundament, zbrojenie, beton, bloczki, dysterbit, styropian, klej, siatka, folia, piach do zasypania, koparka, rury, hydraulik i robocizna.

Ja za cały stan zero - dom 12 na 10 m - do chudziaka włącznie - 26.500 i uważam , ze to dobra cena. :)