RP 21.05.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Witam, Przystępując do budowy żwirowego GWC napotykam spory problem ze znalezieniem odpowiedniego żwiru. Proponuję wymienić się namiarami na sprawdzone żwirownie lub inne miejsca gdzie można dostać płukany żwir rzeczny odpowiedni dla GWC. RP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RP 24.05.2007 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Czy nikt nie budował żwirowego GWC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 25.05.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 nikt nie budował z płukanego rzecznego żwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RP 25.05.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 To ciekaw jestem z czego?? Najlepsi fachowcy na tym forum piszą właśnie o takim co jest zresztą oczywiste. Problem w tym gdzie go znaleźć? Jak znajdę i nie zrezygnuję z tego GWC to się podzielę informacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 25.05.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 sprawdz moze tutaj http://www.tarmac-kruszywa.pl/index2.php?gid=100 http://www.giermek.krakow.pl/rekomendacje.html http://www.perfectclean.pl/54,materialy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.05.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 ja w mojej wersji GWC-bezprzeponowy bede miec dolomit.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RP 25.05.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Jak będzie łupany to może coś uwalniać - tak piszą np. w poście "GWC - 100 sposobów na zmieszczenie jamnika ..." a poza tym zwiększają się opory powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.05.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 nie wiem jaki bedzie...ale do bezprzeponowego...to ma byc odpowiednio dobrany...a proponuja to fachamni z Prowentu,docelowo Warebud.Mowia ze dolomit ma wlasciwosci anrybakteryjne i jego sklad sprzyja max. oczyszczaniu bilogicznym powietrza....nie wiem...ale ufam tej firmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 25.05.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 W wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1831103#1831103 http://www.atm.org.pl/z3263.jpg Może taki frakcja 32-63 będzie pasował? Znajdziesz tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 26.05.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 a gdzie w małopolsce, w okolcach Nowego Targu można taki żwir kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Zdaje się, że macie tam jakąś rzekę. Czy może nawet ze dwie? Dunajce? Jeżeli tak, to ktoś się nimi opiekuje i pogłębia . Budowlańcy i lokalne betoniarnie też z tego pewnie korzystają.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyto 08.01.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ja kupiłem gruby (3-8 cm) żwir płukany na lokalnej żwirowni, wydobywany z jeziora Nyskiego. Ale i tak po wysypaniu okazało się, że był sporo zanieczyszczony piaskiem. Trochę go przesiałem przez sito, potem duuuużo wody do płukania. Resztę mam nadzieję oczyści się sam, bo latem będzie się w złożu skraplać woda. To było wszystko co mogłem dostać. Transport z dalszej odległości byłby dla mojej kieszeni zabójczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky4 08.01.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A czy to musi być rzeczywiście rzeczny, nie może być płukany z normalnej żwirowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ma być płukany, bo bez piachu i ziemi, które by przeszkadzały. Ma być to otoczak. Takie "piłeczki" pomiędzy którymi ZAWSZE będzie trochę wolnego miejsca. On się nazywa "otoczak rzeczny" bo powstawał w nurcie rzek, nawet jak go się kopie na pobliskiej górce! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 16.10.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 To ja się podłącze pod stary wątek. Jak można ocenić czy dany żwir faktycznie jest czysty i płukany? Jest jakiś sposób dla laika najlepiej w momencie ładowania czy wizyty w żwirowni/składzie? Np garść żwiru do słoika z wodą i zamieszać? Bo po dotychczasowych doświadczeniach z "branży budowlanej" nie wierze nikomu na słowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 16.10.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 To ja się podłącze pod stary wątek. Jak można ocenić czy dany żwir faktycznie jest czysty i płukany? Jest jakiś sposób dla laika najlepiej w momencie ładowania czy wizyty w żwirowni/składzie? Np garść żwiru do słoika z wodą i zamieszać? Bo po dotychczasowych doświadczeniach z "branży budowlanej" nie wierze nikomu na słowo . Jak ci ręce będzie odrobinkę brudził, to nic nie szkodzi, lecz ma nie być razem z nim piachu, żwiru, ziemi itp i byle nie brudził gliną i mułem. Po prostu ma nie być wypełniacza. Jeżeli budując żwirowy nasypiesz żwiru i polowe wysokości zajmie wypełniacz, to tylko przez połowę przeleci powietrze... Na samochodzie, który przywiezie Ci towar, będzie to wyglądało dobrze, a szczególnie jak popada na to trochę lub jak zleją wodą przed wyjazdem do Ciebie. Grunt żeby przy wysypywaniu widzieć co leci oraz co jest na górze. Ważne - nie syp nigdy od razu do żwirowego. Raz że obsuniesz wykop i zniszczysz część pracy, a dwa że jak będzie nie do końca płukany, to tego syfu nie wybierzesz potem... I tak lepiej to koparką przerzucać i oceniać na bieżąco i ewentualnie płukać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 17.10.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Po prostu ma nie być wypełniacza. Jeżeli budując żwirowy nasypiesz żwiru i polowe wysokości zajmie wypełniacz, to tylko przez połowę przeleci powietrze... No, do takiej ilości wypełniacza nie dopuszcze. Bardziej martwi mnie czy w ramach mniejszej ilości nie-żwiru można wpuścić co potem np zepsuje zapachowo GWC. Można się zetknąć z opiniamii że łyżka, wanna, buty mają być czyste i wypłukane, a sam żwir to już wogóle - z rzeki wyjęty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 01.11.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 no wiesz - im czystszy tym lepszy, ale kamyka po kamyku myć nie musisz Co do ilości zanieczyszczeń -wypełniacza, to jak nie będzie tam wkładki organicznej, to z samego piachu zapach Ci się nie zmieni, a właściwie nie pojawi. Jedynie wydajność spadnie, bo część złoża będzie martwa pod kątem przewiewu... Ważne żeby to były otoczaki - odpowiednie kamienie które z siebie nic nie wydzielają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.11.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Sam szukałem do swojego. W sumie znalazłem, ale 16-32. Byłem na składzie z łopatą. Przekopałem się z metr do środka. Trochę piasku na każdym otoczaku. W sumie był ok. Dostawała miała iść prosto ze żwirowni. Edytowane 5 Listopada 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRQ69 28.12.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam, orientujecie się może jak się ma temat pozysku żwiru na podkarpaciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts