Oceanos 21.05.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Witam serdecznie , mam pytanie dotyczące ogrodzenia działki.Działka jest nieuzbrojona, czyli w świetle prawa - rolna. Odrolnienie dopiero w momencie złożenia projektu zaadaptowanego przez architekta w czasie uzyskiwania pozwolenia na budowę.Chcę tą działkę ogrodzić siatką z podmurówką i zrobić bramę plus furtki.Na tą chwilę nie ma drogi gminnej ani publicznej, jest droga dojazdowa i służebność drogi z działki wydzielonej od sprzedających. Mam wbite kamienie geodezyjne na rogach działki. Jak grodzić , co z kamieniami, czy je zostawić na zewnątrz działki i cofnąć się na swoją część z podmurówką. Od strony sąsiadów chcę rozciągnąć sznurek między jednym kamieniem a drugim tak aby zewnętrzna część murka była w granicy działki - sąsiedzi są nieuchwytni, odpada porozumienie o budowie wspólnego ogrodzenia.Wtedy siatka jest defakto na mojej posesji.Czy kamienie można wyjąć , czy zostawić na zewnątrz i skrócić działkę?Czy na takiej działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinną można postawić garaż z blachy skręcany,nie przytwierdzony na stałe do podłoża, na płytach chodnikowych . Czy wymagane jest jakieś pozwolenie czy zgłoszenie?Pozdrawiam.Oce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 21.05.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Kamieni nie wolno Ci ruszać (zabronione pod karą). Skoro sąsiedzi nieuchwytni to ogrodzenie możesz stawiać tylko na swojej działce i to tak, żeby jego zewnętrzna część nie przekraczała linii rozgraniczającej. Jeśli szeroka podmurówka to stracisz przez to nawet do kilku cennych metrów swojej działki ale nie masz wyjścia. Przerabiałem te tematy (możesz zerknąć do mojego dziennika). Jeśli nie ma drogi gminnej w sąsiedztwie to ogrodzenia się nigdzie nie zgłasza. Blaszak teoretycznie się powinno, ale w praktyce mało kto to robi (np. ja) Jedyna wątpliwość to taka że to działka rolna więc moje teorie mogą tu nie pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 21.05.2007 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Przejrzałem właśnie twój dziennik budowy, tylko czemu aż tak cofnąłeś się do środka swojej działki przed kamienie geodezyjne.I dlaczego siatkę dałeś od środka swojej działki, czemu nie na zewnątrz słupków. Ja zakładam szalunek na podmurówkę na szerokość łopaty szpadla i głębokość 40cm, na zewnątrz 20cm max. i siatka.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 22.05.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Dla śwoiętego spokoju powinno się zsgłaszać i garaż i ogrodzenie w starostwie. Z sąsiadami róznie bywa, nawet przysłowiowy święty człowiek może stracić cierpliwość, więc lepiej "na zimne dmuchac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.05.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Czemu aż tak cofnąłeś się do środka swojej działki przed kamienie geodezyjne. No właśnie dlatego, że cudza własność to rzecz święta - a podmurówka słupków dotyka granicy działki. Jeśli przesunąłbym choć trochę, wtedy wylewałaby się na teren sąsiada i mógłbym mieć kłopoty (w zależności z kim miałbym do czynienia) Poza tym z tyłu często orają pole, więc zostawiłem sobie kilkunastocentymetrowy bufor bezpieczeństwa. On należy do mnie, chociaż jest za siatką. Słupki graniczne stanowią granicę, a nie ogrodzenie, gdziekolwiek by nie stało... I dlaczego siatkę dałeś od środka swojej działki, czemu nie na zewnątrz słupków. Żeby patrzeć na ładniejszą stronę ogrodzenia a nie robić prezent krówkom, które się pasą na sąsiednich działkach. Od frontu oczywiście będzie "po bożemu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.05.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Dla śwoiętego spokoju powinno się zsgłaszać i garaż i ogrodzenie w starostwie. Z sąsiadami róznie bywa, nawet przysłowiowy święty człowiek może stracić cierpliwość, więc lepiej "na zimne dmuchac". Byłem w starostwie zgłosić ogrodzenie, a pani mnie odesłała do domu, bo nie trzeba, skoro ogrodzenie nie styka się z drogą gminną. Nadgorliwość w tym względzie niczego nie zmieni. Takie są przepisy. Z kolei blaszak interpretowany jest różnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts