Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC żwirowy - skąd odpowiedni żwir

Recommended Posts

Witam,

Przystępując do budowy żwirowego GWC napotykam spory problem ze znalezieniem odpowiedniego żwiru. Proponuję wymienić się namiarami na sprawdzone żwirownie lub inne miejsca gdzie można dostać płukany żwir rzeczny odpowiedni dla GWC.

RP

• 1 year później...
Ja kupiłem gruby (3-8 cm) żwir płukany na lokalnej żwirowni, wydobywany z jeziora Nyskiego. Ale i tak po wysypaniu okazało się, że był sporo zanieczyszczony piaskiem. Trochę go przesiałem przez sito, potem duuuużo wody do płukania. Resztę mam nadzieję oczyści się sam, bo latem będzie się w złożu skraplać woda. To było wszystko co mogłem dostać. Transport z dalszej odległości byłby dla mojej kieszeni zabójczy.

Ma być płukany, bo bez piachu i ziemi, które by przeszkadzały.

Ma być to otoczak. Takie "piłeczki" pomiędzy którymi ZAWSZE będzie trochę wolnego miejsca.

On się nazywa "otoczak rzeczny" bo powstawał w nurcie rzek, nawet jak go się kopie na pobliskiej górce! :lol: :lol: :lol:

Adam M.

• 3 years później...

To ja się podłącze pod stary wątek.

Jak można ocenić czy dany żwir faktycznie jest czysty i płukany? Jest jakiś sposób dla laika najlepiej w momencie ładowania czy wizyty w żwirowni/składzie?

Np garść żwiru do słoika z wodą i zamieszać? :)

Bo po dotychczasowych doświadczeniach z "branży budowlanej" nie wierze nikomu na słowo :(.

To ja się podłącze pod stary wątek.

Jak można ocenić czy dany żwir faktycznie jest czysty i płukany? Jest jakiś sposób dla laika najlepiej w momencie ładowania czy wizyty w żwirowni/składzie?

Np garść żwiru do słoika z wodą i zamieszać? :)

Bo po dotychczasowych doświadczeniach z "branży budowlanej" nie wierze nikomu na słowo :(.

Jak ci ręce będzie odrobinkę brudził, to nic nie szkodzi, lecz ma nie być razem z nim piachu, żwiru, ziemi itp i byle nie brudził gliną i mułem. Po prostu ma nie być wypełniacza. Jeżeli budując żwirowy nasypiesz żwiru i polowe wysokości zajmie wypełniacz, to tylko przez połowę przeleci powietrze...

Na samochodzie, który przywiezie Ci towar, będzie to wyglądało dobrze, a szczególnie jak popada na to trochę lub jak zleją wodą przed wyjazdem do Ciebie. Grunt żeby przy wysypywaniu widzieć co leci oraz co jest na górze.

Ważne - nie syp nigdy od razu do żwirowego. Raz że obsuniesz wykop i zniszczysz część pracy, a dwa że jak będzie nie do końca płukany, to tego syfu nie wybierzesz potem... I tak lepiej to koparką przerzucać i oceniać na bieżąco i ewentualnie płukać itp.

Po prostu ma nie być wypełniacza. Jeżeli budując żwirowy nasypiesz żwiru i polowe wysokości zajmie wypełniacz, to tylko przez połowę przeleci powietrze...

No, do takiej ilości wypełniacza nie dopuszcze. Bardziej martwi mnie czy w ramach mniejszej ilości nie-żwiru można wpuścić co potem np zepsuje zapachowo GWC. Można się zetknąć z opiniamii że łyżka, wanna, buty mają być czyste i wypłukane, a sam żwir to już wogóle - z rzeki wyjęty...

• 3 weeks później...

no wiesz - im czystszy tym lepszy, ale kamyka po kamyku myć nie musisz :)

Co do ilości zanieczyszczeń -wypełniacza, to jak nie będzie tam wkładki organicznej, to z samego piachu zapach Ci się nie zmieni, a właściwie nie pojawi. Jedynie wydajność spadnie, bo część złoża będzie martwa pod kątem przewiewu...

Ważne żeby to były otoczaki - odpowiednie kamienie które z siebie nic nie wydzielają.

• 1 month później...