Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEWACJA -Kosmos!

Recommended Posts

Witajcie

Dziś wycenili mi elewację. Wyszło wszystkiego do zrobienia 253 metry kwadratowe. Cena po prostu odlot. Mówi, że z materiałem, oczywiście już komplet 100 zł/m. Czy to możliwe? Co o tym sądzicie? Przecież to na budynek 25 000 zł sama elewacja. A gdzie parapety i podbitka dachowa?

Czy u Was wychodzi też tak drogo?

Poratujcie, jak macie normalnych fachowców. pl

Pozdrawiam

Staszek

wg mnie ta praca nie jest tyle warta - chyba że z ociepleniem i materiałem... ale też nie - maszym budowlańcom popierd... się w głowach.

PS

sorki ale dostałem ofertę (kosmiczną na stan surowy prawie 500 tys) a wynajmując ekipy zrobię to samo za max 270 tys. I troche tego nie rozumiem.

Mówi, że z materiałem, oczywiście już komplet 100 zł/m

Ale jakim materiałem, tzn co na ściany?

Ja płacę po 65 zeta za m2 na 10 cm styropianie i 125 za m2 wełna 15 cm. Oczywiście na gotowo - robocizna + materiały. Dodatkowo płatna blacha na parapety i ozdoby dookoła okien.[/url]

A u mnie wlasnie robi ekipa z bialegostoku.Za styropian ze szlifowaniem ,siatka,klej i struktura[baranek 1.5mm] licza 50zl za metr kwadratowy .[Oczywiscie sama robocizna]Drogo ale przynajmniej robia to perfekcyjnie.

Wyglada na to,ze bedzie to druga rzecz w moim domu [po podbitce ]zrobiona perfekcyjnie.

Witajcie

Dziś wycenili mi elewację. Wyszło wszystkiego do zrobienia 253 metry kwadratowe. Cena po prostu odlot. Mówi, że z materiałem, oczywiście już komplet 100 zł/m. Czy to możliwe? Co o tym sądzicie? Przecież to na budynek 25 000 zł sama elewacja. A gdzie parapety i podbitka dachowa?

Poratujcie, jak macie normalnych fachowców. Błagam [email protected]

Pozdrawiam

Staszek

Hmm... ja robiłam elewację na przełomie kwietnia i maja. Porównywalna powierzchnia - wyszło mi podobnie cenowo, tyle, że super materiały z górnej półki jakościowej (15cm styropianu Platinum+ Termoorganiki, tynk silikonowy i system dociepleniowy ze wszystkimi elementami, listwami na trudne miejsca) i precyzyjna robota świetnych górali.

No to widocznie są takie ceny

Te 90 zł/m to już ze wszystkim, styropian 12 cm, tynk silikatowy.

Znalazłem chłopaków z woj. Lubelskiego, robią 25 zł za m robocizny. Trochę to mało, ale pojechałem oglądać ich robotę w Michałów Grabina, to wygląda to całkiem nieźle. A wiec jednak można zrobić tanio i całkiem solidnie. Zobaczymy czas pokaże.

Pozdrawiam

Staszek

podobaja mi sie komentarze : mowicie tanio lub drogo, a nie znacie wogole najwazniejszych skladnikow ocieplenia ktore wplywaja zasadniczo na cene :)

czyli : grubosci styropianu lub welny oraz tynku (akrylowy, mineralny, silikatowy), nie znacie rowniez bryly budynku np duza ilosc gibli, balkonow, wokol budynku pelno kostek do zabezpieczen itp. wazne jest rowniez miejscowosc, dzielnica i itp ;) przeciez wiadomo ze gosc majetny jest strasznie sknerowaty, upierdliwy i straszy byle kim :D

Dlatego mysle ze 100 zl to jest malo u duzo, poniewaz nie znam tych faktow. Wplyw na cene ma rowniez to czy gosc chce robic dzis czy za 4 msc.

