Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan zerowy

SlawekS

Recommended Posts

bosman - wyceny które dostałem (tj. I-sza 35tyś i druga 18 tyś) to są koszty robocizny - nie licząc materiałów - a jestem po spotkaniu z 3 wykonawcą i wyszła mu robocizna 14 tyś) - więc ta pierwsza już zaczyna znacznie odstawać od realiów.

Fakt, roznica miedzy ta pierwsza wycena a pozostalymi jest ogromna i na Twoim miejscu tylko bym sie cieszyl ze mam taki wybór(zakladajac ze wykonawca za 14 czy 18tys. jest sprawdzony). Ja robilem wycene rowniez u trzech roznych wykonawcow i powiem Ci ze roznice miedzy nimi byly na tyle niewielkie ze zdecydowalem sie na tego o ktorym mialem najlepsze opinie i osobiscie widzialem jego poprzednie roboty. Mam nadzieje ze dokonalem dobrego wyboru i tobie tego zycze. U mnie budowa wciaz na etapie papierologii i nie zapowiada sie bym zacza wczesniej niz przed koncem lipca:(((

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Budynek 14x20 parter bez piwnicy, piasek

robocizna - 5000zł (zdjęcie humusu,wykopy,zbrojenie,szalowanie,murarka bloczków,izolacje,ocieplenie,chudziak)

beton - 6000zł 25m3 B15

pompa do betonu - 400zł

stal+cement - 3000zł

bloczki - 6000zł

styropian extrudowany, folia, izolacja - 3000zł

SUMA ok. 24.000

może kogoś to pozytywnie nastawi.

Zamierzam budować dom w okolicach Krakowa.

Dom ma szerokość 12m, długość 8,7m. Niepodpiwniczony. Grunt stabilny (glina), bez problemów.

Dziś spotkałem się z pierwszym potencjalnym wykonawcą i nogi mi się trochę ugięły. Zrobił mi wstępną wycenę (na szybko, dokładną ma mi dosłać) i wygląda ona następująco:

beton - 11.000

bloczki fundamentowe - 6.000 zł (1000 szt po 6 zł)

stal - 3.500

papa - 2.000

dysperbity - 2.000

styropian (ocieplenie zewn.) - 3.000

piasek - 4.000

koparka - 1.000

rezerwa (wraz z "drobiazgami") - 3.000

Robocizna 13.000 - 15.000

Razem daje to ok. 50.000 zł

Czy to jest realna cena czy z kosmosu ???

Nam wyszło 55 tys za stan 0, ale dom ma 204 m2 powierzchni zabudowy (tak mniej więcej 15 x 16), a fundament robilismy z 10 warstw bloczków.

A cena za bloczek - 6 pln to już lekka paranoja. Budujemy w Warszawie (podobno tutaj jest drogo), biorę bloczki bardzo dobrej jakości z najbliższego składu i wychodzi 4,4 pln z dowozem na działkę.

Tamtu