50 zl za metr widac ze leszczy nie brakuje :D . Szlifowanie styropianu, chcesz powiedziec ze wyrownianie go pod klej to jest usluga exlusive? :p

materialy z gornej pólki : styropian platinium, no wiesz robie w tym juz 10 lat i jeszcze o nim nie slyszalem, a co do teromoorganiki to tj . przecietny styropian(patrz na wielkosc kulek :) jak sa duze w styropianie tzn. ze jest slaby bo łamliwy. Wystarczy sobie porownac styropiany austorherm i organike i widac roznice. nie jestem symatykiem autrothermmmm bo wiem ze to oni nakrecja te ceny, ale takie sa fakty. organika wyroznia sie tylko czarnymi kropkami, ktore wg jednych sa z grafitu, aby poprawic cieplnosc a wg innych sa takim bajerem aby sie odznaczal :)

pozdrawiam

:D na prawde nie przesadzajmy. WLASNIE DOSTALEM CENE ZA KOMPLETNE WYKONANIE ELEWACJI 17ZL/M2 .LUDZIE NIE PRZEPLACAJCIE.NAWET JESLI CHCECIE WYKONANIE USLUGI WRAZ Z MATERIALEM(MALO KTO CHCE TO ROBIC ZE WZGLEDU NA GALOPUJACE CENY ) TO NIE WYNIESIE WAS TO WIECEJ NIZ 50 ZL/M2 BRUTTO.POWODZENIA

No to życzę powodzenia w poszukiwaniu ekipy i materiałów w tej cenie we Wrocławiu i okolicach :lol: :roll: .

Średnia cena EPS 70 to ok. 170-180zł brutto (a są i powyżej 200zł), co daje przy 15cm ok. 26-27zł/m2 a gdzie kleje i tynk i robocizna.

Może w małych miejscowościach z dala od dużych aglomeracji jest łatwiej i taniej, ale bez przesady -ludzie umieją liczyć.

17zł za kompletną elewację :roll: - bardzo chciałabym zobaczyć ich robotę. Ale życzę powodzenia - może masz fuksa :wink: .

hej,

przyszla pora i na mnie. bliskie okolice Warszawy.

styro 15 cm, kleje, siatki, kolki, tynk mineralny (po prostu komplet materialow od styro do tynku) do tego robocizna calosci za 100 zl / m2.

czy cena jest OK?

ich robote widzialem i podoba mi sie dlatego jestem prawie zdecydowany.

patrzac na powyzsze watki to raczej i cena powinna mi sie podobac?

pozdr

pawel

materialy z gornej pólki : styropian platinium, no wiesz robie w tym juz 10 lat i jeszcze o nim nie slyszalem, a co do teromoorganiki to tj . przecietny styropian(patrz na wielkosc kulek :) jak sa duze w styropianie tzn. ze jest slaby bo łamliwy. Wystarczy sobie porownac styropiany austorherm i organike i widac roznice. nie jestem symatykiem autrothermmmm bo wiem ze to oni nakrecja te ceny, ale takie sa fakty. organika wyroznia sie tylko czarnymi kropkami, ktore wg jednych sa z grafitu, aby poprawic cieplnosc a wg innych sa takim bajerem aby sie odznaczal :)

pozdrawiam

To, że o nim nie słyszałeś - nie znaczy, że Platinum+ istnieje i że jest dobry. Te kropki to faktycznie pare lat temu weszły... Może trzeba odświeżyć wiedzę co się dzieje na rynku :wink: ...

Ten styropian jest cały ciemnoszary (każda kulka). Ważył go przedstawiciel termoorganiki na mojej budowie - ma gestość 19,5kg/m3 - tyle co EPS100 (dawny FS20).

Słaby i łamliwy styropian - no życzę powodzenia w przełamaniu. Próbowałeś ?- bo ja i ocieplający nim panowie tak. Ma współczynnik lambda =0,031, dzięki czemu 15cm daje taką warstwę ocieplenia jak prawie 20cm standardowego EPS70 (o l. 0,04 lub 0,039)

Jako jedyny w Polsce spełnia (razem z Platinum o współcz. l=0,033) warunki konieczne do uzyskania premii termomodernizacyjnej (lambda<0,035) w Niemczech, dokąd jest głównie wywożony.

pozdrawiam

Dabell

Witajcie

Poratujcie, jak macie normalnych fachowców. Błagam [email protected]

Pozdrawiam

Staszek

facet chyba kradnie materiał :D